ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μάριος Καρογιάν στην «Κ»: Στόχος μας να λάβουμε πάνω από 4% στις βουλευτικές

Στις τελευταίες ευρωεκλογές φάνηκε πως η ΔΗΠΑ δεν είναι καπρίτσιο ούτε αποτέλεσμα προσωπικών φιλοδοξιών

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έδειξε πως η Δημοκρατική Παράταξη δεν είναι καπρίτσιο ούτε εγχείρημα προσωπικών φιλοδοξιών, αναφέρει στη συνέντευξή του στην «Κ» ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης (ΔΗΠΑ) Μάριος Καρογιάν, υπογραμμίζοντας πως στόχος των βουλευτικών εκλογών –για τις οποίες ήδη εργάζονται– είναι ένα ποσοστό πάνω από το 4% που έλαβε το νεοσυσταθέν κόμμα στις τελευταίες ευρωεκλογές. Ο Μάριος Καρογιάν ανέφερε πως η ΔΗΠΑ έχει κάνει σοβαρά βήματα προς την κατεύθυνση κάλυψης του κενού που υπάρχει στο Κέντρο. Διατηρεί, όπως λέει, επαφή με ΔΗΚΟϊκά στελέχη, αποφεύγοντας, ωστόσο, να σχολιάσει τα δημοσιεύματα που θέλουν στελέχη του ΔΗΚΟ να προσχωρούν στη ΔΗΠΑ. Μιλώντας για την παρουσία «καρογιανικών» στο υπουργικό σχήμα σημειώνει πως εφόσον «υπάρχουν πεδία στα οποία ο πρόεδρος θεωρεί ότι μπορεί να συνεργαστεί με φίλους ή μέλη της Παράταξής μας, μπορεί να το κάνει». Σε ό,τι αφορά τον επικείμενο ανασχηματισμό σημειώνει πως η ΔΗΠΑ δεν ζήτησε ούτε απαίτησε τίποτα και αν προκύψει τέτοιο θέμα θα το δουν.

–Πέρασε ένας χρόνος από την ίδρυση της ΔΗΠΑ. Είχατε κάνει λόγο για την ίδρυση ενός κόμματος που θα καλύψει το κενό που υπάρχει στο Κέντρο. Το έχετε επιτύχει; 

–Έχουμε κάνει πράγματι σοβαρά βήματα προς την κατεύθυνση της κάλυψης του κενού που υπάρχει στο Κέντρο αυτό τον ένα χρόνο. Το κενό, όμως, αυτό αποτελεί χρόνιο πρόβλημα του κυπριακού πολιτικού συστήματος. Δημιουργήθηκε με τη μετατροπή των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου σε κόμματα διαμαρτυρίας, που δεν υπηρετούσαν τον ιστορικό τους ρόλο ως ρυθμιστικών παραγόντων, βιώσιμων και παραγωγικών πολιτικών ισορροπιών. Επρόκειτο για ένα κυπριακό παράδοξο. Σε μια δηλαδή χώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της αυτο-τοποθετείται στο Κέντρο του ιδεολογικού φάσματος, να μην υπάρχουν κόμματα που να μπορούν να εκπροσωπήσουν αυτή την πλειοψηφία. Η πολιτική ζωή ουσιαστικά παραδιδόταν στα μεγάλα κόμματα του διπολισμού, χωρίς να μπορούν να δημιουργηθούν αντίβαρα στις μεταξύ τους συγκρούσεις. Επειδή, όμως, αυτό το πρόβλημα έχει ιστορικές διαστάσεις, το κενό που δημιουργήθηκε ήδη δεν θα μπορούσε να καλυφθεί μέσα στο ελάχιστο χρόνο που έχει μεσολαβήσει από την ίδρυση της ΔΗΠΑ. Στο διάστημα αυτό, ωστόσο, η ΔΗΠΑ έχει κάνει βήματα που για πολλούς αποτέλεσαν έκπληξη. Ελάχιστοι περίμεναν ότι στις ευρωεκλογές θα συγκεντρώναμε το σχεδόν 4% που πήραμε. Επρόκειτο αναμφισβήτητα για μια επιτυχία που σήμαινε πολύ απλά ότι το εγχείρημά μας ανταποκρινόταν σε πραγματική πολιτική ανάγκη της κυπριακής κοινωνίας. Δεν επρόκειτο, δηλαδή για καπρίτσιο. Δεν επρόκειτο για μια απλή πράξη προσωπικών φιλοδοξιών. Με αυτή την έννοια η ΔΗΠΑ δικαιώθηκε στην προσπάθειά της να στεγάσει, να εκφράσει και να εκπροσωπήσει τους μετριοπαθείς, τους μετρημένους, τους νηφάλιους, τους ψύχραιμους και τους ορθολογικούς πολίτες που δεν πιστεύουν στις στείρες αντιπαραθέσεις, που απορρίπτουν τον φανατισμό, που δυσανασχετούν με την ανευθυνότητα, που διαφωνούν με την προσωπολατρία, που δεν αποδέχονται την πατριδοκαπηλία, που δεν ανέχονται την καλλιέργεια της διχόνοιας, του διχασμού και του μίσους. Η Δημοκρατική Παράταξη δικαιώθηκε ακόμα δίνοντας βήμα και φωνή στους νέους μας. Και μας χαροποιεί το γεγονός ότι νέοι άνθρωποι ήταν αυτοί που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία και στην εξέλιξη της Παράταξής μας. Έχουμε συνεπώς βάλει τα θεμέλια για να κτίσουμε ένα σύγχρονο, πλουραλιστικό, αξιόπιστο και αποτελεσματικό κόμμα.

–Σήμερα πώς προχωράτε;

–Αξιοποιώντας το ποσοστό που λάβαμε στις ευρωεκλογές και τη συμμετοχή μας στο Εθνικό Συμβούλιο. Έχουμε, πια ρόλο και λόγο και το κύριο μέλημά μας είναι να δουλέψουμε συστηματικά για να μετασχηματίσουμε τη ΔΗΠΑ σε ένα ανοικτό, μαζικό κόμμα, με δομές και συνεχείς πρωτοβουλίες. Ετοιμαζόμαστε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες για την πραγματοποίηση ενός Οργανωτικού-Καταστατικού Συνεδρίου και να εκλέξουμε τα συλλογικά όργανα και τις θεματικές γραμματείες, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ώστε στις βουλευτικές εκλογές του 2021 να διεκδικήσουμε με αξιώσεις τη θέση που οι πολίτες θα μας εμπιστευτούν στο Κοινοβούλιο.

–Έχετε θέσει ήδη αριθμητικό στόχο για τις βουλευτικές εκλογές του 2021;

–Πρώτος μας στόχος είναι ασφαλώς να αυξήσουμε τα ποσοστά που λάβαμε στις ευρωεκλογές. Από εκεί και πέρα, πολλοί είναι οι παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η επίτευξη αυτού του στόχου. Δεν έχω αμφιβολία, ότι οι συγκυρίες θα παίξουν τον δικό τους καθοριστικό ρόλο. Είμαι, όμως, αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε και πάλι, γιατί το εγχείρημά μας δεν είναι προσωπικό. Είναι ιστορικό. Απαντά σε πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας των πολιτών μας. Και τέτοιες ανάγκες είναι η επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης, είναι η υιοθέτηση πολιτικών που θα μειώνουν τα ποσοστά της φτώχειας, είναι η πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων στις οποίες χρόνια τώρα αντιστέκονται ισχυρές ομάδες πίεσης, που νέμονται τον πλούτο αυτού του τόπου. Είναι, ακόμα, ο εκσυγχρονισμός του κράτους, η ισονομία και η ισοπολιτεία. Είναι οι πολιτικές που θα επιτρέψουν πραγματικά στη νέα γενιά να συμμετέχει, να εκφράζεται δημιουργικά και να διαμορφώνει ένα νέο όραμα για την Κύπρο των επόμενων δεκαετιών. Είμαστε εδώ για να πολεμήσουμε τις ιδεοληψίες, να αρνηθούμε τον δογματισμό και τον λαϊκισμό, να μην αφήσουμε τον φανατισμό, το μίσος και τον διχασμό να σκοτεινιάσουν τους ορίζοντές μας.

–Η θέση της Δημοκρατικής Παράταξης ποια είναι για τις εξελίξεις στο Κυπριακό; Να πάμε σε τριμερή και πενταμερή;

–Οι θέσεις της ΔΗΠΑ στο Κυπριακό βασίζονται στον διεκδικητικό ρεαλισμό. Επιδιώκουμε λύση του Κυπριακού στη βάση των παραμέτρων των Η.Ε., όπως αυτές διαλαμβάνονται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο Διεθνές Δίκαιο και στην πλήρη εφαρμογή του Κοινοτικού Κεκτημένου ως απότοκο της λύσης. Αν ο γ.γ. του ΟΗΕ ζητήσει να υπάρξει τριμερής, εμείς θα του πούμε όχι; Πιστεύουμε ότι είναι πολύ δύσκολο και μη ρεαλιστικό να αρνηθούμε τη συνεργασία και τη συμμετοχή μας.

–Και με τους όρους αναφοράς που λέγονται;

–Αναμένουμε να δούμε ποιοι είναι οι όροι αναφοράς, ανεξαρτήτως αν είχαμε επιμέρους διαφωνίες σε συγκλίσεις που υπήρξαν μέχρι το Κραν Μοντάνα, είτε επιμέρους διαφωνίες για αμφιλεγόμενες αναφορές που υπήρξαν το 2014. Το κατατεθέν πλαίσιο του γ.γ. του ΟΗΕ κ. Γκουτιέρες, όπως μας ενημέρωσε ο ΠτΔ, με όλα τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, θεωρούμε πως αποτελεί καλή βάση συζήτησης για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αρνηθούμε πρόταση από τον γ.γ. να συμμετάσχουμε σε μία τριμερή. Τυχόν άρνηση της πλευράς μας να διαχειριστεί σωστά τόσο πολιτικά όσο και επικοινωνιακά τις εξελίξεις που έρχονται θα δώσει στην Τουρκία το δικαίωμα να αποενοχοποιηθεί, αλλά παράλληλα, ίσως σπρώξει τον γ.γ. των Η.Ε., αλλά και άλλους στη διεθνή κοινότητα, να «ραφοποιήσουν» το Κυπριακό. Μια τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει στην Τουρκία να συνεχίσει ανενόχλητη πλέον, όχι μόνο τις έκνομες ενέργειές της, αλλά και τη σταδιακή ολοκλήρωση των τετελεσμένων της, τόσο στην Αμμόχωστο όσο και σε άλλες επιμέρους πτυχές του Κυπριακού, με οδυνηρές και τελεσίδικες προεκτάσεις. Όλοι καταλαβαίνουν ότι ο χρόνος σίγουρα δεν λειτουργεί υπέρ μας, όμως και από την άλλη πλευρά δεν είμαστε και έτοιμοι να ενδώσουμε ή να προσαρμοστούμε στις επιταγές της Άγκυρας. Και σε κάθε περίπτωση θα ήταν ολέθριο να θεωρηθεί η πλευρά μας ως υπεύθυνη για τη μη έναρξη τυχόν νέας διαδικασίας.

–Με δεδομένη την κορύφωση των προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία;

–Από τη στιγμή που ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών μας ζητάει να συμμετέχουμε σε διεργασίες για τον καθορισμό τριμερούς σίγουρα δεν μπορούμε να αρνηθούμε. Εξυπακούεται, όμως, ότι θα πρέπει να γίνει σωστή προετοιμασία μιας τριμερούς και βέβαια, από τη στιγμή που θα αρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίζει τις προκλήσεις της, τις παραβιάσεις της ΑΟΖ ούτε και μπορεί να πολιτεύεται με αυτό τον τρόπο. Είναι ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών αλλά και των ισχυρών παικτών να υποχρεώσουν την Τουρκία να τερματίσει τις έκνομες κινήσεις της για να υπάρξει διάλογος χωρίς απειλές και εκβιασμούς.

Μοιραίο λάθος να αμφισβητήσω τις προθέσεις του προέδρου

–Επειδή το τελευταίο διάστημα ακούστηκαν πολλά περί συζήτησης άλλων μορφών λύσεων, αλλά και καταγγελίες τακτικισμού από την πλευρά μας. Εμείς είμαστε έτοιμοι για ουσιαστική διαπραγμάτευση;

–Από τη στιγμή που έχεις να αντιμετωπίσεις την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία μας απέδειξε ότι δεν έχει την πολιτική βούληση να λυθεί το Κυπριακό στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και στη βάση αρχών, πιστεύω πως θα ήταν μοιραίο λάθος από μένα, ανεξαρτήτως των όποιων επί μέρους διαφορετικών προσεγγίσεων που έχω με τον πρόεδρο, να αμφισβητήσω τις προθέσεις του. Θέλω να τον πιστώσω με καλή πίστη και συνεπώς ότι ακολουθεί με συνέπεια την πολιτική που έχει συμφωνηθεί συλλογικά στο Εθνικό Συμβούλιο.

–Έχετε πει πως δεν είστε το αντιΔΗΚΟ. Τι σας διαφοροποιεί όμως από το ΔΗΚΟ; Τι σας χωρίζει από τον Νικόλα Παπαδόπουλο;

–Η ΔΗΠΑ δεν είναι «αντί» του όποιου κομματικού σχηματισμού. Θετικές πάντοτε είναι οι ενέργειες, οι δράσεις και οι πολιτικές της. Συνοπτικά θα έλεγα πως εκείνο που μας διαφοροποιεί είναι οι πράξεις και η προσήλωσή μας στις δημοκρατικές διαδικασίες. Εκείνο που χαρακτηρίζει τη ΔΗΠΑ σε σχέση με τη διαχείριση του Κυπριακού είναι ο διεκδικητικός ρεαλισμός και σε σχέση με τα κοινωνικο-οικονομικά η σταθερή μας θέση στις αρχές του κοινωνικού κράτους δικαιοσύνης. Επιπρόσθετα, η επιθυμία μας να παράγουμε θετικό λόγο και να μην κάνουμε μονίμως ισοπεδωτικό αντίλογο. Σε ό,τι αφορά στο άλλο σκέλος της ερώτησής σας θα έλεγα πως μας χώρισαν και εξακολουθούν να μας χωρίζουν οι αντιλήψεις, οι νοοτροπίες και οι προσεγγίσεις για το πώς πρέπει να λειτουργεί, να πολιτεύεται και να συνθέτει τις διαφορετικές απόψεις ένα γνήσιο κόμμα του Κέντρου. Η ΔΗΠΑ θέλει να συμβάλει στην επικράτηση μιας κουλτούρας και μιας πολιτικής νοοτροπίας όπου οποιαδήποτε αντιπαράθεση θα είναι στη βάση θέσεων και επιχειρημάτων και όχι στη βάση συνθημάτων και χαρακτηρισμών.

–Γι’ αυτές τις μεταρρυθμίσεις και για το καλό του τόπου θα μπορούσατε να βρεθείτε στο ίδιο μετερίζι με τον Νικόλα Παπαδόπουλο και να στηρίξετε συγκεκριμένες πολιτικές;

–Εμείς όταν είναι να προωθηθούν μέτρα και αποφάσεις που υπηρετούν το συλλογικό καλό, αλλά και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του τόπου, δεν έχουμε ούτε προκαταλήψεις ούτε αποκλεισμούς. Από την πρώτη ημέρα της ίδρυσης μας έχουμε ξεκαθαρίσει ότι έχουμε και τη βούληση και τη διάθεση να συνομιλήσουμε με όσες πολιτικές δυνάμεις θέλουν να συνομιλήσουν με ένα μικρό-νεοσύστατο κόμμα. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε, αλλά και να πούμε. Ο τόπος και η κοινωνία μας δεν μπορούν να ανεχθούν πλέον τη συνέχιση ανώφελων συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων ούτε περαιτέρω διχασμούς που στο τέλος θα ναρκοθετήσουν τη φυσική επιβίωσή μας, αλλά και το μέλλον των επόμενων γενεών

–Είστε σε επαφή με ΔΗΚΟϊκά στελέχη;

–Ασφαλώς. Με τη μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών και μελών μαζί ξεκινήσαμε. Μαζί για χρόνια πορευτήκαμε και σε πάμπολλα θέματα είχαμε τον ίδιο τρόπο σκέψης. Με αυτούς πάντοτε είχα και συνεχίζω να έχω ανθρώπινες και φιλικές σχέσεις. Ανεξαρτήτως των επιλογών που ο καθένας τη δεδομένη στιγμή ακολουθεί, οι κοινές αρχές, οι κοινές αξίες, αλλά και οι πολύχρονες πολιτικές διαδρομές δεν λησμονούνται. Το ίδιο ισχύει και για πολλούς άλλους ανθρώπους, που ανεξαρτήτως του πού ανήκαν στο παρελθόν και αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντρώοι, με την ευρεία έννοια του όρου, όχι μόνο διατηρούμε σχέσεις, αλλά πολλοί από αυτούς είναι ιδρυτικά στελέχη της Δημοκρατικής Παράταξης.

–Υπάρχουν και πολιτικές σχέσεις; Το ενδεχόμενο δηλαδή προσχώρησης δηκοϊκών στελεχών ή βουλευτών στη ΔΗΠΑ;

–Δεν είναι δουλειά μας να σχολιάσουμε ή να κρίνουμε τι συμβαίνει στο εσωτερικό άλλων πολιτικών σχηματισμών. Ο κάθε ελεύθερα σκεπτόμενος άνθρωπος στις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες μπορεί στη βάση της συνείδησής του να κρίνει, να αξιολογεί και να αποφασίζει πώς πρέπει να συμπεριφερθεί και πώς πρέπει να πολιτευτεί για το καλό του τόπου και για το μέλλον των παιδιών μας.

–Με πρόσωπα του στενού σας περιβάλλοντος να βρίσκονται στο υπουργικό σχήμα, η ΔΗΠΑ είναι κόμμα συγκυβέρνησης;
–Κάθε πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από τον κυπριακό λαό για να προστατεύσει και προωθήσει το δημόσιο συμφέρον και τη δικαίωση των αγώνων για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Όποιες διαφωνίες και αν υπάρχουν, εμείς καταθέτουμε τεκμηριωμένες αντιπροτάσεις, αλλά δεν αποποιούμαστε τις αρχές και τις θέσεις μας. Θεωρούμε αναχρονιστική και ξεπερασμένη την πολιτική πρακτική της άσκησης αντιπολίτευσης για χάρη της αντιπολίτευσης. Εφόσον, λοιπόν, υπάρχουν πεδία στα οποία ο πρόεδρος θεωρεί ότι μπορεί να συνεργαστεί με φίλους ή μέλη της Παράταξής μας, μπορεί να το κάνει.

Μικρόψυχη η δυσφορία

–Πώς σχολιάζετε τα δημοσιεύματα που θέλουν τον ΔΗΣΥ να δυσφορεί από την έντονη παρουσία καρογιανικών στην κυβέρνηση;

–Αν πράγματι υπάρχει μια τέτοια άποψη και δεν είναι αποκύημα φαντασίας, θα τη χαρακτήριζα κακόβουλη, μικρόψυχη και ευτελή.

–Κάνατε οποιαδήποτε συζήτηση με τον πρόεδρο για μπόλιασμα ΔΗΠΑ στον επικείμενο ανασχηματισμό;

–Δεν ξέρω αν ο πρόεδρος θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό, αυτή είναι δουλειά του προέδρου. Αν μας ζητηθεί η γνώμη μας θα την πούμε.

–Βλέπετε θετικά ένα τέτοιο σενάριο;

–Αυτό το ζήτημα εμπίπτει στα συνταγματικά προνόμια του ΠτΔ και σε κανέναν άλλον. Αν ο πρόεδρος νιώθει ότι υπάρχουν είτε στη ΔΗΠΑ είτε αλλού πρόσωπα που μπορούν να βοηθήσουν την κυβέρνηση στην υλοποίηση του έργου της δεν το θεωρώ κακό πράγμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εμείς δεν ζητήσαμε ούτε απαιτούμε τίποτα από τον πρόεδρο. Αν ποτέ προκύψει ένα τέτοιο θέμα, θα το δούμε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση