ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κ. Μητσοτάκης στην «Κ»: Μαζί με τα «ναι» θα πούμε και πολλά «όχι»

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας μιλάει για την επόμενη ημέρα της κρίσης του κορωνοϊού στην υγεία και στην οικονομία

Του Αλέξη Παπαχελά

Του Αλέξη Παπαχελά

kathimerini@kathimerini.gr

Εννέα μήνες στην καρέκλα του πρωθυπουργού είναι ικανός χρόνος για να μάθει κανείς πολλά. Εννέα μήνες με δύο πρωτόγνωρες κρίσεις, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού/προσφυγικού και τον κορωνοϊό, είναι πάλι μια διαφορετική εμπειρία. Αυτήν είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον κ. Μητσοτάκη «ζωντανά» και χωρίς ατζέντα στο Μέγαρο Μαξίμου. Σκοπός μας ήταν μια συζήτηση που να μην εξαντλείται μόνο στα φλέγοντα δημοσιογραφικά ζητήματα. Αλλά και στο τι άλλαξαν στον ίδιο και στον τρόπο που σκέπτεται αυτοί οι μήνες στην εξουσία. Ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για το πώς επέλεξε και τη σχέση που έχτισε με το πρόσωπο των ημερών, τον Σωτήρη Τσιόδρα, με τον οποίο –όπως λέει– έχουν γίνει φίλοι, ενώ εξηγεί πώς αντιμετωπίζει τώρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε σχέση με το παρελθόν. Δείχνει να αντιλαμβάνεται πλήρως τη δυσκολία της επόμενης μέρας, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη. Ξέρει ότι η πίεση για γενικευμένα επιδόματα και επιχορηγήσεις θα είναι τεράστια, αλλά όπως τονίζει, «εγώ θα πω “όχι” όπου πρέπει». Τέλος, αποκλείει εντελώς τις πρόωρες εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι «δεν αισθάνομαι ότι μου λείπει πολιτική νομιμοποίηση».

–Εκλεγήκατε πρωθυπουργός προετοιμασμένος για κάποιες εξελίξεις, όμως βρεθήκατε αντιμέτωπος με άλλα. Σας έτυχαν δύο κρίσεις που προφανώς δεν τις περιμένατε. Τι μάθατε από αυτές τις κρίσεις; 

Η αλήθεια είναι ότι όταν εκλέχθηκα πρωθυπουργός προτεραιότητά μου ήταν η ανάταξη της οικονομίας και η επιστροφή της χώρας σε γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης. Σίγουρα το προσφυγικό ήταν στο μυαλό μου. Δεν περίμενα, όμως, ότι θα αντιμετωπίζαμε μια κρίση αυτής της έντασης. Ουδείς, επίσης, φανταζόταν ότι θα αντιμετωπίζαμε μια πανδημία όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα. Νομίζω ότι ασκήθηκα σε πολλά πράγματα: Στο πόσο γρήγορα πρέπει να παίρνει κανείς αποφάσεις χωρίς να έχει πλήρη πληροφόρηση. Στο ότι πρέπει να εμπιστεύεται τους ειδικούς, αλλά στην κρίσιμη στιγμή να βάζει και το δικό του, προσωπικό αποτύπωμα. Και, βέβαια, στο να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα, γιατί συχνά τα πράγματα κινούνται με ταχύτητες που ίσως δεν φανταζόταν. Νομίζω ότι μάθαμε όλοι και τη σημασία του επιτελικού κέντρου, την ανάγκη του συντονισμού κεντρικά, από το Μέγαρο Μαξίμου με πολύ μεγάλη πειθαρχία. Αυτό το διάστημα, διαπίστωσα, όμως, και πόσο σημαντικό είναι να στέλνει κανείς πολύ ξεκάθαρα μηνύματα στην κοινωνία. Τα οποία δεν θα δημιουργούν σύγχυση και θα διατυπώνουν άνθρωποι με μεγάλη προσωπική αξιοπιστία.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Αλέξη Παπαχελά στην έντυπη έκδοση της «Κ»

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αλέξη Παπαχελά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X