ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 09:41
27°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Καταδίκη της Τουρκίας από την Τριμερή του Καΐρου

Newsroom K

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως οι ενέργειες της Τουρκίας μολύνουν το κλίμα της περιοχής

Οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ μολύνουν το κλίμα της περιοχής, δήλωσε μετά το τέλος της Τριμερούς Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Στη διάσκεψη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση της Τριμερούς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για πολιτική των κανονιοφόρων εκ μέρους της Τουρκίας. Παράλληλα ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τη διαχρονική τους στήριξη. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πριν από την Τριμερή είχε επαφές σε διμερές επίπεδο με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

«Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων να συμβάλει στην ενότητα»

«Εξετάσαμε τους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, της ενέργειας, του τουρισμού και του περιβάλλοντος. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συμβάλει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Χαιρετίσαμε την θέσπιση του East Mediterranean Gas Forum, ενώ ένα άλλο θέμα που μας απασχόλησε ήταν οι μεταναστευτικές ροές και οι κοινωνικοοικονομικές τους επιπτώσεις. Όσο για το περιβάλλον, ενημέρωσα τους συνομιλητές μου για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ΚΔ, ενώ στόχος είναι η ανάπτυξη πρακτικών και εφικτών λύσεων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ενημέρωσα τους δύο ηγέτες όσον αφορά το Κυπριακό πρόβλημα ενόψει της τριμερούς συνάντησης, νοουμένου ότι θα υπάρχει το κλίμα που θα δημιουργεί το κλίμα για επανέναρξη του διαλόγου. Στο σημείο αυτό ο Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ωστόσο είπε ότι η ανακάλυψη των υδρογονανθράκων πρέπει να συμβάλει στην ενότητα και στην ειρήνη στην ταραχώδη ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε την σθεναρή στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της διπλωματικής των κανονιοφόρων. Στο σημείο αυτό ο Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μολύνει το κλίμα της περιοχής.

Ευχαριστώ τους δύο ηγέτες για την στήριξή τους όσον αφορά την διαχρονική στήριξη ως προς τον τερματισμό της κατοχής και των εγγυήσεων στην Κύπρο».

Ρητή καταδίκη έκνομων ενεργειών Τουρκίας

Στο πλευρό της Κύπρου τάχθηκαν ρητά Ελλάδα και Αίγυπτος σύμφωνα με τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «προφανώς και εκφράσαμε την απόλυτη στήριξη μας στην εξεύρεσης μιας μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στη βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας σύμφωνα με τα ψηφίσματα των ΗΕ, χωρίς στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις. Τασσόμαστε υπέρ της άμεσης επανέναρξης των συνομιλιών».

«Καταδικάσαμε ρητά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου οι οποίες προσβάλλουν το διεθνές δίκαιο και προκαλούν μια άγονη ένταση. Καταδικάσαμε επίσης την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο η αντιτίθεται στο διεθνές δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας».

Ειδική αναφορά έκανε και στη συνάντηση της Αθήνας με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. «Τα ζητήματα αυτά τα έθεσα ευθέως και στον Πομπέο. Και αξίζει να καταγραφούν οι δυο σαφείς και επίσημες θέσεις του, τόσο υπέρ της προστασίας και της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδος, όσο και κατά των παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και στο οικόπεδο 7. Επαναλάβαμε τη δέσμευση μας στις αρχές του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα της UNCLOS» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διμέρης με Αναστασιάδη

Την κλιμάκωση έντασης συζήτησαν σε διμερές επίπεδο ο κ. Μητσοτάκης με τον πρόεδρο Αναστασιάδη «σε μια εξαιρετικά χρήσιμη διμερή συνάντηση» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός. «Ειδικότερα μας απασχόλησαν οι εξαγγελλίες προθέσεων για τα Βαρώσια, οι οποίες παραβιάζουν σαφείς αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και βεβαίως το γεγονός ότι η Τουρκία προχωρά σε ακόμα μια έκνομη ενέργεια στην θαλάσσια περιοχή που όχι μόνο βρίσκεται εντός κυπριακής ΑΟΖ, αλλά έχει οροθετηθεί και αδειοδοτηθεί σε ευρωπαϊκές εταιρείες».

Διαβεβαίωσε παράλληλα πως «για τους επιβαλλόμενους χειρισμούς βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή, συνεργασία και συντονισμό με τη Λευκωσία, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 17ης Οκτωβρίου, όπως βρισκόμαστε και σε συνεργασία με όλους τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς συμμάχους μας».

Τον συντονισμό σε όλους τους τομείς που αφορούν τη νοτιοανατολική Ευρώπη επιβεβαίωσε ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι

«Να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας, να αυξήσουμε τις επενδύσεις μεταξύ μας και τις μορφωτικές σχέσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ανέφερε ότι οι τρεις ηγέτες επιβεβαίωσαν τον συντονισμό μεταξύ τους σε όλους τους τομείς που αφορούν τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

«Χαιρετίζω τη συμφωνία να μη φορολογηθούν από τις τρεις χώρες οι επενδύσεις μεταξύ μας. Καταδικάζω όλες τις προσπάθειες εναντίον αυτών των χωρών που δημιουργούν καινούργια κρίση στην περιοχή, όπως η τρομοκρατία. Η τρομοκρατία είναι φαινόμενο που δεν πρέπει να συνδέσουμε με τη θρησκεία», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ