ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο ζητά από Μπάιντεν να κάνει το Κυπριακό υψηλή προτεραιότητα

Καλείται η Κυβέρνηση των ΗΠΑ να καταδικάσει την Τουρκία για την παράνομη κατοχή της Κύπρου

ΚΥΠΕ

Με νομοσχέδιο που παρουσίασε στη Βουλή η Ελληνοαμερικανίδα ρεπουμπλικανή βουλευτής, Νικόλ Μαλλιωτάκη, καλείται η Κυβέρνηση Μπάιντεν να καταδικάσει την Τουρκία για την παράνομη κατοχή της Κύπρου και ενθαρρύνεται η Κυβέρνηση να καταστήσει την επίλυση του προβλήματος υψηλή προτεραιότητα της εξωτερικής της πολιτικής, «μία θέση που ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει διατηρήσει για δεκαετίες».
 
Το νομοσχέδιο 376 επίσης συνυπογράφουν οι ρεπουμπλικανοί Κώστας Μπιλιράκης, Κρις Σμιθ και Μπράιαν Φίτζπατρικ και οι Ελληνοαμερικανοί δημοκρατικοί βουλευτές Κρις Πάππας και Ντίνα Τάιτους. Ωστόσο, αν και παρουσιάζεται ως δικομματικό, αντιμετωπίζει σοβαρή δυσκολία να εξασφαλίσει την υποστήριξη κορυφαίων δημοκρατικών μελών της Βουλής, γνωστών για την ισχυρή του υποστήριξη στο Κυπριακό, καθώς η Νικόλ Μαλλιωτάκη είναι μεταξύ των 140 περίπου βουλευτών που ψήφισαν εναντίον της επικύρωση του αποτελέσματος των αμερικανικών εκλογών, στις 6 Ιανουαρίου και οι Δημοκρατικοί αποφεύγουν συστηματικά να αναλαμβάνουν κοινές πρωτοβουλίες με αυτά τα μέλη.
 
Να σημειωθεί επίσης πως αν και στο νομοσχέδιο υπάρχει αναφορά στην πολιτική δύο κρατών που προωθεί για την Κύπρο ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, η οποία είναι αντίθετη με τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, την οποία στηρίζουν οι ΗΠΑ, δεν γίνεται καμία μνεία στην άτυπη συνάντηση 5+ 1 στη Γενεύη.

«Η Τουρκία κατέχει παράνομα την Κύπρο για σχεδόν 50 χρόνια, παραβιάζοντας αρκετές διεθνείς συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης του Βορειοατλαντικής Συμμαχίας  και της Συνθήκης Εγγυήσεων, η οποία καθιέρωσε και εγγυήθηκε την ανεξαρτησία της Κύπρου», αναφέρει γραπτή δήλωση της βουλευτή Μαλλιωτάκη.
 
Σημειώνοντας πως ως γερουσιαστής, ο Πρόεδρος Μπάιντεν υποστήριξε σθεναρά την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, «προτρέπει τώρα την Κυβέρνησή του να το καταστήσει κορυφαία προτεραιότητα εξωτερικής πολιτικής καταδικάζοντας την παράνομη κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο και ζητά τη συνεργασία της για την ανάκτηση των τεσσάρων αμερικανών πολιτών που αγνοούνται ως αποτέλεσμα της εισβολής του το 1974».
 
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ασκεί έμμεσα κριτική στην συμμετοχή της πλευράς μας στην συνάντηση της Γενεύης, λέγοντας ότι «πρόσφερε πλατφόρμα στην Τουρκία για να προβάλει επιθετικές απαιτήσεις για λύση δύο κρατών».
 
«Η ανεπίσημη συνάντηση που υποστηρίχθηκε από τον ΟΗΕ για το Κυπριακό είχε αβέβαιο τέλος στη Γενεύη στις 29 Απριλίου 2021», δήλωσε ο Φίλιπ Κρίστοφερ, Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ. «Η συνάντηση κατέληξε να δώσει στην Τουρκία μια πλατφόρμα για να προβάλλει επιθετικές απαιτήσεις για λύση δύο κρατών. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στενός αξιόπιστος στρατηγικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Καλούμε την Κυβέρνηση Μπάιντεν να καταδικάσει την Τουρκία και να καταβάλει κάθε προσπάθεια για τον τερματισμό της παράνομης κατοχής της Βόρειας Κύπρου», αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ.
 
Ο Πρόεδρος του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου, Νίκος Λαρυγγάκης,  σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι από το 1974, το ΑΗΙ «αγωνίζεται για την Κύπρο να είναι ακέραιη, ελεύθερη και ειρηνική».
 
«Ως εκ τούτου, επαινούμε τη βουλευτή Νικόλ Μαλλιωτάκη για την κατάθεση ενός ψηφίσματος που ξεκάθαρα διατυπώνει τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου από την Τουρκία στην Κύπρο και υποστηρίζει τις σωστές νομικές λύσεις που απαιτούνται για τον τερματισμό των παραβιάσεων της Τουρκίας. Κρίσιμο επίσης το ότι το ψήφισμα υπογραμμίζει την πολυετή δέσμευση του Προέδρου Μπάιντεν στο Κυπριακό και καλεί την Κυβέρνηση να καταστήσει την Κύπρο κορυφαία προτεραιότητα εξωτερικής πολιτικής. Μετά την ώθηση από τον Πρόεδρο Ερντογάν μιας απαράδεκτης λύσης 'δύο κρατών' στην Κύπρο, είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή να έχουμε μια ισχυρή και δικομματική αντίδραση από το Κογκρέσο. Αυτή η νομοθεσία ικανοποιεί αυτήν την ανάγκη», ανέφερε ο Νίκος Λαρυγγάκης.
 
Ο Ύπατος Πρόεδρος της AHEPA Γιώργος Χωριάτης αναφέρει σε γραπτή δήλωση πως «η σχεδόν 47χρονη παράνομη εισβολή και η επακόλουθη κατοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ και ενός κράτους μέλους της ΕΕ, από την Τουρκία, μια αποτυχημένη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ υπό το καθεστώς του Ερντογάν, παραμένει μέχρι σήμερα μια απαράδεκτη πράξη. Μία κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ιδεών».
 
Ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ συγχαίρει τη Νικόλ Μαλλιωτάκη για την ηγεσία της ως εισηγήτρια «αυτού του σημαντικού και επίκαιρου δικομματικού ψηφίσματος» και καλεί την αμερικανική Κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στον τερματισμό της παράνομης κατοχής της Τουρκίας στην Κύπρο».

Τέλος ευχαριστεί τους αρχικούς συγκηδεμόνες του σχεδίου ψηφίσματος και ζητά την ταχεία ψήφισή του. «Είναι καιρός η αδιαλλαξία της τουρκικής Κυβέρνησης και οι απαρχαιωμένες και απαράδεκτες θέσεις της στο Κυπριακό να τερματιστούν», κατέληξε ο κ. Χωριάτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  |  Κυπριακό  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X