ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με το ταμείο υδρογονανθράκων ο Κατρούγκαλος στην Τουρκία

Τις εξελίξεις φαίνεται να περιμένει και η κ. Λουτ για την επόμενη κάθοδό της στην Κύπρο

Η αναμονή που διέπει το τρέχον διάστημα τις εξελίξεις στο Κυπριακό έχει συγκεκριμένο σκοπό σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ» από το διπλωματικό παρασκήνιο. Προκρίνεται έτσι πως αν και η κ. Τζέιν Λουτ έχει ολοκληρώσει τις επαφές της με τις εγγυήτριες δυνάμεις, οπότε και αναμενόταν να γνωστοποιήσει το πότε θα λάμβανε χώρα η επόμενη κάθοδός της στην Κύπρο, ότι πλέον θα περιμένει και τη συνάντηση που θα έχει ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος με τον ομόλογό του στην Τουρκία Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κι αυτό για να διαφανεί αν υπάρξει κάποια αλλαγή που θα μπορούσε να επηρεάσει την εργασία της πάνω στους όρους αναφοράς, αν και για το ζήτημα κρατά μικρό καλάθι η κυπριακή διπλωματία στο παρασκήνιο. Το γεγονός ότι ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας θα μεταβεί με συγκεκριμένα μηνύματα στην Τουρκία είναι ένα, αλλά αρμοδίως η «Κ» πληροφορείται πως δεν πρέπει να τρέφουμε μεγάλες προσδοκίες εφόσον η Άγκυρα δεν φαίνεται να αλλάζει ρότα στο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Σημειωτέον η Τουρκία δεν έχει ρίξει τους τόνους ούτε και στα ενεργειακά, προφανώς ενόψει και των ανακοινώσεων που αναμένονται από την τριμερή στο Ισραήλ, με τον ίδιο τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να εκτοξεύει χθες νέες απειλές για την κυπριακή ΑΟΖ λέγοντας πως ανήκουν στην Τουρκία συγκεκριμένα τεμάχια. Αυτές οι δηλώσεις φυσικά και δεν δημιουργούν πλαίσιο συνεννόησης, αρκέστηκε να σχολιάσει αρμόδια πηγή στην εφημερίδα.

Ξέρει η Λουτ

Μια από τις ερωτήσεις που παραμένουν μετέωρες ως προς τους όρους αναφοράς είναι το τι μέλει γενέσθαι με το πρακτικό της 30ης Ιουνίου και πώς θα χειριστεί το θέμα με την επιστροφή της στην Κύπρο η κ. Λουτ, όποτε κι αν λάβει χώρα αυτή. Αρμοδίως η «Κ» πληροφορείται πως έχει ήδη ενημερωθεί η διπλωμάτης για τα όσα έλαβαν χώρα στο Κρανς Μοντάνα την 4η Ιουλίου. Το βασικό ερώτημα είναι εφόσον λοιπόν έχει ενημερωθεί, πώς θα χειριστεί η ίδια το ζήτημα μέσα στους όρους αναφοράς εφόσον από τη μια δεν διαφαίνεται να έχει κάποιο έγγραφο στα χέρια της και από την άλλη η τ/κ πλευρά επιμένει πως μόνο πλαίσιο είναι εκείνο της 30ης Ιουνίου.

Ασφάλεια-εγγυήσεις

Όπως προαναφέρθηκε το βλέμμα όλων στρέφεται τώρα στην επίσκεψη Κατρούγκαλου στην Τουρκία, η οποία έρχεται ως μέρος των προπαρασκευαστικών συναντήσεων κλιμακίων των δυο χωρών που είχαν προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Στο τραπέζι θα πέσει από ελληνικής πλευράς το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων με έναν σκοπό: να καταδείξει τις σκέψεις της η πλευρά της Τουρκίας με τρόπο ξεκάθαρο ώστε να υπάρχει γνώση του τι θέλει και δεν θέλει να πράξει. Ένα από τα μηνύματα που επίσης κομίζει προς την τουρκική διπλωματία ο κ. Κατρούγκαλος αφορά την ετοιμότητα της Λευκωσίας για στοχευμένη διαπραγμάτευση.

Κανείς αυτή την ώρα από διπλωματικής πλευράς δεν επιθυμεί την επανάληψη μιας διάσκεψης για το Κυπριακό, πριν να είναι σε έναν μεγάλο βαθμό ξεκάθαρο το πού στέκει η κάθε πλευρά. Είναι όμως ενδεικτικό των προθέσεων της Τουρκίας το γεγονός πως παραπέμπονται οι όποιες εξελίξεις για τον Ιούνιο; Η απάντηση που δίνουν πηγές είναι πως ναι εφόσον διαφαίνεται πως σκοπός της Άγκυρας είναι να συμπέσουν οι όποιες εξελίξεις ημερολογιακά με τις αποφάσεις για ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Αυτό θα άνοιγε νέο κύκλο συζητήσεων και στις δυο πλευρές εντός Κύπρου, θα έριχνε όμως και νερό στο μύλο ειδικά του Κουντρέτ Οζερσάι από τ/κ πλευράς που επιμένει για αλλαγή του statusquo.

Το ταμείο

Ανάμεσα στα άλλα μηνύματα, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, που θα μεταφέρει ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας στην Τουρκία, είναι και το ότι ψηφίστηκε πρόσφατα από την κυπριακή Βουλή το ταμείο για τους υδρογονάνθρακες. Το μήνυμα θα είναι πως η ε/κ πλευρά δεν έχει και το αποδεικνύει μέσα από την ψήφιση για το ταμείο, καμία πρόθεση να καταχραστεί όσα δικαιούται η τ/κ πλευρά, είπε στην εφημερίδα πηγή για το θέμα. Θα είναι όπως προστίθεται από τις ίδιες πληροφορίες, και με την επιχειρηματολογία για το ταμείο, μια πιο γενική προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να καταδείξει πως δεν ωφελούν οι δηλώσεις και οι εντάσεις εκ μέρους της Τουρκίας πάνω στο ζήτημα των υδρογονανθράκων.

Αναμένεται έτσι να διαφανεί ποια θα είναι η αντίδραση των Τούρκων αξιωματούχων στο ζήτημα, δεδομένων και των δηλώσεων Τσαβούσογλου όπως προαναφέρθηκαν, κι αν πράγματι το ταμείο μπορεί να καταστεί αποτρεπτικός παράγοντας. Επειδή όμως έγιναν αυτές οι δηλώσεις εξού και το διπλωματικό παρασκήνιο στη Λευκωσία προκρίνει πως δεν πρέπει γενικά να κρατά κανείς μεγάλο καλάθι αυτή την περίοδο, σε συνδυασμό φυσικά και με τα όσα έλαβαν χώρα στην Πύλα.

Ούτε στα μικρά

Χθες πάντως ήταν έντονη η συζήτηση στη Λευκωσία για την εξέλιξη που έλαβαν τα γεγονότα αναφορικά με τον φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ ε/κ και τ/κ ομάδας στην Πύλα. Η μη παρουσία Ακιντζί, ο οποίος έδειξε και τη δυσφορία του απέναντι στα ΗΕ που δεν ανέλαβαν τη διοργάνωση του αγώνα, σχολιάστηκε πολιτικά πως η απόσταση ανάμεσα στις πλευρές είναι μεγάλη και ότι δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε μέσω ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. «Δεν θέλω να σχολιάσω. Προτιμώ να παρακολουθήσω έναν αθλητικό αγώνα που στόχο έχει τη βελτίωση του κλίματος, να θυμηθούμε τις παλιές καλές εποχές που οι ομάδες μας δεν είχαν πρόβλημα να διαγωνίζονται μεταξύ τους και να ευχηθώ το συντομότερο να ζήσουμε τις ίδιες παλιές καλές εποχές» ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη.

Παρασκηνιακά οι πληροφορίες τόνιζαν πως την τελευταία στιγμή αν και είχε πει «ναι» ο Ακιντζί, τελικά άλλαξε γνώμη εφόσον ο αγώνας θα γινόταν στις ελεύθερες περιοχές όπως είπε. Παράλληλα χθες όπως προαναφέρθηκε, καταφέρθηκε εναντίον των ΗΕ που δεν ανέλαβαν τη διοργάνωση αλλά συνέδεσε και το όλο ζήτημα με την πολιτική ισότητα, θέμα το οποίο διαρκώς επαναλαμβάνει όπως έκανε άλλωστε και με την τελευταία του συνέντευξη στην «Κ». «Έχω μια μοναδική επιθυμία. Σε σχέση με αυτό το θέμα και οι δυο κοινότητες θα πρέπει να έχουν ίση μεταχείριση. Αν θα πραγματοποιηθεί ένα αγώνας, εκείνος πρέπει να λάβει χώρα στον ενδιάμεσο χώρο. Αν υπάρχει δυνατότητα θα πρέπει να διοργανωθούν (αγώνες) και στις δυο πλευρές. Δεν πρόκειται για μια απλή αντιπαράθεση γύρω από το status, αλλά τον αγώνα των Τ/Κ για πολιτική ισότητα», τόνισε σχετικά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση