ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
Πολιτική

Μπάϊντεν και Μέρκελ κρατούν την Τουρκία στην Δύση

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Ενδιαφέρουσα ανάγνωση από τον τουρκικό τύπο έν όψει της κρίσιμης ευρωπαϊκής διάσκεψης.

Λίγο πριν την κρίσιμη διάσκεψη της ΕΕ, στο επίκεντρο της οποίας αναμένεται να βρεθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο τουρκικός τύπος φέρνει στο προσκήνιο μια ενδιαφέρουσα ανάγνωση των τελευταίων εξελίξεων που «τρέχουν» στον άξονα Δύσης-Τουρκίας. Η αγγλική έκδοση της αντιπολιτευόμενης τουρκικής ενημερωτικής ιστοσελίδας «Ντουβάρ» φιλοξενεί ανάλυση, η οποία προβάλλει την άποψη ότι ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ και η Καγκελάριος της Γερμανίας επιχειρούν να κρατήσουν στο δυτικό μπλοκ την Τουρκία. Οι δυο δυτικοί πολιτικοί στοχεύουν στην σύσφιξη των σχέσεων της Δύσης με την Τουρκία, η οποία το τελευταίο διάστημα πραγματοποιεί ανεξάρτητα βήματα στην περιοχή της.

Η τουρκική ιστοσελίδα υπενθυμίζει στους αναγνώστες της ότι λίγο μετά την επιβεβαίωση της νίκης του Τζο Μπίντεν, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, χλεύασε την ΕΕ, ξαφνικά άλλαξε στάση και δήλωσε ότι το μέλλον της Τουρκίας βρίσκεται στην Ευρώπη. Ο Εκπρόσωπος τύπου του Τουρκικού Προέδρου, καθηγητής Ιμπραχίμ Καλίν βρισκόταν στις Βρυξέλλες όταν ο Ερντογάν έκανε αυτή τη δήλωση. Ο κ. Καλίν συναντήθηκε με διπλωμάτες στην πρωτεύουσα της ΕΕ. Ο κ. Καλίν επεσήμανε ότι η στρατηγική σημασία των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας έχει αυξηθεί στην νέα περίοδο. Προκειμένου να βελτιωθεί ο δυναμισμός των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Καλίν αναφέρθηκε στην εντατικοποίηση της διμερούς συνεργασίας και στη λήψη νέων συγκεκριμένων μέτρων για την ενίσχυση της σχέσης αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Μπάϊντεν και Μέρκελ για Τουρκία

Στην συνέχεια, η ιστοσελίδα «Ντουβάρ» επισημαίνει ότι μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του ο κ. Μπάϊντεν, οι ΗΠΑ και η ΕΕ αναμένεται να υιοθετήσουν κοινή στάση όσον αφορά την Τουρκία. Στην νέα περίοδο, αναμένεται ότι η κ. Μέρκελ θα εμποδίσει για άλλη μια φορά την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Αυτή η κίνηση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι «μετά της αλλαγής της κυβέρνησης στις ΗΠΑ οι δυτικοί σύμμαχοι φέρουν ισχυρότερη άποψη, ακόμη και από την ίδια την Τουρκία, ότι η Τουρκία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Δύσης». Για το λόγο αυτό, η ΕΕ και οι ΗΠΑ αναμένεται να αναπτύξουν κοινή θέση σχετικά με την Τουρκία και να συνεργαστούν για την επίλυση των υφιστάμενων ζητημάτων.

Τέλος, η τουρκική ανάλυση υπογραμμίζει ότι το επόμενο διάστημααναμένεται επίσης ότι ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα θελήσει η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, να στραφεί για άλλη μια φορά προς τη Δυτική συμμαχία. Η Γερμανία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία στις συνομιλίες με την Τουρκία. Η υπό γερμανική ηγεσία ΕΕ λοιπόν, θέλει να ανοικοδομήσει, μαζί με τον κ. Μπάϊντεν, τη δυτική συμμαχία, με τρόπο που θα συμπεριλαμβάνει εκ νέους σε όλες τις αποφάσεις της και την Τουρκία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ