ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μία κοινοβουλευτική έδρα σε παρατεταμένο αδιέξοδο

Ξανά στο τραπέζι η τροποποίηση του Συντάγματος και το ενδεχόμενο διεξαγωγής αναπληρωματικών εκλογών στη Λεμεσό

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ανοικτό παραμένει το τι θα γίνει με την 56η έδρα μετά και την απόφαση του Aνωτάτου Δικαστηρίου να κρίνει μεν αντισυνταγματικό τον νόμο βάσει του οποίου η έδρα αποδόθηκε στον Γιώργο Παπαδόπουλο, χωρίς ωστόσο να προτείνει θεραπεία.

Ήδη ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ανέφερε πως θα πρέπει να εξεταστεί η τροποποίηση του Συντάγματος, ενώ ο Δημοκρατικός Συναγερμός κάλεσε το υπουργείο Εσωτερικών να κηρύξει αναπληρωματικές εκλογές. Ο ενδιάμεσος χώρος και συγκεκριμένα ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ έχουν ήδη διαφωνήσει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θέτοντας ζήτημα τροποποίησης συντάγματος προετοιμάζοντάς μας για ένα déjà vu των όσων πραγματοποιήθηκαν στη Βουλή το περασμένο καλοκαίρι.

Η απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η ανάληψη της έδρας από τον βουλευτή της Αλληλεγγύης Γιώργο Παπαδόπουλο προσκρούει και είναι αντίθετη στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, ενώ παράλληλα ο νόμος παραβιάζει την αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, στην περίπτωση που για οποιοδήποτε άλλο λόγο εκλεγείς βουλευτής, προ της αναλήψεως των καθηκόντων του, δεν αναλάβει, νόμιμα, τα καθήκοντά του, δίδοντας την προς τούτο νενομισμένη διαβεβαίωση, η έδρα την οποίαν δικαιούται, ανήκει στο ίδιο κόμμα η συνασπισμό κομμάτων και καταλαμβάνεται από τον πρώτο επιλαχόντα του κόμματος ή του συνασπισμού στη συγκεκριμένη επαρχία, «προσκρούει και είναι αντίθετη στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας».

Η αντισυνταγματικότητα αυτή, προστίθεται, «ουδόλως διασώζεται δυνάμει του Δικαίου της Ανάγκης ή των συμφυών εξουσιών της Βουλής και δεν συντρέχει και οποιοσδήποτε λόγος για παρέκκλιση από τα όσα λέχθηκαν στις προαναφερόμενες αποφάσεις στις δύο Εκλογικές Αιτήσεις». Σύμφωνα με την απόφαση, με τον υπό Αναφορά νόμο παραβιάζεται και η αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών που είναι διάχυτη στο Σύνταγμα.

Τροποποίηση βλέπει ο Κληρίδης

Σημειώνεται ότι «η Δικαστική Εξουσία δια των αποφάσεων στις Εκλογικές Αιτήσεις αρ. 2/2016 και 1/2017 (απόφαση πλειοψηφίας) έκρινε ότι στην προκείμενη περίπτωση όπου η βουλευτική έδρα της κας Θεοχάρους στη Λεμεσό, δεν κατελήφθη ή δεν αναλήφθηκε απ΄ αυτήν, με τη νενομισμένη διαβεβαίωση και την ανάληψη της έδρας, η έδρα ουδέποτε περιήλθε στο προαναφερόμενο Κίνημα και επομένως δεν μπορούσε, νόμιμα, να πληρωθεί από τον πρώτον επιλαχόντα του Κινήματος στη Λεμεσό, κ. Παπαδόπουλο».

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τροποποίησης του συντάγματος. «Θα πρέπει να εξεταστεί ενδεχόμενα η πιθανότητα τροποποίησης των προνοιών του συντάγματος», ανέφερε ο κ. Κληρίδης. Στο ενδεχόμενο αναπληρωματικών εκλογών υποστήριξε πως «με το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς φαίνεται να προσκρούει πάνω σε διάφορα προβλήματα που αφορούν τόσο το διορισμό του Εφόρου Εκλογής όσο και προθεσμίες που πρέπει να τηρούνται από τη μη κατάληψη ή κένωση έδρας».

Δεν είμαστε κλέφτες

Η πρόεδρος του κινήματος Ελένη Θεοχάρους μιλώντας στον ALPHA άμα τη δημοσιοποιήσει της απόφασης τη χαρακτήρισε σεβαστή. «Βλέπω όμως ότι δεν καλύπτεται από το Σύνταγμα τι γίνεται από την ημέρα της εκλογής μέχρι την ημέρα της ορκωμοσίας. Εκεί υπάρχει κενό στο Σύνταγμα. Το ότι δημιουργήθηκε αυτή η δικαστική διαπάλη δεν νομίζω ότι αναιρεί το γεγονός ότι η έδρα με βάση τη λαϊκή κυριαρχία κερδήθηκε από την Αλληλεγγύη.

Από εκεί και πέρα, εάν προκηρυχθούν εκλογές, η Αλληλεγγύη θα τις διεκδικήσει, προσωπική μου εκτίμηση, με τον Γιώργο Παπαδόπουλο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Προχώρησε στη συνέχεια και σε ανάρτησή στο twitter. «Επειδή δεν μπορούν να με κατηγορήσουν ότι έκλεψα, όχι εκατομμύρια και δισεκατομμύρια, όπως κάποιοι άλλοι, αλλά ούτε ένα Σεντ, από το Λαό, γι’ αυτό με κατηγορούν ότι δήθεν έκλεψα μιαν έδρα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο Γιώργος Παπαδόπουλος ο οποίος διαμήνυσε πως δεν είναι ούτε κλέφτης ούτε καταληψίας. Έριξε τα πυρά του στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου καταγγέλλοντάς τον ότι θέλει μία κουτσουρεμένη Βουλή για να εφαρμόζει καλύτερα την κυβερνητική πολιτική.

Αναμοχλεύει η αντιπαράθεση

Τροποποίηση του συντάγματος προτείνουν τόσο το ΔΗΚΟ όσο και η ΕΔΕΚ για την άρση του αδιεξόδου, με τον ΔΗΣΥ από την άλλη να επιμένει σε αναπληρωματικές εκλογές. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ήταν ιδιαίτερα έντονος στις τοποθετήσεις του υπέρ της Αλληλεγγύης, υποστηρίζοντας τη μειοψηφική θέση του δικαστή Κώστα Παμπαλλή και όχι της πλειοψηφίας του ανωτάτου. 

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και το ΑΚΕΛ.  "Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με την οποία κρίνεται ως αντισυνταγματικός ο νόμος που ψήφισε η Βουλή για την κενωθείσα έδρα στη Λεμεσό, είναι σεβαστή. Θα μελετήσουμε σε βάθος την επιχειρηματολογία του Δικαστηρίου και θα αποφασίσουμε για τις παραπέρα ενέργειες. Η απόφαση αφορά την ίδια τη λειτουργία του Σώματος και έχουμε θεσμική υποχρέωση σεβόμενοι -ακριβώς- τη λαϊκή κυριαρχία, να εξετάσουμε τρόπους αντιμετώπισης του αδιεξόδου που προκαλείται εκ νέου. Διατηρούμε τη θέση ότι η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη και ξεκαθαρίζουμε ότι τοποθετήσεις που έγιναν ήδη περί «αναπληρωματικής εκλογής» δεν εδράζονται σε καμία πρόνοια νόμου αλλά ελαύνονται από μικροπολιτικές σκοπιμότητες του ΔΗΣΥ ο οποίος, μαζί με την κυβέρνηση Αναστασιάδη, εκμεταλλεύεται ένα συνταγματικό κενό για να συντηρεί μια πρωτοφανή θεσμική κρίση" αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

Ρίχνει το γάντι ο ΔΗΣΥ

«Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και οι αποφάσεις των δικαστηρίων πρέπει όχι μόνο να τυγχάνουν σεβασμού, αλλά και εφαρμογής. Η αναφορά του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας δίδει ξεκάθαρη κατεύθυνση αναφέρθηκε σε ανακοίνωση του ΔΗΣΥ με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να διαμηνύει σε διάσκεψη τύπου πως δε μπορεί η Βουλή να διορίζει βουλευτές. "Έκαναν τρεις φορές το εγχείρημα να επαναδιορίσουν τον Γιώργο Παπαδόπουλο, δεν έχουμε τίποτα με τα πρόσωπα, και τους είπανε τρεις φορές ότι αυτό το πράγμα παραβιάζει την λαϊκή κυριαρχία και ότι είναι συνδεδεμένη η λαϊκή κυριαρχία με το νόμο για αναπληρωματικές εκλογές" ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές και πως σε ένα τέτοιο σενάριο ο ΔΗΣΥ θα τρέξει με τις εσωτερικές του διαδικασίες, από τη στιγμή που το Υπουργείο Εσωτερικών, και πρέπει, θα προκηρύξει τις εκλογές.
"Από κει και πέρα εάν προκηρυχθούν οι εκλογές έχουμε εσωτερικές διαδικασίες και θα κληθούν όσοι ενδιαφέρονται να υποβάλουν υποψηφιότητα. Υπάρχει και η διαδικασία πώς θα επιλεγεί ο υποψήφιος μας σε περίπτωση αναπληρωματικών εκλογών" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συμμαχία για δύο μέτρα και δύο σταθμά

Ανοικτό είναι το πώς θα κινηθεί η Συμμαχία Πολιτών, καθώς ο κ. Λιλλήκας το περασμένο καλοκαίρι διαφωνούσε με την τροποποίηση του συντάγματος. Τη λύση αναμένεται πως θα δώσει πλέον η κυβέρνηση, είτε με την διεξαγωγή αναπληρωματικών εκλογών στη Λεμεσό είτε με την τροποποίηση του συντάγματος. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου έριξε το γάντι στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να ενωθούν όλοι σε αναπληρωματικές εκλογές υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Παπαδόπουλου και απέναντι στον ΔΗΣΥ. 

Τις έδρες της θα διεκδικήσει εκ νέου πάντως η Συμμαχία Πολιτών. Σε δηλώσεις της η υποψήφια ευρωβουλευτής Μαρία Παστελλά επεσήμανε πως ήταν προφανές πως η νομοθεσία που ψηφίστηκε από τα κόμματα ήταν αντισυνταγματική. "Το είχαμε δηλώσει ξεκάθαρα κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του σώματος.
Ο Γενικός Εισαγγελέας ορθά επισήμανε από την αρχή της συζήτησης πως συνταγματικά ορθή επιλογή είναι η τροποποίηση του Συντάγματος. Αυτό αποτελεί και θέση της Συμμαχίας Πολιτών.
Συμφωνούμε ότι με βάση την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας και της απλής αναλογικής η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη. Ο λαός με την ψήφο του έδωσε τρείς έδρες στην Αλληλεγγύη. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι η έδρα θα πρέπει να παραμείνει στην Αλληλεγγύη και είμαστε αντίθετοι με τη θέση του ΔΗΣΥ για διενέργεια αναπληρωματικών εκλογών.
Υπενθυμίζουμε ότι ο κυρίαρχος λαός έδωσε και στη Συμμαχία Πολιτών τρείς έδρες.
Όσοι λοιπόν ορθώς επικαλούνται την λαϊκή κυριαρχία και την απλή αναλογική πρέπει να είναι συνεπείς και να τηρούν τις ίδιες απόψεις και αρχές για όλες τις περιπτώσεις κι όχι να ακολουθούν την λογική των δυο μέτρων και δυο σταθμών" ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως αν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις είναι έτοιμες να επιλυθεί το ζήτημα σύμφωνα με τις θέσεις αρχών που επικαλούνται, η Συμμαχία Πολιτών θα στηρίξει την προσπάθεια.

Νομικοί κύκλοι δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να συνεχίσει η Βουλή να λειτουργεί με 55 βουλευτές, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται. Από το κάδρο των επιλογών δεν αποκλείεται και η ανακατανομή εδρών. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο συνεπάγεται με αποχώρηση των Μαριέλλα Αριστείδου βουλευτή Κερύνειας του ΔΗΣΥ και Χρίστο Ορφανίδη, βουλευτή Λάρνακας του ΔΗΚΟ και την είσοδο των Ανδρέα Μιχαηλίδη του ΔΗΣΥ στην επαρχία Λεμεσού, Αδάμο Ασπρή του ΔΗΚΟ στην επαρχία Κερύνειας και Αχιλλέα Χριστάκη στην επαρχία Λάρνακας της Αλληλεγγύης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση