ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 08:58
16°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Η Ουάσιγκτον στηρίζει τη δημιουργία του EastMed

Newsroom K

Μήνυμα σε Άγκυρα-Αθήνα να αποφευχθούν οι προκλήσεις στη Μεσόγειο στέλνει μέσω «Κ» ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τραμπ

Eξαιρετικά σημαντική τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου χαρακτηρίζει ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δηλώνει μάλιστα σαφώς, ότι η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει με κάθε τρόπο τη δημιουργία του αγωγού EastMed. Σε συνέντευξη του στην «Κ» και στον Αλέξη Παπαχελλά, ο Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, στέλνει σημαντικά μηνύματα τόσο προς την Τουρκία, όσο και προς την Ελλάδα, για την ανάγκη να αποφευχθούν οι προκλήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κορύφωση της έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο ερώτημα, «αν θα χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ την επιρροή τους για να ενθαρρύνουν τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την αποφυγή προκλήσεων», ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου τονίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις τόσο με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη όσο και με τον πρόεδρο Ερντογάν. Πρόκειται προφανώς για μια απάντηση στα δημοσιεύματα που φέρουν τον κ. Τραμπ να έχει στενές σχέσεις με τον Τούρκο ηγέτη. Παράλληλα, όμως, διατηρεί ίσες αποστάσεις, καλώντας την Ελλάδα να χειριστεί τις σχέσεις της με την Αγκυρα με τρόπο που δεν θα βλάψει το ΝΑΤΟ. Ο κ. Ο’ Μπράιεν αναγνωρίζει, πάντως, στον κ. Μητσοτάκη την προσπάθειά του να ανοίξει κανάλια επικοινωνίας με την Αγκυρα και επισημαίνει ότι ήταν ιδιαίτερα θετική κίνηση το γεγονός ότι το πρώτο τηλεφώνημα μετά την εκλογή του έγινε με τον κ. Ερντογάν.

Ο κ. Ο’ Μπράιεν αναφερόμενος στη σημασία που έχει για τις Ηνωμένες Πολιτείες η τριμερής συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, είπε ότι από την Ουάσιγκτον αποδίδεται τεράστια σημασία σε αυτή τη σχέση, όπως αποτυπώθηκε με το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Πομπέο στην Ιερουσαλήμ τον περασμένο Μάιο για την πρώτη συνάντηση των τριών εταίρων συν τις ΗΠΑ. Προσθέτει μάλιστα ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι δεσμευμένος στη στήριξη αυτού του φόρουμ, ως ενός μηχανισμού για την ενίσχυση της ασφάλειας στον τομέα της ενέργειας, της πολιτικής σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο αμερικανός επίσημος είπε ακόμα ότι ένα από τα θέματα-κλειδιά κατά την πρόσφατη συνάντηση Τραμπ-Μητσοτάκη ήταν ο ρόλος της Ελλάδας στην ενίσχυση της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας για την Ευρώπη.

Μάλιστα πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι, «η ολοκλήρωση του αγωγού ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline), η εγκαινίαση του ελληνοβουλγαρικού αγωγού και το γεγονός πως άρχισαν αμερικανικές εξαγωγές υγροποιημένου αερίου στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικά παραδείγματα του πώς συνεργαζόμαστε για να προωθήσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών της πηγών. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος προχωρούν με τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού EastMed. Η αξιοποίηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο εμπεριέχει τη δυνατότητα ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή, της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας και της προώθησης της πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης σε μια περιοχή που είναι στρατηγικά ζωτικής σημασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ