ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ιωνάς: Κράτηση ανηλίκων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με νόμο

Αυτό θα χρησιμοποιείται ως έσχατο μέτρο και μόνο σε περίπτωση που τα εναλλακτικά μέτρα, που προβλέπονται στο νόμο, θα έχουν δοκιμαστεί και αποτύχει

ΚΥΠΕ

Την κράτηση παιδιών, τα οποία θα έχουν κριθεί ένοχα για διάπραξη αδικήματος, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, θα δύναται να διατάξει το Δικαστήριο, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για αντιμετώπιση των παιδιών που βρίσκονται σε σύγκρουση με τον νόμο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι αυτό θα χρησιμοποιείται ως έσχατο μέτρο και μόνο σε περίπτωση που τα εναλλακτικά μέτρα, που προβλέπονται στο νόμο, θα έχουν δοκιμαστεί και αποτύχει.

Ο κ. Νικολάου είπε πως το νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, και αναμένεται να ψηφιστεί πριν τον Μάιο του 2019, αφού μέχρι τότε πρέπει να υπάρξει υιοθέτηση της Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Μαΐου 2016, σχετικά με τις δικονομικές εγγυήσεις για τα παιδιά, που είναι ύποπτα ή κατηγορούμενα στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών.

Ανέφερε, επίσης, ότι ήδη οι αρμόδιες αρχές διαβουλεύονται για το πού θα είναι ο συγκεκριμένος χώρος, ο οποίος θα διαμορφωθεί και θα προσαρμοστεί ειδικά για την κράτηση παιδιών, που θα έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους.

Ξεκαθάρισε, παράλληλα, πως ο συγκεκριμένος χώρος δεν θα εντάσσεται εντός του χώρου των Κεντρικών Φυλακών, αλλά θα βρίσκεται πλησίον, ενώ σημείωσε πως για την φύλαξη των παιδιών θα διορίζονται από το δικαστήριο οι επιτηρητές δοκιμασίας, οι οποίοι θα είναι ειδικά εκπαιδευμένοι σε θέματα παιδικής παραβατικότητας, καθώς και στα δικαιώματα του παιδιού.

Διαδικασίες για εξεύρεση χώρου

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης ήδη γίνονται διαδικασίες για την εξεύρεση του χώρου, προσθέτοντας ότι ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος θα μπορεί να φιλοξενήσει 8 με 10 παιδιά, άνω των 16 χρόνων.

«Δεν θέλω να το συνδέουμε με φυλακή. Εξάλλου, η φυλάκιση απαγορεύεται. Είναι διάταγμα κράτησης σε χώρο κράτησης παιδιών. Η ποινή της κράτησης θα είναι το έσχατο μέτρο… Είναι αναμορφωτήριο, ειδικά προσαρμοσμένο, για την κράτηση παιδιών πάνω από 16χρόνων», είπε ο Ιωνάς Νικολάου.

Συμπλήρωσε πως «στο χώρο αυτό τα παιδιά θα μπορούν να παρακολουθούν το σχολείο τους κανονικά και θα διανυκτερεύουν υπό επιτήρηση», για να προσθέσει πως «η αστυνομία δεν έχει να κάνει με την επιτήρηση των παιδιών».

Στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο το Νομοσχέδιο

Απαντώντας σε ερώτηση, ο αρμόδιος Υπουργός είπε πως το νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, αφού συμπλήρωσε υποβλήθηκε πρώτα σε δημόσιο διάλογο, ο οποίος ολοκληρώθηκε στις 15 Ιουνίου του 2017.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Νόμος που Εγκαθιδρύει ένα Σύστημα Ποινικής Δικαιοσύνης Φιλικής προς τα Παιδιά που Βρίσκονται σε Σύγκρουση με το Νόμο και Ρυθμίζει Θέματα Αναφορικά με την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας των Παιδιών στο Πλαίσιο του Συστήματος Ποινικής Δικαιοσύνης», προώθησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σε συνεργασία με την Επίτροπο Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Ο κ. Νικολάου σημείωσε πως στο νομοσχέδιο έχουν ενσωματωθεί και οι πρόνοιες της Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Μαΐου 2016, σχετικά με τις δικονομικές εγγυήσεις για τα παιδιά, που είναι ύποπτα ή κατηγορούμενα στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών, οι οποίες θα πρέπει να μεταφερθούν στο εθνικό δίκαιο και να τεθούν σε ισχύ μέχρι το Μάιου του 2019.

Πότε θα ψηφιστεί

Ερωτηθείς πότε θα ψηφιστεί το Νομοσχέδιο, ο Υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε «πριν το Μάιο του 2019, αφού μέχρι τότε πρέπει να γίνει υιοθέτηση της Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Ποινές που μπορεί να επιβάλει το Δικαστήριο

Κληθείς να αναφέρει ποιες ποινές μπορεί να επιβάλει το Δικαστήριο, είπε πως «ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε άλλες διατάξεις ή ποινές, που καθορίζονται σε οποιοδήποτε άλλο νόμο αναφορικά με τη διάπραξη αδικημάτων, σε περίπτωση που το Δικαστήριο κρίνει το παιδί ως ένοχο αδικήματος, δύναται, είτε να επιπλήξει απλώς το παιδί και να το απαλλάξει από οποιοδήποτε άλλο μέτρο ή ποινή ή να προχωρήσει περαιτέρω με την υπόθεση και να λάβει μία ή περισσότερες από τις προβλεπόμενες ποινές».

Οι προβλεπόμενες ποινές αφορούν την απαλλαγή ή απαλλαγή υπό όρους, επιβολή προστίμου ή/και καταβολή αποζημίωσης στο θύμα, διάταγμα με το οποίο να υποχρεώνει τον γονέα ή κηδεμόνα να καταβάλει αποζημίωση και διάταγμα γονικής επιτήρησης.

Άλλες ποινές είναι το διάταγμα επιβολής κοινοτικής επιτήρησης (περιλαμβάνει κοινοτική εργασία μόνο σε σχέση με παιδιά 16- 18 ετών, επιτήρηση από επιτηρητή, διάταγμα κέντρου ημέρας κ.α.) και το διάταγμα κράτησης σε χώρο κράτησης παιδιών, αν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος και αυτή αποτελεί την έσχατη ποινή.

Επιτηρητές Δοκιμασίας

Αναφερόμενος στους επιτηρητές δοκιμασίας, είπε πως «θα διορίζονται από το Δικαστήριο και είναι ειδικά εκπαιδευμένοι σε θέματα παιδικής παραβατικότητας και στα δικαιώματα του παιδιού», για να προσθέσει πως «θα είναι υπεύθυνοι για την υλοποίηση του προγράμματος επιτήρησης που επιβάλλει το Δικαστήριο στο παιδί.

Το Δικαστήριο που θα δικάζει
------------------------------------------
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νικολάου είπε πως οι υποθέσεις ανηλίκων που βρίσκονται σε σύγκρουση με το νόμο θα εκδικάζονται από το Οικογενειακό Δικαστήριο, εξηγώντας πως ενώ η αρχική πρόθεση ήταν να δημιουργηθεί ένα δικαστήριο ειδικά για ανηλίκους, εντούτοις αποφασίστηκε πως τις υποθέσεις αυτές θα μπορεί να τις αναλάβει το Οικογενειακό Δικαστήριο.

«Κάποτε», είπε, «μιλούσαμε για δικαστήριο ανηλίκων, αλλά το συγκεκριμένο δικαστήριο δεν θα έχει τόσες πολλές υποθέσεις για να δικάζει και είπαμε ότι αυτό το κομμάτι θα μπορεί να το αναλάβει το Οικογενειακό Δικαστήριο».

Πρόγραμμα αποδικαστικοποίησης

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου προνοούν, εξάλλου, εφαρμογή προγραμμάτων αποδικαστικοποίησης του παιδιού, εξηγώντας ότι «μετά την ολοκλήρωση των ανακρίσεων και την αποστολή του σχετικού μαρτυρικού υλικού στη Νομική Υπηρεσία, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, δύναται να αναστέλλει την ποινική δίωξη και είτε να παραπέμπει την υπόθεση στον Αστυνομικό Διευθυντή της επαρχίας για επιβολή γραπτής παρατήρησης στο παιδί ή να παραπέμπει το παιδί σε Πρόγραμμα Αποδικαστικοποίησης».

«Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον αυτό επιβάλλεται για σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος , δύναται να αποφασίσει όπως το παιδί προσαχθεί απευθείας ενώπιον του Δικαστηρίου, χωρίς να υπαχθεί σε Πρόγραμμα Αποδικαστικοποίησης», είπε.

Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της παραβατικότητας

Εξάλλου, στα πλαίσια του εμπλουτισμού των πολιτικών για πρόληψη της εγκληματικότητας, η Κυβέρνηση επιδιώκει τη σύσταση Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας με στόχο την πρόληψη, τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των γενεσιουργών λόγων εκδήλωσης παραβατικών συμπεριφορών και ιδιαίτερα της νεανικής παραβατικότητας.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, «με τη σύσταση αυτών των Συμβουλίων θα επιχειρηθεί η περαιτέρω ενδυνάμωση της σχέσης Αστυνομίας με τους πολίτες, συμπληρώνοντας το οικοδόμημα της συμμετοχική πολιτικής πρόληψης που θα περιλαμβάνει την κοινοτική αστυνόμευση, τον θεσμό του Αστυνομικού και του Παρατηρητή της Γειτονιάς».

«Τα Συμβούλια θα δρουν ως ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των θεσμών του Αστυνομικού και του Παρατηρητή της Γειτονιάς και του Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς, ώστε πολυθεματικές ομάδες, με το κατάλληλο υπόβαθρο να εγκύπτουν στα τοπικά προβλήματα και τις παραβατικές συμπεριφορές που παρατηρούνται σε νεαρές ηλικίες. Μεταξύ άλλων, τα Συμβούλια θα εστιάζονται στη συνεργασία, σε συστηματική βάση, των Τοπικών Αρχών με τις αρμόδιες Κρατικές Αρχές, με επαγγελματικούς φορείς, με τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και την Αρχή Καταπολέμησης Εξαρτήσεων», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X