ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με μικρό καλάθι για τη συνάντηση της Παρασκευής

Ομοφωνία κομμάτων - στη καλύτερη των περιπτώσεων να βγει ένα καλό μήνυμα οι εκτιμήσεις στο Εθνικό Συμβούλιο.

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με τη στήριξη των κομμάτων θα πάει στη συνάντηση της ερχόμενης Παρασκευής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τούτο προκύπτει από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στην προεδρική κατοικία του Τροόδους. Η στάση των μελών του σώματος περιγράφεται ως υποστηριχτική, προς τον Νίκο Αναστασιάδη και στα όσα θα κομίσει στη συνάντησή του, με τον Μουσταφά Ακιντζί. Κοινή συνισταμένη των μελών του Εθνικού Συμβουλίου είναι οι προσδοκίες για τη συνάντηση της Παρασκευής.

Ακόμα και το ΑΚΕΛ θεωρεί πως οι πιθανότητες να υπάρξει μια θεαματική μεταστροφή του κλίματος που έχει δημιουργηθεί, είναι ελάχιστες. Οι εκτιμήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και των μελών του σώματος είναι πως στην καλύτερη των περιπτώσεων να βγει ένα καλό μήνυμα από τη συνάντηση των ηγετών των δυο κοινοτήτων που θα δώσει τη δυνατότητα οι προσπάθειες να συνεχισθούν. Στο πνεύμα αυτό η εκτίμηση του Εθνικού Συμβουλίου είναι πως δεν είναι εφικτή η προβληθείσα διαδικασία, πρώτα συνάντηση επί κυπριακού εδάφους και μετά συνέχιση στη Νέα Υόρκη.

Επί του προκειμένου η άποψη που κυριάρχησε ήταν όπως η συνάντηση της Παρασκευής μπορεί να είναι η αρχή προκειμένου τα Ηνωμένα Έθνη να κάνουν το επόμενο βήμα με κάθοδο της Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ στο νησί. Σε γενικές γραμμές το ζητούμενο για το Εθνικό Συμβούλιο ήταν ο καθορισμός του πλαισίου σε τρία ζητήματα.

-Πως θα συνεχισθεί η διαπραγμάτευση
-Ποιος είναι ο ρόλος και τα όρια του Μουσταφά Ακκιντζί
-Ποια η στάση της Τουρκίας

Για το πρώτο ζήτημα η άποψη του Εθνικού Συμβουλίου ήταν πως η διαπραγμάτευση ξεκινά από εκεί που έμεινε.

Φ.Α – Αμμόχωστος

Το Εθνικό Συμβούλιο απασχόλησαν ο φυσικός πλούτος της Κύπρου καθώς και οι προκλητικές κινήσεις της τουρκικής πλευράς στο θέμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου. Για τα Βαρώσια η πλειοψηφία του Εθνικού Συμβουλίου συμφωνεί πως απέναντι στα όσα απεργάζεται η τουρκική πλευρά υπάρχουν τα διεθνή ψηφίσματα. Μάλιστα στο τραπέζι κατατέθηκε και η άποψη πως για την Αμμόχωστο μπορεί να συνεχισθεί μια προσπάθεια που ξεκίνησε, αρχές του 1990 για άνοιγμα της πόλης και είσοδο εμπειρογνωμόνων.

Η άποψη του ΑΚΕΛ ήταν πως εάν οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων συμφωνήσουν, η Τουρκία θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. Στο θέμα του ΦΑ η πλειοψηφία των μελών, όπως προκύπτει και από δηλώσεις που έγιναν μετά το πέρας της συνεδρίας, απέρριψε κατηγορηματικά κάθε σκέψη το όλο ζήτημα να τεθεί υπό διαπραγμάτευση. Στο θέμα του μορατόριουμ η θέση του ΑΚΕΛ, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, δεν ήταν απορριπτική υπό το πρίσμα ότι για τους επόμενους έξι μήνες δεν είναι προγραμματισμένες εργασίες, κάτι που ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού.

Επί του προκειμένου η συζήτηση που διεξήχθη έγινε στη βάση των τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή με την παρουσία των δυο γεωτρύπανων. Δημόσια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε. «αυτή τη στιγμή δεν είναι ούτε χρήσιμο ούτε θα ήταν υπεύθυνο να κάνουμε δηλώσεις προκαταλαμβάνοντας ή προσπαθώντας να μαντέψουμε». Μετά τη συνάντηση της Παρασκευή το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει εκ νέου για ενημέρωση από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση