ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με εκτενείς αναφοράς στο Κυπριακό ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του απόψε ο Ακιντζί

Oπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η ανακοίνωση έγινε σε έναν κλειστό γνωστό χώρο στην Λευκωσία

ΚΥΠΕ

«Έχουμε δύο δρόμους. ‘Η θα πιέσουμε για λύση και θα την πετύχουμε ή ως βορράς του νησιού θα συρθούμε σε μια πιο εξαρτημένη δομή. Εμείς δεν αποδεχόμαστε να είμαστε ούτε μειονότητα των Ε/κ, ούτε υποτελής διοίκηση στην Τουρκία. Εμείς θέλουμε ανεξαρτησία και ελευθερία», δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, ανακοινώνοντας απόψε την υποψηφιότητά του για τις «προεδρικές εκλογές» της 26ης Απριλίου.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η ανακοίνωση έγινε σε έναν κλειστό γνωστό χώρο στην Λευκωσία, στην παρουσία ηγετών κομμάτων και κινήσεων που ήδη έχουν ανακοινώσει στήριξη στο πρόσωπό του, του «δημάρχου» Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί, ανθρώπων των τεχνών και των γραμμάτων. Με το ίδιο σήμα, ένα κλαδί ελιάς, που είχε και το 2015, ο κ. Ακιντζί εισήλθε με τη σύζυγό του, Μεράλ στην αίθουσα υπό τους ήχους ενός τραγουδιού που γράφτηκε γι’ αυτόν και στο ρεφρέν λέει το επίθετό του.

Πριν αρχίσει την ομιλία του για το όραμά του για την επόμενη πενταετία, μια ομιλία που διήρκησε πέραν της μιάμισης ώρας, ο Μουσταφά Ακιντζί ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να σταματήσουν τα χειροκροτήματα και να συγκρατήσουν για λίγο τον ενθουσιασμό τους, εκφράζοντας λύπη στις οικογένειες των θυμάτων και σε ολόκληρη την Τουρκία για το ατύχημα με την χιονοστιβάδα στο Βαν και το δυστύχημα με το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο Σαμπίκα Γκιοκχέν της Κωνσταντινούπολης.

Την δική του υποψηφιότητα, είπε, δεν την αποφάσισε καμία κομματική βουλή (ΣΣ: ανώτερο όργανο κόμματος) γιατί είναι πραγματικά ανεξάρτητος, την υποψηφιότητά του την αποφάσισε ο λαός «και εγώ λογοδοτώ πρώτα στον λαό και μετά στον εαυτό μου, σε κανέναν άλλο». Θα ανακοινώσει, πρόσθεσε, το κόστος της προεκλογικής του εκστρατεία στο τέλος

Δεν έχουμε ανάγκη τα λεφτά, αλλά την πίστη του λαού, την αποφασιστικότητα και την εμπιστοσύνη του, δήλωσε ο κ. Ακιντζί στην συγκέντρωση που ονομάστηκε «Βραδιά εμπιστοσύνης και αποφασιστικότητας». Πάντοτε ένιωθε την εμπιστοσύνη του κόσμου, ανέφερε στην ομιλία του, «το είδα στα μάτια σας όταν βγήκα στους δρόμους. Απόψε δείχνετε την εμπιστοσύνη και την αποφασιστικότητά σας».

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι εφάρμοσε στην πενταετή θητεία του στην «προεδρία», όπως αναφέρεται η ηγεσία της τ/κ κοινότητας, μια πολιτική 4 διαστάσεων και μια πολιτική επικεντρωμένη στην λύση. Πρώτη φορά μετά το 1960, είπε, πραγματοποιήθηκε πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό και υπογράμμισε την αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ μετά το Κραν Μοντάνα ότι χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία. «Εμείς δεν είχαμε αρνητικό ρόλο σε αυτό. Στόχος μου κατά την προεκλογική περίοδο δεν είναι το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών είτε στο εσωτερικό είτε προς την ε/κ πλευρά». Θέλησε όμως να πει σύντομα – όπως ανέφερε – κάποιες δυσκολίες που υπάρχουν.

Κυπριακό

Μίλησε για στάση κλυδωνισμού της ε/κ πλευράς στο θέμα της πολιτικής ισότητας και δυστυχώς – είπε – μια από τις πιο σημαντικές δυσκολίες ήταν αυτό που ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει ως μαξιμαλιστική στάση της ε/κ πλευρά, «το μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατό».

Απαντώντας σε επικρίσεις που δέχεται κάποτε για το θέμα της λύσης δύο κρατών, πως ακόμα και οι Ε/κ δέχονται λύση δύο κρατών αλλά ο ίδιος όχι, είπε ότι πρόκειται για προσπάθεια σπίλωσής του λέγοντας ότι το ζήτημα ανέκυψε από την συνάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Κραν Μοντάνα. Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν εκεί την τελευταία μέρα, είπε, ο κ. Αναστασιάδης είπε στον κ. Τσαβούσογλου ότι οι Ε/κ δεν μπορούν να αφομοιώσουν την πολιτική ισότητα, να τον αφήσουν να προχωρήσει με τις (Προεδρικές) εκλογές και μετά να βάλουν στο τραπέζι την λύση δύο κρατών. «Όταν ο κ. Τσαβούσογλου μου το είπε, του είπα ‘μην το πιστεύετε’. Μετά (ο Πρόεδρος Αναστασιάδης) μίλησε για συνομοσπονδία, χαλαρή ομοσπονδία, εκ περιτροπής πρωθυπουργία και αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Ποτέ μας δεν είχαμε και δεν έχουμε καμία δυσκολία έναντι της αποκεντρωμένης».

Ο ίδιος, συνέχισε, δεν πρότεινε ποτέ λύση δύο κρατών γιατί γνωρίζει ότι αυτό είναι ένα παιχνίδι. Μπορεί, πρόσθεσε, η ε/κ πλευρά να το κάνει αυτό για να εκμεταλλευτεί μονομερώς το φυσικό αέριο, αλλά αυτό που ενδιαφέρει τους Τ/κ είπε, είναι τι έχει αποδεχθεί και τι υπερασπίζεται η ε/κ πλευρά ενώπιον των ΗΕ.

Η επίσημη στάση, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, είναι αυτή που βγήκε στο Βερολίνο, (η λύση αφορά) μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, βασισμένη στην πολιτική ισότητα. «Η δική μου στάση είναι η λογική, το εφικτό, κι αυτό είναι μια διζωνική, δικοινοτική (λύση), βασισμένη σε δύο συνιστώσες πολιτείες, στην πολιτική ισότητα, θα έχει αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις και για τις δύο κοινότητες. Θα περιλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία και θα είναι μια λύση όπου όλοι θα μπορούν να ζουν με ασφάλεια. Αυτό είναι το εφικτό. Εγώ δεν έχω πρόθεση να ενισχύσω ακόμη περισσότερο το στάτους κβο τρέχω πίσω από όνειρα, επειδή αυτό (η εφικτή λύση) δεν θα γίνει».

Δεν υπάρχει θέμα «κυριαρχικής ισότητας» που κάποιοι (ΣΣ: αναφέρεται στον Ερσίν Τατάρ) είπε ο κ. Ακιντζί, επειδή στο κοινό ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου 2014 υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά σε μια κυριαρχία και κάτω από εκείνο το έγγραφο είναι η υπογραφή του Ντερβίς Έρογλου. Όσο δε αφορά τις απόψεις που προέρχονται από τον ίδιο χώρο (το ΚΕΕ) για δύο χωριστά κράτη εντός της ΕΕ και θα αναγνωριστεί το ψευδοκράτος, ο Μουσταφά Ακιντζί υπενθύμισε ότι η μόνη χώρα που τους αναγνωρίζει είναι η Τουρκία και με αυτήν ακόμα δεν μπορούν να κάνουν ούτε ένα φιλικό αθλητικό αγώνα. «Τέτοιες απόψεις αλείφουν με βούτυρο το ψωμί των Ε/κ που δεν θέλουν λύση».

Θα πιέσει και θα προσπαθήσει, συνέχισε, για μια λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα έχοντας δίκαιη προσέγγιση, προστατεύοντας τα δικά τους δικαιώματα και υπερασπίζοντας μέχρι τέλους την ισότητα, την ελευθερία και την ασφάλεια των Τ/κ, αλλά βλέποντας και αναγνωρίζοντας παράλληλα τα δίκαια σημεία που εγείρουν οι Ε/κ.

Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε τη θέση του ότι το αποτέλεσμα της τριμερούς συνάντησης στο Βερολίνο ήταν σημαντικό, σημείωσε την αναφορά στην δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ ότι στόχος είναι μια στρατηγική συμφωνία και πως για την σύνοδο για την Κύπρο με την μορφή 5 + τα ΗΕ, ο ΓΓ περιμένει το αποτέλεσμα των «εκλογών» στα κατεχόμενα. Γι’ αυτό πρέπει όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη, είπε, να συμβάλλουν, προσθέτοντας ότι μια λύση είναι πλέον αδήριτη ανάγκη όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά για ολόκληρη την περιοχή.

Φυσικό αέριο

Για το φυσικό αέριο, ο κ. Ακιντζί επανέλαβε την θέση του για τρείς δρόμους: είτε μορατόριουμ, είτε να τύχει σε ώτα ακουόντων η πρόταση του Ιουλίου 2019 που υπέβαλλε για το θέμα και να συνεργαστούν οι δύο πλευρές, είτε θα παραμείνουμε στην κατάσταση του να κάνει η κάθε πλευρά τα δικά της. «Δεν θα περιμένουμε με δεμένα χέρια να επωφελούνται μόνοι οι Ε/κ από αυτό τον φυσικό πλούτο».

Βαρώσια

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι δεν μπόρεσε να πετύχει ένα πράγμα που είχε αποτελέσει μέρος της προηγούμενης προεκλογικής του εκστρατείας και αυτό είναι η επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους και το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου για διεθνείς πτήσεις. «Επειδή από την πρώτη στιγμή οι Τούρκοι αρμόδιοι είπαν ότι το εδαφικό πρέπει να ειδωθεί συνολικά και όχι κομμάτι - κομμάτι. Αυτό δεν ήταν η μόνη δυσκολία». Ούτε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε, στην πρώτη τους συνάντηση είδε θετικά το θέμα του αεροδρομίου. Ούτε όταν ο τότε Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάϊντεν ήρθε στην Κύπρο, πρόσθεσε, μπόρεσαν να συμφωνήσουν να μπει μια ομάδα ειδικών στα Βαρώσια.

Και για τα μαρωνίτικα χωριά ανέφερε ότι ήταν δική του πρωτοβουλία αλλά η νέα «κυβέρνηση» δεν τον άφησε να προχωρήσει λέγοντας ότι είναι δική της δουλειά το θέμα. «Από τότε δεν είδα κάτι να έγινε».

Σχέσεις με Τουρκία και εσωτερικά θέματα

Οι σχέσεις με την Τουρκία, δήλωσε ο κ. Ακιντζί, πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, «αλλά δυστυχώς εδώ και χρόνια οι σχέσεις αυτές δεν είναι υγιείς κατά κάποιο τρόπο και γι’ αυτό τον πιο σημαντικό ρόλο έπαιξε η οικονομική εξάρτηση. Πρέπει σίγουρα να γίνονται διαβουλεύσεις, αλλά πρέπει να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός στις εκατέρωθεν απόψεις». Μπορεί σε κάποια θέματα να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά και οι Τ/κ κάποτε πρέπει να παίρνουν πρωτοβουλίες, είπε, λέγοντας «έτσι πήγαμε στην πενταμερή».

Δεν είναι δυνατόν να σκεφτόμαστε για κάθε θέμα το ίδιο με την Τουρκία, υπάρχουν διαφορές, σημείωσε. «Εμείς θέλουμε να ζήσουμε στην Κύπρο με την δική μας αυθεντική ταυτότητα, ως μια ελεύθερη κοινωνία, θέλουμε μια δομή που θα ισχύουν οι δημοκρατικές, λαϊκές σκέψεις και η ελευθερία έκφρασης. Αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο για μας».

Ο νυν Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι η «χώρα» έχει ανάγκη από μια σοβαρή πληθυσμιακή πολιτική, πολιτική για τις «υπηκοότητες». Αναμένει πρόσθεσε, στήριξη από όσους θέλουν προσέγγιση και όχι αντιπαράθεση, δεν είναι υπέρ της βίας αλλά της ανεκτικότητας, θέλουν ελευθερία και όχι οπισθοδρόμηση, εκσυγχρονισμό και όχι φανατισμό, θέλουν δημοκρατία. «Δεν περιμένω ψήφους από εκείνους που έχουν αφομοιώσει την κουλτούρα του λιντσαρίσματος, κι ούτε θέλω. Αν είναι να εκλεγώ με τις ψήφους αυτών, καλύτερα να μην εκλεγώ».

Ο Μουσταφά Ακιντζί ευχαρίστησε για την στήριξή τους το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, το κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης, το κόμμα Νέα Κύπρος, τον «Ανεξάρτητο δρόμο» και την «Αριστερή κίνηση».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση