ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κατεχόμενα: Ο κορωνοϊός έφερε κοινωνική και πολιτική αναστάτωση

Η αύξηση των κρουσμάτων του νέου ιού, τύπου Covid-19 τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα Κατεχόμενα προκάλεσε μεγάλη κοινωνική και πολιτική αναστάτωση

Η αύξηση των κρουσμάτων του νέου ιού, τύπου Covid-19 τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα Κατεχόμενα προκάλεσε μεγάλη κοινωνική αναστάτωση στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Η μεγάλη αναστάτωση φέρει και πολιτικές διαστάσεις, με την ηγεσία του Μουσταφά Ακιντζί να αναμετριέται με την «κυβέρνηση» Ερσίν Τατάρ. Στο επίκεντρο της μεγάλης αντιπαράθεσης βρίσκεται η αναζήτηση της στρατηγικής που θα ακολουθήσουν τα Κατεχόμενα για να εμποδιστεί η εξάπλωση του ιού στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου. 

Η «κυβέρνηση» Ερσίν Τατάρ από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου ξεκίνησε να εφαρμόζει μια σειρά αυστηρών μέτρων, όπως την απαγόρευση εισόδου στα Κατεχόμενα όλων των ατόμων που δεν φέρουν την «υπηκοότητα» της «ΤΔΒΚ» ή «άδεια διαμονής» ή «εργασίας» στο βόρειο τμήμα του νησιού. Επίσης, όσοι τ/κ επισκέπτονται τις ελεύθερες περιοχές θα οδηγούνται σε καραντίνα για 14 ημέρες.
Μαζί με τα παραπάνω μέτρα κλείνουν καταστήματα, εστιατόρια, καφέ, καζίνο, νυχτερινά κέντρα, με εξαίρεση τα βενζινάδικα, τα αρτοπωλεία, τα φαρμακεία και ορισμένες ζωτικής σημασίας «δημόσιες υπηρεσίες». Η «κυβέρνηση» συνεδριάζει εκτάκτως για να φέρει διευκρινίσεις σε αυτά τα έκτακτα μέτρα. Επίσης, εξετάζεται και το ενδεχόμενο της επιβολής του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Η «κυβέρνηση» έχει πραγματοποιήσει ήδη δημόσια έκκληση προς τους τ/κ για να αποφεύγουν κατά τις επόμενες 48 ώρες τις μετακινήσεις στους δρόμους των Κατεχομένων.

Οι μανούβρες του Ακιντζί

Λίγο πριν την ανακοίνωση των προαναφερόμενων μέτρων, ο κ. Ακιντζί πρώτα συνεδρίασε με τους αρχηγούς των τ/κ πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στην «βουλή» στο «Προεδρικό» και στην συνέχεια προέδρευσε σε νέα έκτακτη συνεδρίαση του «υπουργικού συμβουλίου». Αυτή η κίνηση ήρθε λίγο μετά το κλείσιμο ορισμένων οδοφραγμάτων από την «κυβέρνηση», παρά την αντίθετη άποψη του κ. Ακιντζί.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του «υπουργικού συμβουλίου», ο κ. Ακιντζί ζήτησε την επιβολή «καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης» για 14 ημέρες, σε ολόκληρη την επικράτεια των Κατεχομένων, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ο κ. Ακιντζί προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα τα αναγκαία μέτρα, ο αριθμός των κρουσμάτων στην τ/κ πλευρά δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τους 22 χιλιάδες. Ο κ. Ακιντζί υπογράμμισε αυτό το σημείο σε συνέντευξη τύπου προς τα τ/κ μέσα, μετά την αποχώρηση του από την συνεδρίαση του «υπουργικού συμβουλίου».

Η «κυβέρνηση» αντί να υιοθετήσει την πρόταση του τ/κ ηγέτη επέλεξε τελικά να προχωρήσει με ξεχωριστή δέσμη έκτακτων μέτρων και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά τις επόμενες ώρες και ημέρες. Τ/κ αναλυτές θεωρούν ότι με αυτήν την κίνηση, η «κυβέρνηση» απέφυγε το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, το οποίο θα παρείχε ενισχυμένες εξουσίες σε «προεδρικό», τουρκικό στρατό, ορισμένες υπηρεσίες, μια εξέλιξη που εκλαμβάνεται από τους υποστηρικτές της ως «πραξικόπημα».
Στο βάθος οι «προεδρικές»

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τελευταίες εξελίξεις έχουν προκαλέσει ρήγμα και εντός της «κυβέρνησης», με τον «Πρωθυπουργό», Ερσίν Τατάρ να παρουσιάζει ενδοιασμούς ως προς την επιβολή αυστηρών μέτρων και τον Αντιπρόεδρο της «κυβέρνησης», Κουντρέτ Όζερσαϊ να ξεκαθαρίζει ότι πλέον έχει ώρα για να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και τα πιο απαισιόδοξα.

Τέλος, αξίζει να υπογραμμιστούν δυο σημεία. Πρώτον, οι κ. Ακιντζί, κ. Τατάρ και κ. Όζερσαϊ αναμετριούνται στις «προεδρικές εκλογές» του επόμενου μήνα. Δεύτερον, η «εκλογική» βάση του κ. Ακιντζί εκλαμβάνει ως μια νέα πολιτική νίκη την επιβολή των νέων αυστηρών μέτρων από την «κυβέρνηση», ύστερα από τις τελευταίες κινήσεις του Προεδρικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X