ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ιωνάς: Πιο αποτελεσματικός ο Νόμος για καταπολέμηση σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων

Προτείνεται ακόμη στο νομοσχέδιο όπως το θύμα ή κηδεμόνας ή εκπρόσωπος του ενημερώνεται για την πιθανή ημερομηνία αποφυλάκισης του καταδικασθέντος

ΚΥΠΕ

Τα κενά και τις ελλείψεις που έχουν διαπιστωθεί στα 4 χρόνια εφαρμογής του Νόμου για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών καθώς και από τη λειτουργία της Αρχής Εποπτείας Καταδικασθέντων για σεξουαλικά αδικήματα κατά ανηλίκων, στοχεύει να καλύψει νέο Νομοσχέδιο που τροποποιεί τον Νόμο. Το Νομοσχέδιο θα κατατεθεί τη Δευτέρα στο Υπουργικό Συμβούλιο και εν συνεχεία θα οδηγηθεί στη Βουλή.

Την παρουσίαση του Νομοσχεδίου έκανε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου. Σκοπός του Νομοσχεδίου, όπως είπε ο Υπουργός, είναι να διευρυνθούν οι αρμοδιότητες και εξουσίες της Αρχής Εποπτείας Καταδικασθέντων για Αδικήματα Σεξουαλικής Φύσης κατά Ανηλίκων, ώστε να μπορεί να ασκεί αποτελεσματικά τον εποπτικό της ρόλο.

Επίσης, σκοπεύει στο να καταστήσει δυνατή την επιβολή περιοριστικών μέτρων από το Δικαστήριο και μετά την καταδίκη, να καταστήσει δυνατή την ανάθεση, μέσω αγοράς υπηρεσιών, της εποπτείας εποπτευόμενων προσώπων σε επιτηρητές. Επίσης, σκοπός είναι όπως να μπορούν οι διωκτικές αρχές να ενημερώνουν το θύμα ή τον κηδεμόνα του ή εκπρόσωπο του για την πιθανή ημερομηνία αποφυλάκισης του καταδικασθέντος.

Ο κ. Νικολάου ανέλυσε τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του Νόμου, σημειώνοντας αρχικά πως μέσω του νέου Νόμου θα παρέχεται η δυνατότητα επιβολής περιοριστικών μέτρων από το Δικαστήριο και μετά την επιβολή ή και έκτιση της ποινής ή και αποφυλάκιση του καταδικασθέντα. Δεύτερον, θα επεκτείνονται τα περιοριστικά μέτρα που το Δικαστήριο δύναται να επιβάλει.

Συγκεκριμένα, όπως ανέλυσε ο κ. Νικολάου, πέραν των περιοριστικών μέτρων που προβλέπονται στην υφιστάμενη νομοθεσία, το Δικαστήριο δύναται να επιβάλει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα μέτρα: απαγόρευση εισόδου ή παραμονής στο χώρο διαμονής του θύματος ή άλλων παιδιών, σε σχολείο ή σε χώρο όπου συχνάζει το θύμα ή άλλα παιδιά, απαγόρευση οδήγησης σε περιοχές όπου συχνάζουν παιδιά ή το θύμα, απαγόρευση του καταδικασθέντος να έρχεται σε επαφή ή επικοινωνία με το θύμα ή με την οικογένεια του ή με οποιοδήποτε παιδί, απαγόρευση πρόσβασης σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, απαγόρευση κατοχής ή και χρήσης υλικού που ενδέχεται να διεγείρει σεξουαλικά και απαγόρευση αγοράς, καθώς κατοχής ή κατανάλωσης αλκοόλης.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε στη συνέχεια ότι προτείνεται ακόμη στο νομοσχέδιο όπως το θύμα ή κηδεμόνας ή εκπρόσωπος του ενημερώνεται για την πιθανή ημερομηνία αποφυλάκισης του καταδικασθέντος. Επιπλέον θα παρέχεται στην Αρχή Εποπτείας η δυνατότητα να αναθέτει σε επιτηρητές την εποπτεία προσώπων που παραπέμπονται σε αυτή, ενώ επεκτείνονται και τα μέτρα που μπορεί να επιβάλει η Αρχή Εποπτείας σε εποπτευόμενο.

Συγκεκριμένα, η Αρχή θα μπορεί να επιβάλει μεταξύ άλλων στους εποπτευόμενους ένα ή περισσότερα από τα πιο κάτω μέτρα: παρουσίαση σε Αστυνομικό Σταθμό, περιορισμό στην οικία τους, παρακολούθηση θεραπευτικού προγράμματος, υποχρέωση να ενημερώνουν την Αστυνομία και την Αρχή Εποπτείας ή τον επιτηρητή σε περίπτωση αλλαγής της διεύθυνσης του τόπου διαμονής ή της εργασίας τους, υποχρέωση να ενημερώνουν την Αρχή Εποπτείας ή τον επιτηρητή σε περίπτωση αναχώρησης τους από τη Δημοκρατία.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Νικολάου είπε η βούληση της Κυβέρνησης για ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος αποδεικνύεται από την εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση, τη σεξουαλική κακοποίηση και την παιδική πορνογραφία, από την Υπουργική Επιτροπή με ειδικό σύμβουλο την Αναστασία Παπαδοπούλου. Επίσης, από τη σύσταση του Συμβουλίου «Φωνή», για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της εφαρμογής της, και από τη λειτουργία του Σπιτιού για το Παιδί.

Στα πλαίσια της Στρατηγικής αυτής ο ρόλος της Αστυνομίας στην πρόληψη και καταπολέμηση του προβλήματος, αναβαθμίστηκε με τη σύσταση και λειτουργία ειδικής ανακριτικής ομάδας, με σκοπό οι υποθέσεις αυτές να τυγχάνουν εξειδικευμένης και πιο επαγγελματικής διαχείρισης.

Όπως είπε ο κ. Νικολάου, το 2017, η ειδική ανακριτική ομάδα διερεύνησε 138 καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, εκ των οποίων οι 77 καταχωρήθηκαν στο Δικαστήριο για ποινική δίωξη των κατηγορουμένων, και το 2018, 165 καταγγελίες.

Οσον αφορά τις ποινές, το Υπουργείο, θέλοντας να δώσει ξεκάθαρα το μήνυμα για μηδενική ανοχή σε περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, προχώρησε σε έρευνα αναφορικά με το ύψος των ποινών που επιβάλλονται από τα Δικαστήρια. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι ποινές, παρέμεναν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με αυτές που επιβάλλονταν πριν την νομοθεσία του 2014 και ή ήταν ελάχιστα πιο αυστηρές, είπε ο κ,. Νικολάου.

Πρόσθεσε πως οι ποινές που προβλέπονται στη νέα νομοθεσία είναι ιδιαίτερα αυστηρές και ανάλογες της σοβαρότητας των αδικημάτων αυτών. Ανάλογα αυστηρές θα έπρεπε να είναι και οι ποινές που επιβάλλονται από τα δικαστήρια. «Γι’ αυτό μετά από συγκριτική μελέτη της νέας νομοθεσίας με το Ποινικό Κώδικα καθόσον αφορά το ύψος των ποινών, προχωρήσαμε στην ετοιμασία νομοσχεδίου το οποίο στην ουσία εναρμονίζει τις ποινές που προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα. Περαιτέρω καθορίσαμε νέο ορισμό του αδικήματος του βιασμού ώστε αυτός να συνάδει με τα αντίστοιχα αδικήματα που προβλέπονται στη νέα νομοθεσία», είπε και πρόσθεσε πως για τα ευρήματα της έρευνας ενημερώθηκαν και οι δικαστικές αρχές, με στόχο την επιβολή αυστηρότερων ποινών.

Στη δική του ομιλία στη διάσκεψη, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Πρόεδρος της Αρχής Εποπτείας Ανδρέας Ασσιώτης είπε πως από το 2014 η Αρχή έχει εποπτεύσει 33 περιπτώσεις αποφυλακισθέντων. Στο παρόν στάδιο βρίσκονται υπό εποπτεία 25 άτομα και για 10 πρόσωπα η Αρχή Εποπτείας εισηγήθηκε στη Νομική Υπηρεσία την καταχώριση αίτησης για έκδοση Διατάγματος Εποπτείας. Εκ των 10 για 3 πρόσωπα θα εκδοθεί ανανέωση του Διατάγματος.

Σημείωσε πως από την διαχρονική εξέλιξη του αριθμού των εποπτευομένων, μετά το 2014, διαπιστώνεται μια αυξητική τάση, γεγονός που αναδεικνύει και την μεγάλη σημασία του έργου της αρχής Εποπτείας.

Ο κ. Ασσιώτης είπε πως οι εμπειρίες που έχουν αποκτηθεί από την επί 4 χρόνια λειτουργία της Αρχής έχει διαπιστωθεί η ανάγκη για τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας καθώς στο παρόν στάδιο δεν παρέχονται στην Αρχή επαρκείς εξουσίες ώστε να μπορεί να ασκεί αποτελεσματικά τον ρόλο της και να επιβάλλει ουσιαστικά μέτρα προς τους εποπτευομένους, πέραν των προγραμμάτων παρακολούθησης από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση