ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με ευχές για μια νέα προοπτική στο Κυπριακό στην άτυπη τριμερή

Δημιουργική η συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με γ.γ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΟΜΑΡΑ και ΝΙΚΟΥ ΣΤΕΛΓΙΑ

Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, διάρκειας 20 λεπτών, δεν φάνηκε να διαφοροποιεί το κλίμα που υπάρχει στο κυπριακό ενόψει και του ραντεβού της ερχόμενης Δευτέρας με τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Στο συμπέρασμα αυτό μπορεί να καταλήξει κάποιος λαμβάνοντας υπόψη τις γενικόλογες αναφορές για το περιεχόμενο της συνάντησης των δυο ανδρών. Μάλιστα αν ληφθεί υπόψη η δημόσια τοποθέτηση του Νίκου Αναστασιάδη να πάνε όλα κατ΄ ευχήν, φαίνεται πως η ε/κ πλευρά συνεχίζει να μην αναμένει δραματικές μετατοπίσεις του Ερσίν Τατάρ, από τις γνωστές απαράδεκτες τουρκικές θέσεις για επανέναρξη του διαλόγου. Αίσθηση που εξωτερίκευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη τις προηγούμενες μέρες. Στο κλίμα αυτό άγνωστο παραμένει το τι θα επιδιώξει και το κυριότερο τι μπορεί να πετύχει ο γ.γ του ΟΗΕ στην άτυπη τριμερή. Πάντως ο Νίκος Αναστασιάδης εξερχόμενος από το γραφείο του Αντώνιο Γκουτέρες φρόντισε να κρατήσει ζεστές τις προσπάθειες που θα καταβάλει ο γ.γ, κάνοντας λόγο για συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε δημιουργικό κλίμα κατά την οποία παρέθεσε τις απόψεις και θέσεις του και πώς θα μπορούσε να επαναρχίσει δημιουργικός διάλογος χωρίς προαπαιτούμενα.

Τι είπε στο γ.γ

Εν αντιθέσει με τα όσα είπε στη συνάντησή του με ομογενειακά μέσα, μετά το πέρας της συνάντησης ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν φειδωλός για το περιεχόμενο της. Γενικά και αόριστα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως έχει παραθέσει στον Αντόνιο Γκουτέρες μεταξύ άλλων και κάποιες ιδές και έχουνε συμφωνήσει ότι τα όσα αφορούν το Κυπριακό θα συζητηθούν και κατά το γεύμα που θα έχουν στις 27 του μηνός με τον Ερσίν Τατάρ. Όπως μεταδόθηκε από την έδρα του ΟΗΕ π γ.γ πριν το γεύμα της Δευτέρας ο Αντόνιο Γκουτέρες θα δει και το Ερσίν Τατάρ.

Ο διορισμός

Στο γεύμα των τριών αναμένεται ότι θα λήξει και το θέμα με το πρόσωπο που θα διαδεχθεί την Τζέιν Λούτ. Διπλωματικές πηγές δεν θεωρούν απίθανο ο γ.γ την ερχόμενη Δευτέρα να ανακοινώσει στους ηγέτες των δυο κοινοτήτων τις επιλογές του. Όπως είναι γνωστό, ο Αντόνιο Γκουτέρες καλείται να επιλέξει ανάμεσα στο διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου που θα έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας ή ενός προσωπικού απεσταλμένου. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Νέα Υόρκη το σενάριο ενός ειδικού απεσταλμένου με εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας φαίνεται να τυγχάνει υποστήριξης και από Κίνα και Ρωσία. Την επιλογή του ειδικού αντιπροσώπου απορρίπτει η τουρκική πλευρά προκειμένου να αποφύγει εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας στα όσα «απαράδεκτα» βάζει στο τραπέζι, υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές.

Και το Κυπριακό στην ατζέντα του Ερντογάν

Ο Πρόεδρος και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, στο περιθώριο των εργασιών του ΟΗΕ, πραγματοποιούν σειρά επαφών στην Νέα Υόρκη. Η προσοχή των Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι στραμμένη στις κρίσεις του Αφγανιστάν, της Συρίας και της Λιβύης.

Σε παραπάνω τα ζητήματα οι δυο άνδρες, στις επαφές που έχουν με τους εκπρόσωπους των ξένων κρατών επιχειρούν να περάσουν το μήνυμα ότι οι αντοχές της Τουρκίας στο προσφυγικό ζήτημα τείνουν να εξαντληθούν. Η Τουρκία ζητά την πιο ενεργή του διεθνή παράγοντα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στις προαναφερόμενες χώρες. Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα επιχειρεί να προβάλλει τις δικές της θέσεις σχετικά με την πορεία των εξελίξεων στην Συρία και στην Λιβύη, κυρίως παρέχοντας κάλυψη στις δυνάμεις που συνεργάζονται μαζί της και στοχοποιώντας παράγοντες, όπως λ.χ. τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους αντιμετωπίζει με ανταγωνιστικά αντανακλαστικά.

Παράλληλα με τα προαναφερόμενα ζητήματα, οι κ. Ερντογάν και κ. Τσαβούσογλου στις επαφές τους με τους ξένους πολιτικούς και διπλωμάτες αναφέρονται στο Κυπριακό, στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου. Σε αυτά τα μέτωπα, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την τουρκική πλευρά να επαναλαμβάνει τις γνωστές της θέσεις, κυρίως την σημασία της λύσης των δυο κρατών και της σύγκλισης μιας διεθνούς διάσκεψης για την Α. Μεσόγειο. Στα δε, ζητήματα του Αιγαίου, η Τουρκία ζητά από τον διεθνή παράγοντα να λάβει υπόψη και τις δικές της θέσεις και ευαισθησίες.

Ο τουρκικός παράγοντας ανέπτυξε τις προαναφερόμενες θέσεις στην Νέα Υόρκη στα πλαίσια της συνάντησης του κ. Τσαβούσογλου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Με τον Αντόνιο Γκουττέρες είχε ξεχωριστή συνάντηση και ο κ. Ερντογάν. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας συναντήθηκε με τους εκπροσώπους χωρών όπως η Γερμανία, Βρετανία, Φινλανδία, Κροατία, Σλοβενία, Πολωνία, Ουκρανία και Γεωργία.

Σημειώνεται ότι στην χθεσινή ομιλία του στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Ερντογάν έστειλε δυο σημαντικά μηνύματα. Πρώτον, για πρώτη φορά από το βήμα του ΟΗΕ αναφέρθηκε στην λύση των δυο κρατών. Δεύτερον, επανέλαβε την πρόταση του για την διάσκεψη της Α. Μεσογείου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση