ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χρύσης Παντελίδης στην «Κ»: Μόνο ο Τάσσος διεκδίκησε σωστή λύση

Ο Χρύσης Παντελίδης απαντάει στα περί μη διαπραγμάτευσης στο Μπούργκενστοκ, το διάγγελμα και το περιβόητο δείπνο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Η τουρκική πλευρά ροκάνιζε τον χρόνο με στόχο να μείνει άλυτο το Κυπριακό μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2008, προσδοκώντας ότι θα φύγει ο Τάσσος Παπαδόπουλος από την εξουσία και θα προκύψει ένας «πιο διαλλακτικός», όπως έλεγαν, πρόεδρος. Και τα κατάφεραν. Έφυγε ο Τάσσος Παπαδόπουλος που, κατά κάποιους, «δεν ήθελε λύση» και έκτοτε έχουν περάσει 12 ολόκληρα χρόνια, με δύο προέδρους που υποτίθεται «ήθελαν λύση». Λύθηκε το Κυπριακό; Όχι» λέει στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» με αφορμή το αφιέρωμα 60 Χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας και την περίοδο του Σχεδίου Ανάν ο στενός συνεργάτης του Τάσσου Παπαδόπουλου και διευθυντής του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος, Χρύσης Παντελίδης. Ο ίδιος αναφέρει πως βάσει πρακτικών ο Δημήτρης Χριστόφιας συμφωνούσε πλήρως με τους χειρισμούς στη διαπραγμάτευση. Το τι είπε ο Δημήτρης Χριστόφιας, τριάμισι ολόκληρα χρόνια μετά το Μπούργκενστοκ, δηλαδή το φθινόπωρο του 2007, μετά δηλαδή που αποφάσισε να διεκδικήσει την Προεδρία, ήταν ασφαλώς πρόφαση, για να δικαιολογήσει την υποψηφιότητά του απέναντι στον Τάσσο Παπαδόπουλο, τον οποίο στήριζε μέχρι τον Ιούλιο του 2007, χωρίς οποιαδήποτε διαφωνία. Εξηγεί τι έγινε στο περιβόητο δείπνο που όπως λέει δεν ήταν δείπνο αλλά συνάντηση που ήταν σε πλήρη γνώση του Δημήτρη Χριστόφια.

– Ο Τάσσος Παπαδόπουλος κατηγορείται ότι δεν έδωσε τις κόκκινες γραμμές της ε/κ πλευράς κατά τις διαπραγματεύσεις στο Μπούργκενστοκ. Ισχύει;

– Πρόκειται για μια ψευδή και εντελώς ατεκμηρίωτη κατηγορία. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος κατέθεσε και μάλιστα γραπτώς, τις θέσεις της ελληνοκυπριακής κοινότητας στο Μπούργκενστοκ, με πιο τελευταία ημερομηνία την 30ή Μαρτίου 2004. Επιπρόσθετα, τόσο στο Μπούργκενστοκ, όσο και πριν από αυτό, στην πολυήμερη διαδικασία στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, ο Τάσσος Παπαδόπουλος συμμετείχε με κάθε καλή πίστη και θέληση, προκειμένου να διαπραγματευτεί με ειλικρίνεια, εντιμότητα και με στόχο μια σωστή λύση. Δυστυχώς, όμως, ήταν ο μόνος που το έκανε αυτό. Από την πρώτη μέρα της διαδικασίας ήταν εμφανές ότι η τουρκική πλευρά, είτε χρονοτριβούσε, είτε έθετε θέματα εκτός των προβλεπόμενων παραμέτρων, προσβλέποντας προφανώς στην επιδιαιτησία. Εμφανής, δυστυχώς, ήταν και η απροθυμία των Ηνωμένων Εθνών και, ειδικότερα, του κ. Ντε Σότο, για οποιαδήποτε ουσιαστική διαπραγμάτευση. Μάλιστα, ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν παρέλειψε να καυτηριάσει αυτή τη στάση της τουρκικής πλευράς, αλλά και του κ. Ντε Σότο, στον ίδιο τον κ. Ανάν, σε μια από τις επιστολές που αντάλλαξε μαζί του, τον Μάρτιο του 2004. Ήταν υπό αυτές, λοιπόν, τις συνθήκες, που ο Τάσσος Παπαδόπουλος διεκδίκησε συγκεκριμένες ουσιαστικές βελτιώσεις στο Σχέδιο Ανάν, το οποίο είχε υποβληθεί 16 ολόκληρους μήνες προηγουμένως, επί διακυβέρνησης Κληρίδη και είχε συζητηθεί διεξοδικά, τόσο ανάμεσα στα μέρη, όσο και δημοσίως. Προφανώς, όποιος ισχυρίζεται –ψευδώς– ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν διαπραγματεύτηκε στο Μπούργκενστοκ, δίνει άλλοθι στην τουρκική πλευρά για την αδιάλλακτη στάση της. Αυτό υπήρξε και η αιχμή του δόρατος της κριτικής που άσκησε στη συνέχεια ο Δημήτρης Χριστόφιας. Το τι είπε ο Δημήτρης Χριστόφιας, τριάμισι ολόκληρα χρόνια μετά το Μπούργκενστοκ, δηλαδή το φθινόπωρο του 2007, μετά δηλαδή που αποφάσισε να διεκδικήσει την Προεδρία, ήταν ασφαλώς πρόφαση για να δικαιολογήσει την υποψηφιότητά του απέναντι στον Τάσσο Παπαδόπουλο τον οποίο στήριζε μέχρι τον Ιούλιο του 2007, χωρίς οποιαδήποτε διαφωνία. Άλλωστε, στην κριτική Χριστόφια του φθινοπώρου 2007 απαντά ο ίδιος ο Χριστόφιας, της τριετίας 2004-2007, ο οποίος δήλωνε, κατ’ επανάληψη, πλήρη ικανοποίηση για τους διαπραγματευτικούς χειρισμούς του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Διαβάστε τη συνέντευξη στον Απόστολο Κουρουπάκη στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X