ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μηνύματα Κασουλίδη για Κυπριακό και εκλογές

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του τέως Υπουργού Εξωτερικών «30 χρόνια παρών- Ιδέες και σκέψεις για την Κύπρο μας»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Είναι μεγάλη τιμή να μιλάς για το βιβλίο ενός πρωταθλητή του ήθους της εργατικότητας, της διπλωματικής ικανότητας. Ένα άνθρωπο που διακρίνεται από πραότητα σύνεση σεβασμό στον συνεργάτη και συνάνθρωπο, πλουραλισμό στην σκέψη ανοικτό μυαλό και το χάρισμα να ακούει τον συνομιλητή του και να συζητά με όλους διαφωνούντες και μη». Με αυτά τα λόγια μίλησε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης για τον τέως Υπουργός Ιωάννη Κασουλίδη στην παρουσίαση του βιβλίου του «30 χρόνια παρών- ιδέες και σκέψεις για την Κύπρο μας». Εμπειρίες, έργο, ιδέες αποτυπωμένες στις 180 σελίδες του βιβλίου του τέως Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη. Εξάλλου όπως τόνισε ο διάδοχος του Νίκος Χριστοδουλίδης, μέσα από τις συζητήσεις με τον Ιωάννη Κασουλίδη, στο Υπουργείο Εξωτερικών έμαθαν όσα δεν μαθαίνονται σε σχολεία, πανεπιστήμια και διπλωματικές σχολές. Η παρουσίαση έγινε σε μια κατάμεστη αίθουσα του πανεπιστημίου Λευκωσίας από την εφημερίδα Καθημερινή, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, Υπουργών, βουλευτών αλλά και συνεργατών του κ. Κασουλίδη κατά την θητεία του στο Υπουργείο Εξωτερικών. 

Ένα βιβλίο 180 σελίδων είναι πολύ μικρό για να αποτυπώσει τις εμπειρίες, τους κόπους και την ανιδιοτελή δουλειά ενός ανθρώπου που απ όποιο πόστο κι αν υπηρέτησε, προσέφερε ό,τι μπορούσε για τον τόπο του, σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι το βιβλίο δεν αποτελεί το τέλος αλλά την συνέχεια της συμβολής του Ιωάννη Κασουλίδη στα κοινά, εμπλουτίζοντας και ενθαρρύνοντας όλους μας σε μια πορεία διδαχής, γνώσης προβληματισμού και δράσης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό το οποίο δεν συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο του κ. Κασουλίδη, όταν το 2014 παρά την προσωπική του φιλοδοξία να αναλάβει την θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου, έβαλε το Κυπριακό στην πρώτη γραμμή και επέλεξε να παραμείνει Υπουργός Εξωτερικών για να ενισχύσει την προσπάθεια του προέδρου Αναστασιάδη για επίλυση του Κυπριακού. 

«Σας διαβεβαιώνω ότι η φιλοδοξία σας μέσα από την δημοσίευση του βιβλίου σας έχει εκπληρωθεί. Το βιβλίο σας όχι μόνο είναι ένα περιεκτικό κείμενο της κυπριακής εξωτερικής πολιτικής που δεν δημοσιεύτηκε τόσο περιεκτικά ποτέ προηγουμένως αλλά αποτελεί για εμάς στο Υπουργείο Εξωτερικών, που είμαστε περήφανοι και τυχεροί που σας είχαμε υπουργό μας, εγχειρίδιο μιας ρεαλιστικής και ορθολογικής εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Με μηνύματα για Κυπριακό και εκλογές

Στην εξωτερική πολιτική της Κύπρου, το Κυπριακό, την μετανάστευση και τις εκλογές αναφέρθηκε ο κ. Κασουλίδης στην ολιγόλεπτη ομιλία για το βιβλίο του, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό για τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων «να νοιώθουν ότι διαπραγματεύονται για την λύση του Κυπριακού νοιώθοντας την ασφάλεια ότι ο λαός επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού.

«Να μην νοιώθουν ότι αύριο θα καταλήξουν σε κάτι και θα το φέρουν ενώπιον του λαού και θα απορριφθεί διότι η πλάνη θα είναι χειρότερη της οποιασδήποτε προηγούμενης και καλύτερα να μην καταλήξουν», σημείωσε.

 

 

Ανέφερε επίσης ότι επιχειρηματολογεί επί του προκειμένου γιατί πιστεύει πως «πρέπει να καταπολεμήσουμε τον φόβο για το άγνωστο της μελλοντικής λύσης και πρέπει να καταλάβουμε ότι αν θέλουμε, αν έχουμε την πρόθεση, να μην βλέπει ο ένας (ηγέτης) την μια κοινότητα και ο άλλος (ηγέτης) την άλλη κοινότητα ανταγωνιστικά».

«Αν δουλέψουμε μαζί για το νησί μας την Κύπρο, τότε σιγά – σιγά η νομιμοφροσύνη της κάθε κοινότητας και ιδιαίτερα της τ/κ κοινότητας, θα απομακρυνθεί από την Τουρκία και η νομιμοφροσύνη της θα έλθει στην Κύπρο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι αυτό δεν είναι αυτόματο αλλά κερδίζεται μετά από ικανοποιητικό χρόνο.

Σε σχέση με τις αναφορές του στο βιβλίο για την εξωτερική πολιτική, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι εκείνο που πρέπει να χαρακτηρίζει την εξωτερική πολιτική της Κύπρου είναι πως αυτή πρέπει να είναι προβλέψιμη για τις χώρες με τις οποίες έχουμε να κάνουμε, με κάθε ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και πρόσθεσε ότι «η κάθε χώρα θα μας εμπιστευτεί αν είμαστε αξιόπιστοι, αν είμαστε σωστοί και αν έχουμε ανοικτά χαρτιά και προς τις ΗΠΑ και προς την Ρωσία». Αυτές οι σχέσεις δημιουργούν και τις κατάλληλες ισορροπίες, ανέφερε. 

Εξέφρασε παράλληλα τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι η μόνη αντίδραση του πολίτη είναι η αποχή και πρόσθεσε ότι «η αποχή κάνει πλάτες σε αυτούς που πάνε να ψηφίσουν που είναι συνήθως οι στρατευμένοι, οι περίγυροι των κομμάτων και κάθε ελπίδα να αλλάξουν τα πράγματα δεν υπάρχει».

«Θα υπάρξει μόνο αν ο κόσμος προσέρχεται και επιτελεί το δικαίωμα της ψήφου του και κάνει αυστηρή επιλογή», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ο Πλάτων είπε ότι την ευθύνη στο τέλος την φέρει αυτός που επιλέγει».

«Η μετανάστευση έχει δύο όψεις»

«Οι αρχές και οι αξίες της ΕΕ κινδυνεύουν σήμερα από το εσωτερικό της Ένωσης, από την άκρα δεξιά, από τους λαϊκιστές και τους ευρωσκεπτικιστές», για να προσθέσει ότι οι εξελίξεις στην βρετανική βουλή των Κοινοτήτων δεν αφήνει περιθώριο στους υπόλοιπους 27 να σκεφτούν και να επιθυμούν την έξοδο από την Ευρώπη.

Μέσα στο βιβλίο υπάρχουν αναφορές και για την μετανάστευση, η οποία όπως σημειώνει ο συγγραφέας, είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις, καθώς η Ευρώπη είναι ένας πληθυσμός που γερνά και πως η Ευρώπη χρειάζεται εργατικά χέρια.

Είπε ακόμη ότι η ΕΕ χρειάζεται συλλογικότητα σε θέματα όπως ο προστατευτισμός και η καταστρατήγηση της συμφωνίας της κλιματικής αλλαγής.

Αλέξης Παπαχελάς: «Διδακτικό και ειλικρινές»

Για διδακτικό και πάρα πολύ ειλικρινές βιβλίο που θέτει πολλά και κρίσιμα ερωτήματα, μίλησε ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς, διευθυντής της Καθημερινής Ελλάδας. Χαρακτήρισε τον κ. Κασουλίδη έναν πολύ ξεχωριστό άνθρωπο και Ευρωπαίο πολιτικό. Περιέγραψε συνομιλία του με τον πρώην Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος αναφερόμενος στον κ. Κασουλίδη, διερωτήθηκε γιατί η Ελλάδα να μην έχει έναν άνθρωπο σαν αυτόν.

Ο κ. Παπαχελάς είπε ότι στο πρόσωπο του κ. Κασουλίδη εκφράζεται μια σχολή σκέψης που έχει δυσφημιστεί πολύ και είναι η σχολή του πατριωτικού ρεαλισμού. Και όπως σημείωσε, «ο κ. Κασουλίδης έδωσε μια μάχη στο να επικοινωνήσει την ανάγκη να υπάρχει ο ρεαλισμός και ο ορθολογισμός». Αναφέρθηκε στο σχόλιο του όπως διατυπώνεται μέσα στο βιβλίο του, για την πίεση και την Γερμανία και από Δυτικές χώρες ώστε να κλείσουν οι ρώσικοι λογαριασμοί στην Κύπρο, και τον προβληματισμό αν ήταν αυτό κάτι το αθώο ή αν κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού τους υπήρχε ο στόχος το να πάνε οι καταθέσεις στην Γερμανία ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Μόνη κριτική ανέφερε ο κ. Παπαχελάς είναι ότι θα ήθελε το βιβλίο λίγο πιο αποκαλυπτικό και με περισσότερο παρασκήνιο. Έκλεισε δε την ομιλία του με μια παράκληση. «Επειδή μπαίνουμε σε ένα αχαρτογράφητο κόσμο μια νέα εποχή δύσκολη να την προβλέψει κανείς η παράκληση του προς τον κ. Κασουλίδη είναι να μην σταματήσει να γράφει ούτε να μιλάει ούτε δημόσια ούτε κατ ιδίαν».

«Ήρθε ως κύριος, φεύγει ως σερ»

Το ήθος και η ευγένεια του Ιωάννη Κασουλίδη ήταν τα σημεία στα οποία στάθηκε ο Διευθυντής της εφημερίδας Καθημερινή Ανδρέας Παράσχος, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου και περιγράφοντας την αρχή και το τέλος της πολιτικής του καριέρας. «Τον γνώρισα στην αρχή της πολιτικής του σταδιοδρομίας ως πρόεδρο της ΝΕΔΗΣΥ το 1990 και μου έκανε εντύπωση η ευγένεια και το ήθος του. Στο τέλος της πολιτικής του καριέρας στην τελευταία του συνέντευξη ως Υπουργός Εξωτερικών, μπορώ να υπογράψω με το χέρι στην καρδιά ότι ο Ιωάννης Κασουλίδης ήρθε ως κύριος και φεύγει ως σερ». Υπογράμμισε επίσης τον ρόλο του κ. Κασουλίδη στην διαχείριση του θέματος των αγνοουμένων.

Στην δική του ομιλία ο τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης είπε πως το βιβλίο «είναι ένα έργο που συγκεντρώνει τους αγώνες και τις προσπάθειες ενός ανθρώπου που ήταν στον πόλεμο τοξότης, όπως λέει και ο ποιητής». Ανέφερε ότι το βιβλίο στηρίζεται κυρίως σε γεγονότα που είναι περισσότερο γνωστά όπως και σε ορισμένες λιγότερο γνωστές πτυχές και ερμηνείες και πρόσθεσε ότι «όλα αυτά καταγράφονται με ένα ανθρώπινο και γλυκό τρόπο».«στο βιβλίο βρίσκει κανείς σε τέσσερα κεφάλαια μια καλογραμμένη και χρήσιμη υπενθύμιση των στόχων και επιδιώξεων της κυπριακής εξωτερικής πολιτικής όπως και των αλλαγών που επιχειρήθηκαν τα τελευταία χρόνια στο διεθνές προφίλ και τις διεθνείς συμμαχίες της Κύπρου».

Εκδότης του βιβλίου του Ιωάννη Κασουλίδη, «30 χρόνια παρών- Ιδέες και σκέψεις για την Κύπρο μας» είναι η εφημερίδα «Καθημερινή».

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία την ερχόμενη βδομάδα και ψηφιακά στο Amazon Kindle στην τιμή των 15 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση