ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με γαλλικό αντίδοτο στις έκνομες βλέψεις Τουρκίας

Οι κινήσεις απέναντι σε ένα πιθανό θερμό επεισόδιο στα νερά της Μεσογείου – Tα εξοπλιστικά και οι διμερείς συμφωνίες

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με τη διπλωματία να παραμένει η εμπροσθοφυλακή των προσπαθειών ανακοπής της άκρατης τουρκικής επιθετικότητας στην περιοχή της Μεσογείου, η έντονη ανησυχία για πιθανή αποτυχία, εκ των πραγμάτων, στρέφει την προσοχή σε ακραία και ανεπιθύμητα σενάρια εμπλοκής, με ορατό το ενδεχόμενο να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο. Ένα ζήτημα που εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο προκαλεί αρνητικούς συνειρμούς και σε άλλες χώρες της περιοχής. Με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής να αποτελούν έναν παράγοντα αποτροπής, όχι τον καθοριστικό του παρελθόντος, οι πολεμικές τουρκικές ιαχές στη Μεσόγειο, προκαλούν ανακατατάξεις στο ισοζύγιο των αμυντικών συνεργασιών, σε διμερές επίπεδο αλλά και στα εξοπλιστικά. Η περίπτωση της τουρκικής επιθετικότητας, ανοιχτά της Λιβύης κατά γαλλικής φρεγάτας, υπό νατοϊκή ομπρέλα, έχει διαφοροποιήσει αισθητά τη στάση της Γαλλίας, περισσότερο στο στρατιωτικό κομμάτι τόσο προς την πλευρά της Λιβύης όσο και στα νερά της Μεσογείου. Ως ένα σημαντικό μέρος του γενικότερου πάζλ της περιοχής, οι κινήσεις δείχνουν πως η Γαλλία δεν φαίνεται ότι θα είναι αμέτοχη, με τον ένα ή άλλο τρόπο, εάν η κρίση κορυφωθεί. Κάτι που παρακολουθείται με ιδιαίτερη προσοχή από τη Λευκωσία.

Η Ναυτική Βάση

Η τακτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη στην πολιτική σύσφιξης των σχέσεων με την Γαλλία, κινήθηκε σε δύο άξονες. Τα εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς, αλλά και τη σύναψη αμυντικών συνεργασιών. Και στα δύο ζητήματα η Λευκωσία εμφανίζεται να έχει κάνει αρκετά βήματα, ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια. Ακρογωνιαίος λίθος αποτελεί η συμφωνία για αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί, η οποία υλοποιείται με τη συμβολή Γάλλων στρατιωτικών τεχνοκρατών και ουσιαστικά θα χρησιμοποιείται και από γαλλικά πολεμικά πλοία. Για το λόγο αυτό τα σχέδια που έχουν ετοιμασθεί προβλέπουν επέκταση των χερσαίων υποδομών, προκειμένου η βάση να μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα πολεμικά πλοία, που ως γνωστόν το ναυτικό της Ε.Φ. δεν διαθέτει.

Γαλλικά μάτια

Τα γαλλικά στρατιωτικά μέσα μπορεί να μην κάνουν πόλεμο στην περιοχή για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως υποστηρίζεται απ’ όσους διαφωνούν με το κλίμα που καλλιεργείται κατά διαστήματα, όμως τα πολεμικά πλοία της Γαλλίας που πλέουν ή περιπολούν στην περιοχή, με βάση τις διμερείς συμφωνίες συνεργασίας δίνουν εικόνα, σε πραγματικό χρόνο στην ΕΦ. Γαλλικά πολεμικά πλοία που κινούνται σε απόσταση 70 ναυτικών μιλίων από τις κυπριακές ακτές, συνεργάζονται με τις παράκτια συστήματα επιτήρησης, δίνοντας εικόνα επιφανείας κάτι που από στρατιωτικής πλευράς θεωρείται σημαντικό στοιχείο. Στο κομμάτι της επιτήρησης σημαντική επίτευξη, από στρατιωτικής απόψεως, θεωρείται ο εκσυγχρονισμός του Κέντρου Αεροπορικής Επιτήρησης (ΚΕΑ). Εκσυγχρονισμός με γαλλική υπογραφή και σφραγίδα που έκλεισε ένα διαχρονικό κενό που υπήρχε στο κομμάτι τις αεράμυνας. Η γαλλική συμβολή στο νέο ΚΕΑ πέτυχε να «νοικοκυρεύσει», όπως λέγεται χαρακτηριστικά από στρατιωτικές πηγές, την αεράμυνα και να ελέγχει ανάγκες και αντιαεροπορικά συστήματα της Ε.Φ.

Αέρος – Αέρος

Μια σημαντική ενίσχυση των οπλικών μέσων της Ε.Φ. που φέρει γαλλική σφραγίδα, είναι το σύστημα βλημάτων, στην ορολογία του ναυτικού, των Exocet. Εδώ η Γαλλία προχώρησε σε συντήρηση υφιστάμενων συστοιχιών που διαθέτει το ναυτικό με βεληνεκές 70 χλμ. Παράλληλα, η Ε.Φ. προχώρησε στην αγορά 2 νέων συστοιχιών Exocet, με βεληνεκές τα 180 χλμ. Στο κομμάτι της αεράμυνας όπου η Ε.Φ. επιδεικνύει ιδιαίτερη προσοχή, πρέπει να συνυπολογισθεί και η αγορά νέων αντιαεροπορικών συστημάτων Mistral εμβέλειας 8 χλμ. που σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα αντιαεροπορικά συστήματα έχουν ενισχύσει σημαντικά την κυπριακή αεράμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση