ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λουκέτο σε ΜΚΟ που δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο

Το ΥΠΕΣ ετοιμάζει επιστολές για διάλυσή τους - Αυστηρό μήνυμα από πλευράς κυβέρνησης

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ενώπιον σοβαρών διεργασιών με τη λήψη αυστηρών μέτρων για το πλαίσιο, σύστασης και λειτουργίας Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) στην κυπριακή επικράτεια, βρίσκεται η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών. Διεργασίες που, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», κινούνται σε δυο κατευθύνσεις. Πρώτον, ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου με τον καταρτισμό του σχετικού μητρώου ΜΚΟ και δεύτερον το ξεσκόνισμα της δράσης αριθμού ΜΚΟ, μια διαδικασία που ενδεχομένως να οδηγήσει κάποιες από αυτές ακόμα και ενώπιον της δικαιοσύνης. Σχετικά με τη σύσταση του μητρώου ΜΚΟ ή σωματείων, το Υπουργείο Εσωτερικών με όπλο τη νομοθεσία που πέρασε από τη Βουλή και τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020, ετοιμάζεται να βγάλει στην «παρανομία» τα σωματεία εκείνα ή τις ΜΚΟ οι οποίες δεν συμμορφώθηκαν με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας. Επί του προκειμένου, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής ήταν αποκαλυπτικός στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ». «Ήδη η περίοδος χάριτος που δώσαμε, η τρίμηνη περίοδος εντός του 2020, για να προλάβουν να κατατεθούν αιτήσεις έχει παρέλθει και υπάρχει η ξεκάθαρη θέση της Νομικής Υπηρεσίας ότι δεν μπορούν να υποβληθούν εκπρόθεσμες άλλες αιτήσεις, αποδεκτές, σε αυτή τη χρονική στιγμή και ότι πρέπει το ΥΠΕΣ να προχωρήσει με επιστολές διάλυσης των συγκεκριμένων οργανισμών, σωματείων που ενδεχομένως δεν έχουν εγγραφεί στο Μητρώο». Σύμφωνα με τον κ. Νουρή, ο αριθμός των σωματείων και των ΜΚΟ που δεν έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του ΥΠΕΣ και δεν έχουν συμμορφωθεί με τις πρόνοιες του νόμου, είναι μεγάλος.

Το μητρώο

Με τη σύσταση μητρώου για σωματεία, ιδρύματα και ΜΚΟ που πέρασε από τη Βουλή, η κυβέρνηση ουσιαστικά προσπαθεί να τερματίσει μια διαχρονική αταξία που επικρατεί, κυρίως, στο κομμάτι λειτουργίας τους. Το νομοθετικό πλαίσιο που πέρασε από τη Βουλή, δημιουργεί υποχρεώσεις σε όλους τους οργανισμούς, κάτι που μέχρι χθες δεν υπήρχε με αποτέλεσμα κατά διαστήματα να εμφανίζονται περιπτώσεις και περιστατικά που δημιουργούσαν σκιές κυρίως στο οικονομικό σκέλος κάποιων σωματείων ή ΜΚΟ. Ενώπιον της κατάστασης που επικρατούσε, η σύσταση του μητρώου, όπως τονίζει ο κ. Νουρής, μεταξύ άλλων, δημιουργεί υποχρεώσεις στους οργανισμούς και τις ΜΚΟ να υποβάλλουν κατ’ έτος λογαριασμούς, να υποβάλλουν τη σύνθεση των διοικητικών τους συμβουλίων, να παρουσιάζουν πρακτικά των Γενικών τους Συνελεύσεων με τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Στο θέμα σύστασης του μητρώου, η Κύπρος κινείται στο πνεύμα σχετικής έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ένα κομμάτι της οποίας αφιερώνεται σε ΜΚΟ, συναφείς συνδέσμους και οργανώσεις και ενδεχόμενης εμπλοκής τους, σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ακόμα χρηματοδότησής τους από τρομοκρατικά στοιχεία. «Έχουμε υπόψη μας την έκθεση MONEYVAL για τις ΜΚΟ και είναι κάτι που όχι απλά απασχολεί την κυπριακή κυβέρνηση, αλλά το ΥΠΕΣ που έχει την ευθύνη των σωματείων, των ΜΚΟ, έχουμε εντατικοποιήσει τις προσπάθειές μας για να πετύχουμε την εγγραφή και τη συμμόρφωση όλων των σωματείων που λειτουργούν στην Δημοκρατία, στο μητρώο που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2020 βάσει της νομοθεσίας που η Βουλή ψήφισε πέρυσι», αναφέρει στην «Κ» ο Νίκος Νουρής.

Ενόχληση

Ανεξάρτητα από τις νομοθετικές διεργασίες και τις προθέσεις για εφαρμογή των προνοιών για διάλυση σωματείων ή ΜΚΟ που δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο, η κυβέρνηση έχει στην διάθεσή της και πληροφορίες ότι κάποιες ΜΚΟ διαδραματίζουν αρνητικό ρόλο στο μεταναστευτικό. Πληροφορίες που τυγχάνουν αξιολόγησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες με τον Υπουργό Εσωτερικών να μην κρύβει την ενόχληση της κυβέρνησης και του ιδίου. «Η Κύπρος καταγγέλθηκε τρεις με τέσσερις φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα από συγκεκριμένες και εξαιρετικά λίγες ΜΚΟ, όχι πέραν των δυο, στο εξωτερικό για τάχατες παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, για τάχατες έλλειψης σαπουνιού στο κέντρο Πουρνάρα, για τάχατες κράτηση ανηλίκων προσώπων στα κέντρα. Έχουμε απαντήσει όλες τις επιστολές, είναι, όμως, θα ομολογήσω ενοχλητικό, για την κυπριακή κυβέρνηση κάποιες ΜΚΟ της χώρας μας, να προβαίνουν σε αυτές τις αστήριχτες καταγγελίες στο εξωτερικό, απλά και με μόνο κίνητρο ότι απλά διαφωνούν με τη μεταναστευτική πολιτική».

Η έκθεση

Τα όσα φέρεται να προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση για τη δράση ΜΚΟ, περιέχονται σε μια έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης ένα κομμάτι της οποίας αφορά και την Κύπρο. Παρά το γεγονός ότι στην έκθεση γίνεται αναφορά στα θετικά βήματα που έχουν γίνει από κυπριακής πλευράς στο νομοθετικό κομμάτι, αλλά και στη σύσταση του Γραφείου του Επιτρόπου Εθελοντισμού και μη κυβερνητικών οργανώσεων το 2018, σημειώνεται η γενικότερη διαπίστωση ότι κάποιες ΜΚΟ είναι ευάλωτες στη χρηματοδότηση από την τρομοκρατία κάτι που αγγίζει και την Κύπρο η οποία, όπως αναφέρεται, δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει μέτρα, στη βάση του κινδύνου που υπάρχει. Η έκθεση ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που εκφράζονται κατά διαστήματα για παρείσφρηση ύποπτων για τρομοκρατική δράση στοιχείων στις μεταναστευτικές ροές, επισημαίνοντας πως οι αγαθές προθέσεις των οργανώσεων αυτών μπορεί να τύχουν εκμετάλλευσης σε βαθμό, που ίσως να υπάρξει έμμεση και κεκαλυμμένη χρηματοδότηση, εν αγνοία των εν λόγω οργανισμών. Η έκθεση σημειώνει τις αλλαγές που έχουν γίνει στη νομοθεσία καθώς και τις ασφαλιστικές δικλείδες που έχουν θεσπιστεί, παρά ταύτα συστήνει αυστηρότερους ελέγχους προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα χρησιμοποίησης ΜΚΟ από τρομοκρατικά στοιχεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X