ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μπήκαν σε κόντρα Χριστοδουλίδης – ΑΚΕΛ για την εξωτερική πολιτική

Ο υπουργός Εξωτερικών καταγγέλλει οργανωμένη προσπάθεια εναντίον του με προσωπικά στοιχεία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για οργανωμένη προσπάθεια εναντίον του κατήγγειλε το ΑΚΕΛ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Alpha, και απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα για την εξωτερική πολιτική, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως υπάρχει προσωπικό στοιχείο στις κατηγορίες που του επιρρίπτει το ΑΚΕΛ.

«Είμαστε δημόσια πρόσωπα και η όποια κριτική είναι αποδεκτή. Έχω πει δημόσια και θα το επαναλάβω ότι οι τριμερείς έχουν θωρακίσει πολιτικά και νομικά την ΑΟΖ της ΚΔ. Το επαναλαμβάνω και το εννοώ», σημείωσε χαρακτηριστικά. Η απάντησή του, έρχεται μετά και τις επικρίσεις πολλών στελεχών του ΑΚΕΛ και άλλων για εξωτερική πολιτική εσωτερικής κατανάλωσης γύρω από τον ρόλο των τριμερών συνεργασιών. Όπως σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, χωρίς τις τριμερείς συνεργασίες η Τουρκία θα αμφισβητούσε όλες τις θαλάσσιες ζώνες.

Την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών δεν άφησε αναπάντητη ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, όπου μέσα από ανάρτησή του ανέφερε τα εξής:

 

Άντρος: Ο Πρόεδρος διαψεύδει τον ΥΠΕΞ του

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.  "Πρώτα και κύρια, θέλω να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα. Κάποιος ο οποίος έχει ένα δημόσιο αξίωμα πρέπει να είναι έτοιμος να ακούσει και διαφορετικές απόψεις από τις δικές του, να ακούσει και κριτική. Εμείς, όλα εκείνα τα χρόνια που ο ΔΗΣΥ και ο κ. Αναστασιάδης ήταν στην αντιπολίτευση, ακούσαμε πράγματα τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα και τα ακούσαμε. Δεν θα πρέπει λοιπόν, ο ΥΠΕΞ με τη μεγαλύτερη ευκολία να ενοχλείται γιατί του ασκείται κριτική. Πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι υπεράνω κριτικής ο ΥΠΕΞ και ότι από τη στιγμή που έχει αποφασίσει να ασχοληθεί με την πολιτική θα ακούει και διαφορετικές απόψεις, θα ακούει και κριτικές σκέψεις" ανέφερε ο κ. Κυπριανού.
"Τι του είπαμε λοιπόν εμείς τις τελευταίες μέρες; Πρώτα και κύρια ότι η επανάληψη της θέσης ότι έχουν θωρακίσει πολιτικά και νομικά την ΑΟΖ είναι ένα σύνθημα το οποίο στην πράξη δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα και το βλέπουμε να συμβαίνει καθημερινά. Η Τουρκία για πολλοστή φορά παρενοχλεί αλλά και τώρα έρχεται να τρυπήσει στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν βλέπουμε αυτή την πολιτική και νομική θωράκιση να βοηθά την Κυπριακή Δημοκρατία στην αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.
Το δεύτερο που του είπαμε είναι ότι πρέπει να αποφασίσει η κυβέρνηση. Ποιος έχει δίκαιο; Ο κ. Αναστασιάδης ο οποίος λέει ότι δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις για το ποια μέτρα θα εφαρμόσει η ΕΕ ενάντια στην Τουρκία ή ο κ. Χριστοδουλίδης που λέει ότι πείσαμε και θα εφαρμοστούν σκληρά μέτρα ενάντια στην Τουρκία; Αυτό είπαμε. Ότι θα πρέπει να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να λένε ποια είναι η θέση της κυβέρνησης. Αν έχει με κάποιον πρόβλημα ο κ. Χριστοδουλίδης, πρέπει να έχει με τον κ. Αναστασιάδη που τον διαψεύδει σε αυτά που προσπαθεί να περάσει τις τελευταίες ημέρες" ανέφερε ο γ.γ του ΑΚΕΛ.
"Εμείς" όπως είπε "θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι μας ανησυχεί η κατάσταση όπως εξελίσσεται. Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι η Τουρκία, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την κυβέρνηση, σκληραίνει ολοένα τη στάση της και αν η κυβέρνηση δεν συνειδητοποιεί πόσοι κίνδυνοι ελλοχεύουν για την Κυπριακή Δημοκρατία, για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή τότε νομίζω ότι δεν συνειδητοποιούν ποια είναι η πραγματική κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.
Εμείς ανησυχούμε. Επιμένουμε ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης και όχι ενέργειες που στοχεύουν σε περαιτέρω συντήρηση και αναβάθμιση της έντασης η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή. Και θα επαναλάβω τη θέση μας. Όταν και εφόσον θα καταλαγιάσουν τα πράγματα έχει τεράστια σημασία να αναλάβουμε τέτοιες πρωτοβουλίες οι οποίες θα οδηγήσουν σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και να επιχειρήσουμε να λύσουμε το Κυπριακό στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, δίχως υποχωρήσεις και δίχως την αποδοχή προτάσεων, αποφάσεων οι οποίες θα παρέχουν τη δυνατότητα στην Τουρκία να επεμβαίνει στα εσωτερικά μας και μετά τη λύση του Κυπριακού".

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση