ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 17:27
33°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Κενεβέζος: Η τουρκική στάση ζητούμενο για την άρση αδιεξόδου στο Κυπριακό

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Επιθυμούμε θετική έκβαση στην τριμερή στο Βερολίνο, είπε ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα

Τη βούληση της Κυπριακής Δημοκρατίας να υπάρξει θετική έκβαση στην τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο, εξέφρασε ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το κρίσιμο ζητούμενο για την άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό είναι η τουρκική στάση.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο κ. Κενεβέζος σημειώνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιδιώκει «περισσότερο από οποιονδήποτε θετική έκβαση των συνομιλιών και τελικώς διευθέτηση της εκκρεμότητας που εδώ και 45 χρόνια υπάρχει στο νησί», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «το κρίσιμο ζητούμενο και επίμαχο κριτήριο για έξοδο από το αδιέξοδο είναι η τουρκική στάση».

«Είμαστε ικανοποιημένοι από τις αποφάσεις, τη στήριξη και την αλληλεγγύη των εταίρων μας στην ΕΕ»

«Αν για παράδειγμα συνεχίσει να επιμένει η Τουρκία σε παραμονή στρατευμάτων ή συνέχιση του καθεστώτος εγγυήσεων ή/και εμμείνει στη θέση του δικαιώματος της θετικής ψήφου από την τουρκοκυπριακή κοινότητα για κάθε απόφαση που θα λαμβάνεται, τότε δεν νομίζω κανείς να αναμένει ότι μπορεί να έχουμε θετική εξέλιξη εκτός αν κάποιοι εισηγούνται ότι το Κυπριακό πρέπει να κλείσει απλά για να κλείσει χωρίς να προσμετράμε τις συνέπειες για την Κύπρο, τον κυπριακό Ελληνισμό, τον Ελληνισμό ευρύτερα, το σύνολο του λαού της Κύπρου, την περιοχή αλλά και την Ευρώπη», επισήμανε ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Αναφορικά με το ζήτημα των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Κενεβέζος ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει σε «μια λογική συνεχή εγρήγορση» απέναντι στην «αδιάλειπτη κλιμάκωση από μέρους της Τουρκίας». Παράλληλα, σημείωσε ότι η Κύπρος παραμένει προσηλωμένη σε μια πολιτική αρχών, με έμφαση στη διαμόρφωση και εμβάθυνση σταθερών και αποτελεσματικών συνεργασιών με χώρες της περιοχής.

«Δυστυχώς η Τουρκία, μια πολύ κρίσιμη και ισχυρή χώρα της περιοχής, επιμένει να κοιτάζει ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση. Είναι προς το συμφέρον όλων να πεισθεί ν` αλλάξει προσανατολισμό, γιατί όσο ισχυρός κι αν είσαι προκύπτει πάντα μια στιγμή που κάποιος ή κάποιο γεγονός δημιουργεί τέτοιες συνθήκες που σε καθιστούν έκθετο και εκτεθειμένο. Εμείς σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να συνεργήσουμε ή να συναινέσουμε με πράξεις ή παραλείψεις, είτε στην αποδυνάμωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αλλά ούτε και στη λίπανση περιβάλλοντος αποσταθεροποίησης των σχέσεων στην περιοχή», υπογράμμισε ο κ. Κενεβέζος.

Ως προς το ζήτημα της στάσης της ΕΕ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι «είμαστε ικανοποιημένοι από τις αποφάσεις, τη στήριξη και την αλληλεγγύη των εταίρων μας στην ΕΕ». Σημείωσε παράλληλα ότι όσα συμβαίνουν στην Κύπρο αφορούν και την ΕΕ και «ως εκ τούτου η αλληλεγγύη πρέπει και οφείλει να προκύπτει ως λογικό συνεπακόλουθο και όχι ως αποτέλεσμα ιδιαίτερης από μας παράκλησης», όπως είπε. «Διότι, στο τέλος της ημέρας εδώ ακριβώς επενδύει η Τουρκία. Δηλαδή στο ότι θα υπάρξει κάποια στιγμή όπου θα επιτύχει να μεταλλάξει ή και μεταβάλει την ατζέντα από παράνομες πράξεις σε αμφισβητούμενο ζήτημα και διαφορά», επισήμανε ο κ. Κενεβέζος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ