ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κτύπησε το τρίτο κουδούνι για τις πολιτογραφήσεις

Στο τραπέζι το ενδεχόμενο αναστολής των πολιτογραφήσεων από πλευράς της κυβέρνησης, την ώρα που η Κομισιόν πιέζει για λήψη μέτρων

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Τέσσερα είναι τα σενάρια που βρίσκονται μπροστά στο Προεδρικό για το πώς θα τύχει διαχείρισης των ζήτημα των πολιτογραφήσεων. Πολύ πιθανό, είναι το ενδεχόμενο αναστολής για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα του επενδυτικού προγράμματος όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «Καθημερινή» στην έκδοση της Κυριακής.

Διακοπή του επενδυτικού προγράμματος 

1.Αναστολή για κάποιο χρονικό διάστημα και εξέταση των προβληματικών περιπτώσεων για ανάκληση των διαβατηρίων
2. Στενότερη ενημέρωση της Κομισιόν για τα πρόσωπα που πολιτογραφούνται
3. Συνέχιση του προγράμματος ως έχει με αυστηρή τήρηση των κανονισμών

Ήδη κυβερνητικοί κύκλοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το κατά πόσο θα μπορέσει να περάσει ένα σενάριο αναστολής του προγράμματος, καθώς όπως λέγεται, δεδομένης και της δύσκολης οικονομικής περιόδου, οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πιέσουν προς την αντίθετη κατεύθυνση και γι αυτό τον λόγω μελετάται η αναστολή για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Το ζήτημα ανάκλησης των διαβατηρίων, λόγω του σοβαρού πλήγματος που δέχτηκε η χώρα, έθεσε και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σε δημοσιογραφική διάσκεψη το πρωί της Δευτέρας. Ήδη στις Βρυξέλλες άρχισε εκ νέου η δυσφορία με τον ευρωπαίο επίτροπο για τη δικαιοσύνη να εξετάζει τη δυνατότητα νομικής δράσης κατά της Κύπρου σχετικά με το καθεστώς υπηκοότητας μέσω επενδύσεων Sben Giegold να θέσει ζήτημα παραπομπής της Κύπρου στο δικαστήριο ευρωπαϊκών κοινοτήτων για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας

Το χρονικό των προειδοποιήσεων

Οι Βρυξέλλες εδώ και καιρό κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν για το πρόγραμμα επενδύσεων. Οι πρώτες αντιδράσεις τέθηκαν όταν βγήκε στο προσκήνιο κυπριακό άρωμα στην υπόθεση του Ρώσου ολιγάρχη Όλεγκ Ντεριπάσκα. Ενδεικτικά τα όσα άκουσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τους ευρωβουλευτές για το επενδυτικό πρόγραμμα όταν το 2018 βρέθηκε στο Στρασβούργο να μιλήσει ενώπιον του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Τότε υπεραμύνθηκε του προγράμματος, σημειώνοντας πως η Κύπρος έδωσε μόνο το 0,3% των υπηκοοτήτων που δόθηκαν από ευρωπαϊκές χώρες σε υπηκόους τρίτων χωρών. «Δεν είναι στη δική μου χώρα που ολιγάρχες τρίτων χωρών είναι ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών ομάδων, ούτε είναι στη δική μου χώρα που μεγάλες πλατείες και κτίρια ανήκουν σε ολιγάρχες» σημείωσε μάλιστα δεικτικά. Άλλωστε για το εν λόγω ζήτημα υπήρξε και σοβαρή διένεξη μεταξύ του Προέδρου και του ευρωπαίου επιτρόπου Χρίστου Στυλιανίδη ο οποίος ανεπιτυχώς του ζητούσε να υπάρξει συγκράτηση από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Le Monde και η Γιούροβα

Το ζήτημα βεβαίως δεν έκλεισε εκεί. Υπήρξαν στη συνέχεια τα δημοσιεύματα λίγο πριν την δημοσιοποίηση της Έκθεσης για την άδεια χορήγησης ιθαγένειας, που αφορούσαν αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στις οποίες παραχωρήθηκε κυπριακή υπηκοότητα όπως την περίπτωση του Μαλαισιανού καταζητούμενου Τζο Λο και του δικτάτορα από την Καμπότζη που άνοιξαν και στην Κύπρο τη συζήτηση διακοπής του προγράμματος. Υπήρξε βεβαίως και η κίνηση της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα, να αναδημοσιεύσει στον προσωπικό της λογαριασμό, άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Le Monde με τίτλο «Το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων στην Κύπρο» . Κίνηση που είχε τη δική της σημειολογία. Όχι μόνο γιατί δημοσιευόταν από εφημερίδα που έχει άριστες σχέσεις με την Κομισιόν αλλά και γιατί είναι κοινό μυστικό ότι όταν η Ε.Ε θέλει να στείλει προειδοποίηση σε ένα κράτος μέλος για τους χειρισμούς του, αλλά και για το τι προτίθεται να κάνει, διοχετεύει την είδηση πρώτα και κύρια σε εγνωσμένου κύρους ΜΜΕ καλλιεργώντας το έδαφος. Αυτό έγινε άλλωστε και πριν το κούρεμα καταθέσεων.

Στο εδώλιο η Κύπρος

Σε αυτό το πλαίσιο θεωρείται πως εμπίπτουν και όλα όσα δημοσίευσε η ερευνητική ομάδα του Al Jazeera. Ήδη ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Δικαιοσύνη Didier Reynders σε σχόλιό του στο Al Jazeera αποκάλυψε ότι εξετάζει τη δυνατότητα νομικής δράσης κατά της Κύπρου σχετικά με το καθεστώς υπηκοότητας μέσω επενδύσεων. Ο ίδιος είχε σημειώσει πως θα ήθελε να δει κάποια δράση από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη νέα νομοθεσία, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης βαρύνει την Κύπρο. Πέραν της Κομισιόν ο Γερμανός ευρωβουλευτής Sben Giegold ο οποίος είναι σκληρός επικριτής του επενδυτικού προγράμματος της Κύπρου, έθεσε την Παρασκευή που πέρασε ζήτημα παραπομπής της Κύπρου στο δικαστήριο ευρωπαϊκών κοινοτήτων για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Η αλήθεια πάντως είναι πως σε επίπεδο Κολλεγίου Επιτρόπων δεν έχει επί του παρόντος συζητηθεί μεμονωμένα το θέμα της Κύπρου και του επενδυτικού προγράμματος. Πολιτικοί κύκλοι που βρίσκονται στις Βρυξέλλες σημειώνουν πως είναι αντιληπτό στα θεσμικά όργανα ότι η Κύπρος έχει προχωρήσει σε βελτιώσεις σε ο,τι αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα και πως τα όσα βγαίνουν στη δημοσιότητα αφορούν «αμαρτίες» του παρελθόντος.

Όπως εκτιμούν οι ίδιοι κύκλοι είναι πολύ πιθανό η Κομισιόν να προχωρήσει σε εισήγηση γύρω από την παραχώρηση διαβατηρίων, που δεν θα αφορά μόνο την Κύπρο αλλά όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε που εφαρμόζουν το εν λόγω πρόγραμμα. Υπάρχουν και οι κύκλοι που εκτιμούν πως αν και η Κομισιόν δεν μπορεί να επιβάλει διακοπή του προγράμματος καθώς δεν έχει τέτοιο μηχανισμό, θα πιέσει μέσω άλλων οδών είτε για την αναστολή του επενδυτικού προγράμματος, είτε για αυστηρότερη εφαρμογή των νέων κανονισμών. Πολιτικοί κύκλοι σημειώνουν πως ενώ η ιθαγένεια είναι στη δικαιοδοσία των κρατών μελών, η Ε.Ε μπορεί να κινήσει κατά παράβαση διαδικασία με τον ισχυρισμό ότι παραβιάζονται αρχές και αξίες της Ένωσης. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X