ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Καμιά παραδοχή λάθους» και αντιδράσεις για το τζετ του Σαουδάραβα

Καμιά παραδοχή λάθους εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν είδαν στην Επιτροπή Ελέγχου

Ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής τέθηκε το πρωί της Πέμπτης 13/02 το θέμα των αεροπορικών μεταφορών του Προέδρου της Δημοκρατίας με το ιδιωτικό αεροσκάφος του Σαουδάραβα επενδυτή και η διαδικασία των πολιτογραφήσεων. Κατά την συνεδρία της Επιτροπής, ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, ο οποίος ήταν παρών, έκανε αναφορά στην έκθεσή του, ενώ συζητήθηκε ιδιαίτερα και η επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη, την οποία ανέγνωσε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Βασίλης Πάλμας. Αυτοβούλως, στην συνεδρία παρέστη και ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, γεγονός που χαιρετίστηκε από την πρόεδρο της επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Ο Γενικός Ελεγκτής παρουσίασε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής την έκθεσή του, σχετικά με τα ταξίδια του Προέδρου της Δημοκρατίας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε διασπάθιση δημοσίου χρήματος, αντί αυτού έγιναν εξοικονομήσεις. Κατά τις τοποθετήσεις των βουλευτών, τέθηκε και το ερώτημα αν είναι δυνατόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να λαμβάνει δώρα για τα υπηρεσιακά του καθήκοντα χωρίς να τηρούνται οι διαδικασίες που προβλέπονται και χωρίς δημόσιες προσφορές. Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι έχει επηρεαστεί η αξιοπιστία της Κύπρου εξαιτίας του θέματος των αεροπορικών μεταφορών του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και των πολιτογραφήσεων επενδυτών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ο οποίος παρευρίσκετο στην συνεδρία, θέλησε να δώσει απαντήσεις και για τα δύο θέματα. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός αναρωτήθηκε αν, από την στιγμή που είμαστε μια χώρα η οποία δεν έχει απ’ ευθείας πτήσεις στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες, θέλουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ιδιαίτερα κατά τις μεταβάσεις του για θέματα διαπραγματεύσεων, να ταξιδεύει με δύο και τρεις εμπορικές πτήσεις, μέσω άλλων χωρών. Σε ερώτηση της βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, γιατί η Κυβέρνηση δεν έφερε τους κανονισμούς που διέπουν τις πολιτογραφήσεις, ο κ. Νουρής απάντησε με ερώτηση: αφού από την 1 Φεβρουαρίου 2020, καμιά νέα αίτηση δεν έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, πώς είναι δυνατόν να προκαλούνται υποψίες για καθυστέρηση των κανονισμών, οι οποίοι ήδη έχουν περάσει από την Νομική Υπηρεσία; Το Υπουργείο Εσωτερικών θεώρησε σωστό, πρόσθεσε, να τους περάσει από την ανεξάρτητη τριμελή επιτροπή, η οποία θα δώσει και τις δικές της απόψεις. Αυτό έγινε εντός Ιανουαρίου 2020, διευκρίνισε ο Υπουργός, τονίζοντας ότι πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε κανονισμούς μέσω τεχνοκρατικών διαδικασιών.

Επίθεση για την επιστολή

Η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, την οποία ανέγνωσε κατά την έναρξη της συνεδρίας, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Βασίλης Πάλμας, ξεσήκωσε κάποιες αντιδράσεις εκ μέρους παρευρισκομένων βουλευτών. Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, διέκρινε ένα θετικό βήμα, αυτό της παραδοχής εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη, του λάθους που έγινε.

Την ίδια ώρα, υπήρξαν και οι αρνητικές ερμηνείες, κυρίως από τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργο Λουκαΐδη, και τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργο Περδίκη. Πρώτος, ο κ. Λουκαΐδης, είπε ότι δεν διαπίστωσε οποιαδήποτε παραδοχή λάθους, και αναρωτήθηκε αν θα συνεχίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πραγματοποιεί και οικογενειακά ταξίδια κατ’ αυτό τον τρόπο. Ο κ. Περδίκης τόνισε ότι η επιστολή του Προέδρου αποτελεί μισή παραδοχή του λάθους, κατηγορώντας τον, παράλληλα, ότι παραβίασε την χάρτα δεοντολογίας, την οποία έδωσε ο ίδιος στους υπουργούς του να υπογράψουν, ωστόσο, επί αυτού του θέματος, ο Γενικός Ελεγκτής απάντησε ότι η χάρτα αφορούσε μόνο τους υπουργούς και όχι τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο σημείο στην επιστολή του Νίκου Αναστασιάδη αναφέρει ότι «για τούτο και δεν διστάζω να αναγνωρίσω πως λαμβάνοντας υπόψη τα όσα ακολούθησαν, η χρήση του αεροσκάφους, για το εν λόγω ταξίδι, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Στην μακρά μου παρουσία στα κοινά ουδέποτε δίστασα είτε να λάβω δύσκολες αποφάσεις είτε να αναλάβω την ευθύνη για αποφάσεις ή πράξεις που ενείχαν το στοιχείο του σφάλματος».

Μη ικανοποιητικό το επίπεδο διαφάνειας, λέει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και ζητά λογοδοσία

Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το επίπεδο διαφάνειας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ζητώντας να υπάρξει λογοδοσία.

Ο κ. Παπαδόπουλος είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΣ του Κυπριακού Φόρουμ Ακεραιότητας, Μάριο Σκανδάλη και αντιπροσωπεία του οργανισμού, ενώ ακολούθως προέβη σε δηλώσεις για τη διαφθορά με αναφορές στην έκθεση Moneyval, την προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν και για το τζετ του Σαουδάραβα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε η χώρα μας, ν’ αντιμετωπίσει την αρνητική και δυσάρεστη εικόνα που εκπέμπει στο εξωτερικό. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις χθες είχε κυκλοφορήσει η τελευταία έκθεση της Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και η προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία διαπιστώνει ότι η Κύπρος δεν έχει συμμορφωθεί με την 5η οδηγία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων».

Ανέφερε επίσης ότι όλα αυτά λαμβάνουν χώρα «όταν βλέπουμε τις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή να διαπιστώνουν σημαντικά ατοπήματα και παρατυπίες από πλευράς της Κυβέρνησης και του Προεδρικού, για χρήσεις ιδιωτικών τζετ και παραχώρηση υπηκοοτήτων σε επενδυτές που δεν το δικαιούνταν».

«Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από το επίπεδο διαφάνειας της πολιτικής ζωής στον τόπο μας. Πρέπει να γίνουν όλοι πιο αυστηροί και πρέπει επιτέλους να υπάρξει λογοδοσία. Οι δηλώσεις που μας λένε ότι η χρήση ιδιωτικών τζετ στις Σεϊχέλες ήταν περίπου καλό πράγμα, επειδή κατάφερε να εξοικονομήσει χρήματα από το δημόσιο από τις χαριστικές παραχωρήσεις των ιδιωτικών τζετ, μόνο προκαλούν το δημόσιο αίσθημα» κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X