ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει η έκρηξη στην Κερύνεια

Η «κυβέρνηση» Τατάρ μιλάει για απομάκρυνση στρατοπέδων, ενώ άλλοι για αποστρατικοποίηση

Η μεγάλη έκρηξη που σημειώθηκε τις πρώτες ώρες της Πέμπτης σε στρατόπεδο στον κατεχόμενο Άγιο Επίκτητο της Κερύνειας λαμβάνει πολιτικές διαστάσεις, με την «κυβέρνηση» Ερσίν Τατάρ να  κάνει αναφορά στο ενδεχόμενο της απομάκρυνσης των στρατοπέδων από κατοικημένες περιοχές. Από την άλλη πλευρά οι Τ/κ που υποστηρίζουν την προοπτική της επανένωσης θέτουν ζήτημα γενικής αποστρατικοποίησης.

Απομάκρυνση και αποστρατικοποίηση

Πρώτη η «υπουργός Εσωτερικών», Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς, μιλώντας στο Μπαϊράκ, έκανε λόγο για ενδεχόμενο απομάκρυνσης στρατιωτικών εγκαταστάσεων από κατοικημένες περιοχές για λόγους δημόσιας ασφάλειας και υγείας και τάχθηκε υπέρ της άμεσης απομάκρυνσής τους. Η τ/κ Αριστερά και ειδικότερα εκείνοι που υποστηρίζουν τη λύση συμφωνούν με την άποψη της κ. Μπαϊμπάρς προχωρούν ένα βήμα παρακάτω και κάνουν λόγο ότι η απομάκρυνση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων από κατοικημένες περιοχές αποτελεί ένα ενδιάμεσο βήμα. Η τελική λύση θα έρθει μέσα από τη λύση του Κυπριακού και την πλήρη αποστρατικοποίησή του.

Η δημοσιογράφος Αϊσεμντέν Ακίν, στενή συνεργάτιδα του ηγέτη της τ/κ αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσω twitter, λίγο μετά τις εκρήξεις στον κατεχόμενο Άγιο Επίκτητο έστειλε το εξής μήνυμα: «Για την ομαλοποίηση των σχέσεων με τη 'νότια Κύπρο' χρειαζόμαστε μια συμφωνία. Εάν ο αριθμός των Τούρκων στρατιωτών μειωνόταν στους 650 και όλα τα στρατόπεδα άνοιγαν για τους πολίτες, οι Τ/κ δεν θα αισθανόντουσαν ασφάλεια;

Παρόμοια είναι και η άποψη του ηγέτη του τ/κ σοσιαλδημοκρατικού κινήματος Τζεμάλ Όζγιγιτ, το οποίο το 2015 οδήγησε τον Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας. Σύμφωνα με τον  κ. Όζγιγρ μαζί με την απομάκρυνση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων μεγάλη σημασία έχει και η ειρήνη στην περιοχή μαςΣτο ίδιο μήκος κύματος είναι και το μήνυμα του Κόμματος Δρόμος Ανεξαρτησίας, το οποίο απορρίπτει την ιδέα της εντατικοποίησης της παρουσίας ξένων στρατευμάτων στο νησί και ζήτησε την άμεση εκκένωση όλων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Κερύνεια.

Καιρός για αυτοκριτική

Η τ/κ Πλατφόρμα Αμμοχώστου προσεγγίζει το όλο ζήτημα από μια διαφορετική άποψη. Ο ακτιβιστής Μερτκάν Χαμίτ θεωρεί ότι οι τελευταίες εξελίξεις υποχρεώνουν όλους όσοι αγαπούν την Κύπρο να προχωρήσουν σε αυτοκριτική και να συνειδητοποιήσουν τη σοβαρότητα της όλης κατάστασης. «Όσο οι ίδιοι οι Κύπριοι γυρνούν την πλάτη τους στο ίδιο το νησί μας, στην Κύπρο, θα συζητάμε μονάχα τον αριθμό των στρατευμάτων που θα παραμείνουν στο νησί με τη λύση», τονίζει ο κ. Χαμίτ, και προσθέτει ότι τέτοιου είδους συζητήσεις χρησιμεύουν για να ξεχαστεί-αποσιωπηθεί το γεγονός ότι κάθε ημέρα ξένα στρατεύματα μεταφέρουν και χρησιμοποιούν στα εδάφη της Κύπρου επικίνδυνη εκρηκτική ύλη, η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των Κυπρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση