ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιδιοκτήτης σφαγείου Cypra: Βρισκόμουν στο τρίγωνο κόντρας Χάσικου-Πίπη με Ρέα και Ελεγκτή

ΚΥΠΕ

Τι δήλωσε ο ιδιοκτήτης και Διευθύνων Σύμβουλος του σφαγείου CYPRA Γιώργος Γεωργίου

Εν μέσω ενός τριγώνου κόντρας αφενός μεταξύ του Γενικού Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και του Γενικού Ελεγκτή, και αφετέρου του αποθανόντα, πρώην ΥΠΕΣ Σωκράτη Χάσικου με τον Γενικό Ελεγκτή και τη Γενική Λογίστρια του κράτους Ρέας Γεωργίου, υποστήριξε ότι βρέθηκε ο ιδιοκτήτης και Διευθύνων Σύμβουλος του σφαγείου CYPRA Γιώργος Γεωργίου.

Ο κ. Γεωργίου, ο οποίος είναι ο τελευταίος μάρτυρας που κατέθεσε στην ερευνητική επιτροπή για το σφαγείο CYPRA, υποστήριξε πως η σύγκρουση μεταξύ του Σωκράτη Χάσικου με τη σύζυγό του, Ρέα Γεωργίου και τον Γενικό Ελεγκτή ξεκίνησε όταν οι δυο τους συμφωνούσαν κατά της σύμβασης με το ΧΥΤΥ Κόσιης, σύμβαση την οποία ο Σωκράτης Χάσικος «ήθελε να τη δώσει ξανά στη Χελέκτωρ».

Όπως υποστήριξε, η κόντρα του κ. Πίπη με τον Γενικό Ελεγκτή και την Ρέα Γεωργίου είχε να κάνει με τον συμψηφισμό οφειλών ξαδέλφου του, που ήταν ιδιοκτήτης φάρμας και διεκδικούσε αποζημιώσεις από το κράτος και το Γενικό Λογιστήριο προχώρησε σε συμψηφισμό με οφειλές. «Και [από] όλο αυτό το τρίγωνο έτρωγα τους μπάτσους εγώ» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τις απόψεις του κ. Χάσικου σε σχέση με το σφαγείο Κοφίνου, ο κ. Γεωργίου υποστήριξε πως ο κ. Χάσικος ήθελε να νοικιάσει το σφαγείο, το οποίο είχε κλείσει, όχι για το καλό του κράτους «αλλά για έναν φίλο του επενδυτή», ενώ ο ίδιος ο κ. Γεωργίου είχε εξασφαλίσει διάταγμα κατά της ενοικίασης, επικαλούμενος την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Χάσικος ενεργούσε με άλλα κίνητρα, σε σύγκριση με την ώρα που το έκλεινε (το σφαγείο Κοφίνου)», είπε, επισημαίνοντας ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προνοεί ότι δεν μπορείς να δώσεις περιουσιακά μιας επιχείρησης όταν αυτή κριθεί αφερέγγυα.

Ανέφερε δε ότι όταν υπέβαλε αίτηση για πολεοδομική άδεια κατά παρέκκλιση από το 2015 η αίτηση μαζί με την εγγυητική «έμεινε στα συρτάρια του ΥΠΕΣ», όπως είπε, ενώ άλλο διπλανό σφαγείο που υπέβαλε την ίδια αίτηση πήρε σε δύο χρόνια αντίστοιχη έγκριση.

«Η έχθρα του Χάσικου προς εμένα ήταν ξεκάθαρη, η έχθρα του Χάσικου προς τη Ρέα ξεκάθαρη, η έχθρα Πίπη προς εμένα, προς τη Ρέα γιατί σταμάτησε τον εξάδελφό του ξεκάθαρη και η έχθρα μεταξύ Γενικού Ελεγκτή και Πίπη το ίδιο», είπε.

Εξάλλου, ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε και στην στάση του τότε ΥΠΕΣ Νεοκλή Συλικιώτη, αναφορικά με την καταγγελία για το σχέδιο αναδιάρθρωσης του σφαγείου Κοφίνου, το οποίο είχε εξασφαλίσει δάνειο €1,6 εκατ με κυβερνητικές εγγυήσεις.

«Το τότε ΥΠΕΣ, μόλις πήρε το €1.6 εκατ. το έδωσε στο Κεντρικό Σφαγείο Κοφίνου και αυτό ξεκίνησε τον πόλεμο εναντίον μας», είπε προσθέτοντας ότι ο κ. Συλικιώτης στη συνέχεια έκανε συναντήσεις με ζωοτρόφους με ζωέμπορες και μεγάλες εταιρείες και σχεδίαζε να τους δώσει κίνητρα προκειμένου να επιλέγουν το σφαγείο Κοφίνου.

«Η πραγματικότητα τότε είναι ότι της CYPRA δεν της συνέφερε να κλείσει το σφαγείο Κοφίνου. Αλλά όταν ξεκίνησε πόλεμο να μας πάρει πελάτες, εμείς θα μέναμε μετέωροι», είπε, προσθέτοντας ότι τότε το κράτος είχε ψέματα στην ΕΕ ότι το σφαγείο μετά την ένταξη στην ΕΕ δεν είχε πάρει κρατική ενίσχυση αφού γνώριζε την άποψη του τότε Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων ότι οι καθυστερημένες οφειλές του σφαγείου Κοφίνου προς το κράτος ήταν μορφή κρατικής ενίσχυσης.

Σε παρατήρηση του κ. Μιχαηλίδη ότι είναι περίεργο που όλο τα έχουν μαζί του, ο κ. Γεωργίου απάντησε ότι «ο κ. Συλικιώτης ζει μπορείτε εύκολα να τον ρωτήσετε» και ζήτησε να ψάξουν πόσες φορές ο κ. Συλικιώτης έστειλε την Αστυνομία για ελέγχους στο σφαγείο.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Μιχαηλίδης ανταπάντησε πως ο Γενικός Ελεγκτής λέει ότι η Αστυνομία δεν έκανε ελέγχους, με τον κ. Γεωργίου να απαντά ότι «αυτό είναι άλλο θέμα».

Πάντως, τόσο ο Πρόεδρος της επιτροπής Χάρης Πογιατζής όσο και ο κ. Μιχαηλίδης και η Λεμονιά Καουτζιάνη ρώτησαν επανειλημμένα πώς αντλούσε την πληροφόρηση τόσο για το σφαγείο της Κοφίνου όσο και άλλα ζητήματα που αφορούσαν το σφαγείο του.

Απαντώντας ο κ. Γεωργίου είπε πως αντλούσε την πληροφόρηση από τα ΜΜΕ και ότι δεν είχε πάρε δώσει με την σύζυγό του. «Ποτέ δεν είχα πάρε δώσει με τη γυναίκα μου», είπε.

Σε ερώτηση αν γνώριζε τον τέως διευθυντή τεχνικού Ανδρέα Χασαπόπουλο, ο κ. Γεωργίου απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας πως ποτέ δεν βρεθήκαμε «ούτε για καφέ, ούτε για φαγητό. Το ίδιο και με τον Οδυσσέα».

Ερωτηθείς για μια επιστολή που βρέθηκε στην κατοχή του ενώ είχε αποδέκτη τον κ. Χασαπόπουλο, ο κ. Γεωργίου είπε πως δεν μπορεί να θυμηθεί πως βρέθηκε στη κατοχή του.

Απαντώντας σε παρατήρηση της κ. Καουτζιάνη ότι ο Γενικός Ελεγκτής και η ο κ.Χασαπόπουλος στήριζαν την Cypra, ο κ. Γεωργίου στο θέμα των ζωικών αποβλήτων, ο κ. Γεωργίου είπε πως αυτό συνέβη επειδή ήταν εναντίον του μονοπωλίου σε σχέση με τη κρατική σύμβαση με την εταιρεία SIGAN για τη διαχείριση ζωικών αποβλήτων.

«Ο Κτηνιατρικές Υπηρεσίες έχουν βγάλει τον ανταγωνισμό από τα ζωικά απόβλητα. Η Cypra έχει τα μηχανήματα, τις εγκαταστάσεις και δεν θα μπορέσει ποτέ στο μέλλον να μπουν στα ζωικά απόβλητα. Ο Πίπης και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες έχουν εγκαθιδρύσει ένα μονοπώλιο που θα είναι εκεί εσαεί», είπε.

Σε παρατήρηση ότι ο Γενικός Ελεγκτής κατηγορεί τη CYPRA ότι πήρε άτοκο δάνειο λόγω της διευθέτησης για αποπληρωμή των τελών επιθεωρήσεων από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες χωρίς επιβολή τόκου, ο κ. Πίπης είπε πως δεν είναι άτοκο δάνειο και ότι αυτός που είπε πρώτος ότι είναι κρατική ενίσχυση λόγω μη επιβολής τόκου ήταν ο κ. Πίπης και ότι μετά το υιοθέτησε ο Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων και όλοι.

Σημείωσε σε ότι στο θέμα των τελών επιθεώρησης, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες δεν του πρόσφεραν τις υπηρεσίες που αντιστοιχούσαν στα τέλη. Όπως είπε το 2015 το κράτος εισέπραξε τέλη €986.000 και πρόσφερε υπηρεσίες €449.000. Είπε πως ο νόμος για τα τέλη κτηνιατρικών επιθεωρήσεων δεν προνοεί επιβολή τόκων, ενώ για τέλη καταστροφής προβλέπεται τόκος.

Τέλος είπε πως ο Δήμος Αραδίππου μπλόκαρε την αδειδότηση σφαγείου και σταθμού ζωικών αποβλήτων μιας επένδυσης €2 εκατ. επειδή όπως είπε, δεν κατέλαβε ότι στην επεξεργασία ζωικών αποβλήτων περιλαμβάνονται τα νεκρά ζώα.
«Είναι (η εγκατάσταση) το πιο ακριβό πεζουναρκό της Κύπρου, κόστισε €2 εκατ. και το μπλόκαρε ο Δήμος Αραδίππου διότι δεν κατάλαβε ότι στην επεξεργασία περιλαμβάνονταν και τα νεκρά ζώα».

Ο κ. Γεωργίου ήταν ο τελευταίος μάρτυρας της επιτροπής, η οποία, όπως ανέφερε ο κ. Πογιατζής της, θα ετοιμάσει την έκθεσή της προς το Γενικό Εισαγγελέα. Οι όροι εντολής της επιτροπής ολοκληρώνονται στις 30 Ιουνίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ