ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στέλλα Κυριακίδου: Έτοιμοι για υποστήριξη της Ιταλίας για κορωνοϊό

Η Κύπρια Επίτροπος, κα Στέλλα Κυριακίδου αναφέρει πως η ΕΕ είναι έτοιμη να συνδράμει σε οποιοδήποτε κάλεσμα βοήθειας από την Ιταλία

Αυξημένοι είναι οι φόβοι γύρω από την ραγδαία άνοδο νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θανάτων εκτός της Δημοκρατίας της Κίνας από εξάπλωση του νέου κορωναϊού, COVID-19. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προειδοποιεί για τη συρρίκνωση του ενδεχομένου της ανακοπής της εξάπλωσης της θανατηφόρας νόσου, κάτι για το οποίο έκαναν λόγο αρκετά μέσα μαζικής ενημέρωσης τις προηγούμενες μέρες.

Η προειδοποίηση έρχεται μετά από τους πρώτους επιβεβαιωμένους θανάτους από τον COVID-19 στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Ο ιός COVID-19, ή όπως είναι γνωστός ως κορωνοϊός, πρωτοεμφανίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 στην κεντρική Κίνα, αλλά τώρα έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 25 χώρες, ενώ έχει προκαλέσει πάνω από δώδεκα θανάτους εκτός της χώρας.

Στέλλα Κυριακίδου: «Μόνο από κοινού μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση»

Λόγω των τελευταίων εξελίξεων στην χερσόνησο των Απεννίνων, η Κύπρια Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, κα Στέλλα Κυριακίδου, προέβη σε δηλώσεις για τη κατάσταση στη χώρα και την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να παρέχει βοήθεια στην Ιταλία η οποία αριθμεί 52 κρούσματα και 2 θανάτους, εάν αυτή χρειαστεί.

Αυτούσια η δήλωση της κας. Κυριακίδου:

«Παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση στην Ιταλία. Βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με τον Υπουργό κ. Σπεράντζα και όπως έχουμε ενημερωθεί, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον εντοπισμό και περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, COVID-19 και θα θέλαμε να επαινέσουμε τις ιταλικές αρχές, για την ταχεία δράση τους και τη διαφάνεια στην επικοινωνία τους.

Από την πλευρά της Επιτροπής, είμαστε επίσης σε στενή επαφή με το Ευρωπαϊκό τμήμα του ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τις ιταλικές αρχές και να παρέχουμε κάθε δυνατή υποστήριξη, εάν χρειαστεί.

Συνεργαζόμαστε στενά με τα Κράτη-Μέλη για να εξασφαλίσουμε ότι τα Συστήματα Υγείας της ΕΕ, είναι επαρκώς εξοπλισμένα και έτοιμα, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης κοινής στήριξης, για τη προμήθευση ατομικού εξοπλισμού προστασίας, που μπορεί να χρειαστεί. Μόνο από κοινού μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση».

Κρίση εντός ευρωπαϊκών συνόρων

Η Ιταλία μετά από το δεύτερο επιβεβαιωμένο θάνατο από τον ιό, το Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, έθεσε σε περιορισμό 10 πόλεις, στο βόρειο τμήμα της χώρας και ζήτησε από περισσότερους από 50.000 κατοίκους, στις επαρχίες Λομβαρδία και Βένετο, να παραμείνουν εντός των οικιών τους.

Το δεύτερο θύμα στη χώρα εντός δύο ημερών, πρόκειται για γυναίκα, η οποία ζούσε στη βόρεια περιοχή της Λομβαρδίας, το Λόντι, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιταλικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.

Το πρώτο θύμα του θανατηφόρου κορωνοϊού ήταν 77χρονος άνδρας ο οποίος κατοικούσε στη κοντά στη πόλη Πάδοβα, η οποία αποτελεί περιφέρεια της ευρύτερης επαρχία του Βενέτο.

Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων The Guardian, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα έχει μέχρι στιγμής φτάσει τους 52.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, τέλος αυτή την ώρα, συμμετέχει σε συνεδρίαση στην Πολιτική Προστασία της χώρας, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να μην ενδώσουν στον πανικό, διότι η κατάσταση παραμένει υπό πλήρη έλεγχο.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus προειδοποίησε ότι το "παράθυρο ευκαιρίας" για περιορισμό της διεθνούς εξάπλωσης της εστίας ήταν "στενότητα", καθώς οι περιπτώσεις έπεσαν σε όλη τη Μέση Ανατολή και στη Νότια Κορέα.

Προειδοποίησε ότι εάν οι χώρες δεν κινητοποιηθούν γρήγορα για να καταπολεμήσουν την εξάπλωση του ιού, «αυτό το ξέσπασμα θα μπορούσε να πάει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Θα μπορούσε ... να είναι ακατάστατο».


 Η Μέση Ανατολή σε επιφυλακή

Οι πρώτες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του θανάσιμου ιού επιβεβαιώθηκαν την Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου, στο Ισραήλ και στον Λίβανο. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με το Al-Jazeera, μέχρι στιγμής στις δύο χώρες, αριθμούν, σε ένα (1) άτομο στο Ισραήλ το οποίο επαναπατρίστηκε από κρουαζιερόπλοιο, ενώ ο Λίβανος έχει επιβεβαιώσει τρία (3) κρούσματα.

Από τη πλευρά του το Ιράν, το οποίο σύμφωνα με το The Guardian, μέχρι και την Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, αρνείτο οποιοδήποτε κρούσμα του COVID-19, επιβεβαίωσε δέκα (10) νέα κρούσματα, φτάνοντας συνολικά στα 28 κρούσματα του ιού, ενώ πέντε (5) άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, μέχρι το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Τεχεράνη, το Al-Jazeera αναφέρει πως τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στην ιερή πόλη Κομ (Qom), όπου αναφέρθηκαν δύο από τους θανάτους, έχουν κλείσει. Ακόμη, αναφορές γίνονται ότι οι αρχές «εξετάζουν την επιβολή περιορισμών σε πιστούς ιερά κέντρα της πόλης, σε μια προσπάθεια ελέγχου της εξάπλωσης του ιού».

Το Ιράν έχει αναστείλει τα ταξίδια θρησκευτικού χαρακτήρα στο Ιράκ, λόγω φόβων του κοροναϊού, σύμφωνα και με το πρακτορείο ειδήσεων Fars. Παράλληλα, το Ιράκ και το Κουβέιτ, τα οποία μοιράζονται σύνορα με το Ιράν, ήταν σε εγρήγορση για ενδεχόμενη έξαρση του ιού, μετά από την απαγόρευση των ταξιδιών από και προς το Ιράν, αν και δεν έχουν επιβεβαιώσει οποιεσδήποτε περιπτώσεις κρουσμάτων του COVID-19 εντός των συνόρων τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση