ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
Πολιτική

Κλείνει τα 50 και γιορτάζει με Νταλάρα η ΕΔΕΚ

Newsroom K

Εκλογή του ΕΛΑΜ στην ευρωβουλή συνεπάγεται με απώλεια της έκτης έδρας για την Κύπρο λέει ο Μ. Σιζόπουλος

Με τον τραγουδιστή Γιώργο Νταλάρα θα γιορτάσει τα πενήντα χρόνια από την ίδρυσή της η ΕΔΕΚ στις 16 Μαΐου. Την είδηση αποκάλυψε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε. Ο ίδιος επεσήμανε πως το διακύβευμα στις επικείμενες εκλογές δεν αφορά την ΕΔΕΚ αλλά την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό λαό. Όπως είπε αν το ΕΛΑΜ λάβει την έκτη έδρα, στην ουσία την χάνει η Κύπρος. 

Μιλώντας για την ίδρυση της ΕΔΕΚ ανέφερε πως  δεν ήταν ένα στιγμιαίο γεγονός, ούτε αποτέλεσμα ικανοποίησης προσωπικών φιλοδοξιών ή άλλων σκοπιμοτήτων. «Ήταν μια πολιτική και ιστορική αναγκαιότητα, ήταν η μετουσίωση της ανάγκης για οργανωμένη πολιτική έκφραση αγωνιστών της ελευθερίας και της δημοκρατίας καθώς και ανθρώπων του πνεύματος, των γραμμάτων και των τεχνών».

Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο στην ΕΔΕΚ συμμετείχαν αγωνιστές του εθνικοαπελευθερωτικού, αντιαποικιακού αγώνα του 1955-59 που διαφώνησαν με τις συνθήκες Ζυρίχης – Λονδίνου και το μετααποικιακό καθεστώτος που επέβαλαν οι Βρετανοί αποικιοκράτες, οι οποίοι για να κατοχυρώσουν τα γεωστρατηγικά-τους συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της αν. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής ενέπλεξαν την Τουρκία ως ενδιαφερόμενο μέρος στο κυπριακό, κατά παράβαση των συνθηκών των Σερβών του 1920 και της Λωζάνης του 1923. Εθελοντές του 1963-64 που αγωνίσθηκαν ενάντια στο τουρκικό στρατιωτικό πραξικόπημα που επιχειρήθηκε για την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με πρωταγωνιστές του ηρωικούς «Κοκκινοσκούφηδες» που πριν ακριβώς 55 χρόνια, τον Απρίλιο του 1964, είχαν απελευθερώσει τον Πενταδάκτυλο από τους τούρκους στασιαστές και απέτρεψαν την επιχειρούμενη από την Τουρκία διχοτόμηση της πατρίδας-μας. Πολίτες με ισχυρή δημοκρατική πεποίθηση που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις κινητοποιήσεις εναντίον της στρατιωτικής χούντας των Αθηνών που κατέλυσε τη δημοκρατία στην Ελλάδα και συνωμοτούσε με τις τουρκικές κυβερνήσεις για την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επιβολή της διχοτομικής λύσης, της διπλής ένωσης.

Ο κ. Σιζόπουλος κάλεσε τους πολίτες να προσχωρήσουν στο στρατόπεδο της πλέον ενεργητικής συμμετοχής της πλέον αποφασιστικής διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων-τους.

«Η ΕΔΕΚ κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες θα συνεχίσει να είναι στην πρωτοπορία των εθνικών και λαϊκών κινητοποιήσεων ανεξάρτητα από το κόστος που θα κληθεί να καταβάλει, όπως το έπραξε μέχρι σήμερα» σημείωσε προσθέτοντας πως με την ευκαιρία των 50 χρόνων στις 16 Μαΐου στις 6.15 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία, διοργανώνεται μεγάλη πολιτική και πολιτιστική εκδήλωση αφιερωμένη στον ιδρυτή του κόμματος Β. Λυσσαρίδη, στους ήρωες συναγωνιστές που θυσίασαν τη ζωή-τους στον αγώνα για δημοκρατία και ελευθερία, καθώς και τους πρωτοπόρους συναγωνιστές που ίδρυσαν την ΕΔΕΚ.

Στην εκδήλωση θα απονεμηθεί και το Βραβείο Δ. Λοΐζου η ανώτατη τιμητική διάκριση του κόμματος, στον Έλληνα ερμηνευτή Γιώργο Νταλάρα ο οποίος θα καλύψει και το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης. Φιλική συμμετοχή στην εκδήλωση θα έχει και ο κύπριος Μουσικοσυνθέτης Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ενώ η μουσική επιμέλεια ανήκει στο Βάσο Αργυρίδη.

Διακύβευμα για την Κυρπριακή Δημοκρατία η έδρα στην ΕΔΕΚ

Μιλώντας για το διακύβευμα της ΕΔΕΚ στις επικείμενες εκλογές, ο κ. Σιζόπουλος σημείωσε πως το διακύβευμα δεν είναι για την ΕΔΕΚ αλλά για την Κυπριακή Δημοκρατία και για τον κυπριακό λαό.

«Ο κυπριακός λαός είναι αυτός ο οποίος θα αποφασίσει εάν όντως θέλει να ενισχύσει την παρουσία της Κύπρου στον ευρωπαϊκό χώρο και κυρίως στο ευρωκοινοβούλιο με το να στηρίξει αποφασιστικά και να συμβάλει στην εκλογή σοσιαλιστή ή σοσιαλίστριας ευρωβουλευτή ή ευρωβουλευτίνας ώστε η Κύπρος να μπορεί να εκπροσωπείται στην δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα του ευρωκοινοβουλίου. Τη σοσιαλιστική» σημείωσε ο κ. Σιζόπουλος εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ενδεχόμενη εκλογή ευρωβουλευτή από το ΕΛΑΜ στην ουσία η Κύπρος είναι σαν να χάνει την έκτη έδρα στο ευρωκοινοβούλιο.

«Γιατί είναι μία ομάδα αυτή που θα συμμετέχει το ΕΛΑΜ η οποία βρίσκεται στο περιθώριο των εξελίξεων της Ε.Ε., στο περιθώριο της οποιασδήποτε διαβούλευσης για διαμόρφωση αποφάσεων εντός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και στην ουσία δεν θα έχει καμία πρακτική συμβολή στον αγώνα που σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία κι ο κυπριακός λαός διεξάγουν για προάσπιση και σε μεγάλο βαθμό την κατοχύρωση των καλώς νοούμενων συμφερόντων και της Κύπρου αλλά και των πολιτών της».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ