ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μπρινό Λε Μερ στην «Κ»: Όχι σε απειλές κατά Ελλάδας - Κύπρου

Γαλλία και ΕΕ έχουν υποστηρίξει σθεναρά Ελλάδα και Κύπρο, έναντι των απειλών στην Α. Μεσόγειο

Kathimerini.gr

«Ουδεμία απειλή κατά της κυπριακής και της ελληνικής κυριαρχίας θα γίνει αποδεκτή», προειδοποιεί ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ, σε συνέντευξή του στην «Κ», μιλώντας για τη σημασία του αγωγού EastMed για την Ευρώπη, αλλά και τις εντάσεις που δημιουργεί η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο. «Τόσο η Γαλλία, όσο και η Ε.Ε. στο σύνολό της έχουν σθεναρά υποστηρίξει την Αθήνα και τη Λευκωσία έναντι αυτών των απειλών», ξεκαθαρίζει ο Γάλλος υπουργός.

Ο κ. Λε Μερ μίλησε στην «Κ», ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι στις 29 Ιανουαρίου, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, και της πραγματοποίησης εκεί του Ελληνογαλλικού Οικονομικού Φόρουμ, με συμμετοχή περίπου 100 επιχειρήσεων. Στη συνέντευξή του, αναγνωρίζει ότι η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά παράλληλα επισημαίνει την πρόκληση να αποκτήσει σταθερή ανάπτυξη, να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις, αλλά και να επιδείξει «δημοσιονομική σοβαρότητα». Μάλιστα, στο ερώτημα για τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η χώρα σεβάστηκε τον στόχο του 2018 και πρέπει να συνεχίσει έτσι, προσθέτοντας ότι «τα δημόσια οικονομικά της πρέπει να γίνουν περισσότερο βιώσιμα».

Ο Γάλλος υπουργός καλεί τις γαλλικές επιχειρήσεις να αναλάβουν, όπως λέει, μεγαλύτερες δεσμεύσεις στην Ελλάδα. Προαναγγέλλει, μάλιστα, ότι γαλλικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας ίσως ανακοινώσουν σύντομα νέες επενδύσεις στην Ελλάδα.

– Πώς είναι οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας; Τι περιμένετε από το ελληνογαλλικό φόρουμ που διοργανώνεται στο Παρίσι στις 29 Ιανουαρίου;
– Είμαστε υπερήφανοι για τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες. Οι Ελληνες βίωσαν μια πολύ δύσκολη περίοδο με πολύ θάρρος. Η Ελλάδα ήξερε ότι μπορούσε να υπολογίζει στη Γαλλία και στις γαλλικές επιχειρήσεις, οι οποίες συνέχισαν να επενδύουν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Μαζί με το Ελληνογαλλικό Οικονομικό Φόρουμ καλώ τις γαλλικές επιχειρήσεις να αναλάβουν μεγαλύτερες δεσμεύσεις στην Ελλάδα και να υποστηρίξουν την εκσυγχρονιστική πολιτική της χώρας που αναπτύσσει ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης. Αυτό υπήρξε δέσμευση της Γαλλίας μετά τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Μακρόν, τον περασμένο Αύγουστο.

Η Ελλάδα είναι μια αξιόλογη χώρα όπου γαλλικές εταιρείες είναι ήδη παρούσες σε ποικίλους κλάδους με περισσότερες από 120 θυγατρικές ή κοινές επιχειρήσεις που απασχολούν άμεσα περίπου δέκα χιλιάδες εργαζομένους.

Με χαροποιεί το γεγονός ότι πολλές γαλλικές εταιρείες συμμετέχουν σε διαγωνισμούς που αφορούν έργα αναβάθμισης των υποδομών της χώρας, όπως το μετρό και το αεροδρόμιο της Αθήνας, λιμάνια και οδικά δίκτυα αλλά και τον ενεργειακό τομέα. Τέλος, θα μπορούσε να αυξηθεί η παρουσία γαλλικών εταιρειών που ειδικεύονται στον τουρισμό, τις βιομηχανίες τροφίμων και παροχής υπηρεσιών.

– Ποιες είναι οι προσδοκίες της Γαλλίας από την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη;
– Ο πρόεδρος Μακρόν θα είναι ιδιαίτερα ευτυχής υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη για μια δεύτερη συνάντηση στο Παρίσι. Προσωπικά είχα την ευκαιρία να τον συναντήσω αυτήν την εβδομάδα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν κοινές προτεραιότητες στην Ευρώπη, ειδικότερα σχετικά με την ανάγκη μιας γρήγορης συμφωνίας όσον αφορά τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Τον Ελληνα πρωθυπουργό θα συνοδεύει ο ομόλογός μου κ. Σταϊκούρας και άλλοι πέντε υπουργοί, που καλύπτουν όλο το φάσμα της οικονομίας. Χάρη στο Φόρουμ, θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν στους Γάλλους επενδυτές τις εν εξελίξει μεταρρυθμίσεις και τις επενδυτικές ευκαιρίες που συνδέονται με την πολιτική εκσυγχρονισμού της οικονομίας και των ιδιωτικοποιήσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

– Ποια είναι η πολιτική και οικονομική σημασία του αγωγού EastMed για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα;
– Η Ευρώπη οφείλει να διαφοροποιήσει τις πηγές των ενεργειακών προμηθειών που χρησιμοποιεί για να καλύψει τις ανάγκες της. Το φυσικό αέριο είναι άλλωστε σημαντικός σταθμός στη στρατηγική απεξάρτησης του ευρωπαϊκού ενεργειακού μείγματος από τον άνθρακα. Η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί ευκαιρία. Ο αγωγός EastMed είναι μια επιλογή μέσω της οποίας μπορούν να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι. Αυτή τη στιγμή, εκπονούνται μελέτες σκοπιμότητας που ορθά διαθέτουν την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από την άλλη, γνωρίζουμε ότι η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών αυτών πηγών δημιουργεί εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, ουδεμία απειλή κατά της κυπριακής και ελληνικής κυριαρχίας θα γίνει αποδεικτή. Τόσο η Γαλλία, όσο και η Ε.Ε. στο σύνολό της έχουν σθεναρά υποστηρίξει την Αθήνα και τη Λευκωσία έναντι αυτών των απειλών.

– Σας ανησυχεί ο χαμηλός ρυθμός της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, για παράδειγμα στον δημοσιονομικό τομέα; Ποιες είναι οι μείζονος σημασίας μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ενδυνάμωση της Ευρώπης ως διεθνούς παράγοντα και την ευημερία των πολιτών της;
– Οι οικονομίες μας είναι διασυνδεδεμένες μέσω της κοινής αγοράς και του ευρώ. Πρέπει να τις ενισχύσουμε, ώστε να ανταγωνιστούμε την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να διασφαλίσουμε ότι νέοι άνθρωποι δεν θα παγιδεύονται στην ανεργία, οφείλουμε να διατηρήσουμε υψηλό ρυθμό εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο την προώθηση μιας ισχυρότερης και χωρίς αποκλεισμούς βιώσιμης ανάπτυξης, κάτι που ανήκει πρωταρχικά στις αρμοδιότητες των εθνικών κυβερνήσεων. Η Γαλλία έχει προχωρήσει σε πληθώρα μεταρρυθμίσεων από την αρχή της θητείας του προέδρου Μακρόν και θα συνεχίσει να το πράττει.

Για τον καλύτερο συντονισμό των οικονομικών μας πολιτικών, χρειαζόμαστε περισσότερα κοινά εργαλεία. Πρόκειται για έναν τομέα στον οποίον έχει σημειωθεί πρόοδος: οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών έχουν συμφωνήσει στην κατάρτιση προϋπολογισμού της Ευρωζώνης (ένα δημοσιονομικό μέσο σύγκλισης και ανταγωνιστικότητας), προσβλέποντας στην ενθάρρυνση της επενδυτικής δραστηριότητας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με ταυτόχρονη βελτίωση της διακυβέρνησης της Ζώνης του Ευρώ. Αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα.

Πρώτον, παρατηρείται επιβράδυνση στην Ευρωζώνη και ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας περιόδου χαμηλής ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις στην κλιματική μετάβαση και τις αλλαγές της τεχνολογίας. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλουμε να αναλάβουμε δράση: χώρες που διαθέτουν τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο καλούνται να ακολουθήσουν περισσότερο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, ούτως ώστε να στηρίξουν τη νομισματική πολιτική και να τονώσουν την ανάπτυξη.

Δεύτερον, απαιτείται πρόοδος στη διασφάλιση της σταθερότητας σε περίπτωση μελλοντικών οικονομικών κλονισμών: o προϋπολογισμός της Ευρωζώνης χρειάζεται να συμπληρωθεί με μια λειτουργία σταθεροποίησης. Χαίρομαι γιατί η Γαλλία και η Ελλάδα συμφωνούν σε αυτό το θέμα. Φαίνεται πως δίδεται νέα ώθηση μέσα από το θεματολόγιο της Επιτροπής, χάρη στην πρότασή της για ένα σύστημα αντασφάλισης της ανεργίας.

Μπορείτε πλέον να ατενίζετε το μέλλον με αισιοδοξία

– Πιστεύετε ότι οι οδυνηρές μεταρρυθμίσεις στον τομέα των συντάξεων είναι αναπόφευκτες στην Ευρώπη;
– Στη Γαλλία, η εν εξελίξει μεταρρύθμιση που εφαρμόζει η κυβέρνηση φιλοδοξεί να οδηγήσει σε μεγάλη κοινωνική πρόοδο. Το σύστημα που προτείνουμε είναι δικαιότερο, οικουμενικό και οικονομικά ισορροπημένο. Οι Ελληνες γνωρίζουν πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η μεταρρύθμιση των συντάξεων. Αυτή τη στιγμή, γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων και αυτό είναι πολύ καλό. Ενα είναι σίγουρο: οι μεταρρυθμίσεις των συνταξιοδοτικών συστημάτων δεν πρέπει να γίνονται με οδυνηρό τρόπο, ούτε στη Γαλλία ούτε στην Ευρώπη. Επικαλούμαι το αίσθημα ευθύνης του καθενός: οι εποικοδομητικές συζητήσεις, ναι, είναι νόμιμες και μάλιστα αναγκαίες. Το χάος και η βία, όχι. Καταδικάζω απερίφραστα αυτή την αδικαιολόγητη βία που εκδηλώνεται με ακραίες πράξεις. Η δημοκρατία μας βρίσκεται σε κίνδυνο, το ίδιο και η αίσθησή μας περί διαλόγου, συμβιβασμών και ανταλλαγών.

– Πιστεύετε ότι η Ελλάδα έχει δια-φύγει τον κίνδυνο τώρα, ύστερα από τη μακρά περίοδο κρίσης;
– Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο! Η Ελλάδα μπορεί πλέον να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Τα τελευταία χρόνια, η χώρα ξαναβρήκε την οδό της ανάπτυξης και η ανεργία μειώνεται. Από τη συμφωνία του Eurogroup του 2018 που δήλωσε την έξοδό της από τα προγράμματα, η Ελλάδα ξαναβρίσκει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Αυτό είναι καλό νέο. Αλλωστε, η κατάσταση του τραπεζικού τομέα βελτιώνεται. Ας είμαστε σαφείς: η χώρα τα κατάφερε χάρη στις προσπάθειες που απαιτήθηκαν από τους Ελληνες πολίτες και τις δημόσιες αρχές.

Τώρα πρέπει να συνεχίσουμε. Η πρόκληση σήμερα για την Ελλάδα είναι να αποκτήσει σταθερή ανάπτυξη η οποία θα σέβεται τις ελληνικές δεσμεύσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική σοβαρότητα. Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ότι θα τα καταφέρει.

– Πού θα έπρεπε να δώσει έμφαση η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης σε αυτήν την περίοδο, μετά το πέρας του προγράμματος;
– Να έχει σταθερή ανάπτυξη, να προσελκύσει επενδύσεις και να διαφυλάξει τα δημοσιονομικά της: αυτός είναι ο στόχος.

Η Ελλάδα πρέπει να κερδίσει τα χρόνια των υποεπενδύσεων λόγω της κρίσης. Η ελάφρυνση της φορολογίας και η εκ νέου δημιουργία ενός υγιούς τραπεζικού συστήματος είναι μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Επίσης, οι εγκατεστημένες στην Ελλάδα γαλλικές επιχειρήσεις έχουν να παίξουν ρόλο σε θέματα επενδύσεων ή δημιουργίας θέσεων εργασίας. Το Ελληνογαλλικό Φόρουμ της 29ης Ιανουαρίου θα δώσει την ευκαιρία σύσφιγξης των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών μας.

Τέλος, η εφαρμογή της ατζέντας των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενέκρινε το Eurogroup τον Ιούνιο του 2018 θα είναι ουσιώδους σημασίας για να εξασφαλιστεί ότι η ελληνική οικονομία παραμένει στη σωστή οδό. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα μιας βραχυπρόθεσμης θεώρησης που θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική για τη χώρα.

– Πώς σχολιάζετε τον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη; Πιστεύετε ότι το Eurogroup θα δώσει την έγκρισή του;
– Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχουν αναλάβει σοβαρές δεσμεύσεις. Με ευχαρίστησή μου είδα ότι η Ελλάδα μπορούσε να εξέλθει από το πρόγραμμα τον Ιούνιο του 2018 κατόπιν απόφασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Πάντως, τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας πρέπει να γίνουν περισσότερο βιώσιμα. Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Εχει σεβαστεί τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018 και πρέπει να συνεχίσει έτσι. Το Eurogroup του περασμένου Δεκεμβρίου χαιρέτισε τη σημειωθείσα πρόοδο, συμπεριλαμβανομένων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας και της βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος.

Το νέο ότι η Ελλάδα κερδίζει εκ νέου την εμπιστοσύνη των επενδυτών είναι εξαιρετικό. Αυτό θα βοηθήσει την ανάπτυξη και θα βελτιώσει τα φορολογικά έσοδα.

– Πιστεύετε ότι η διαμάχη της χώρας σας με τις ΗΠΑ στο θέμα της ψηφιακής φορολογίας πρόκειται να λυθεί;
– Κύριος στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε ένα φορολογικό σύστημα που να λαμβάνει υπόψη τις ψηφιακές δραστηριότητες, τα κέρδη που δημιουργούνται χωρίς φυσική παρουσία στην επικράτεια. Είναι θέμα φορολογικής δικαιοσύνης έναντι των μικρότερων επιχειρήσεων οι οποίες στην πραγματικότητα καταβάλλουν περισσότερους φόρους από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.

Ο ΟΟΣΑ με τις 137 χώρες εργάζεται για μια διεθνή λύση ώστε να αντιμετωπιστεί η πρόκληση. Ελλείψει διεθνούς λύσης, υπάρχει πολλαπλασιασμός των εθνικών φόρων στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Είχα τακτικότατες επαφές με τον Αμερικανό ομόλογό μου Στίβεν Μνούτσιν και συμφωνήσαμε σε ένα συνολικό πλαίσιο για τη συνέχιση των συζητήσεων σε διεθνές επίπεδο φέτος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύθηκαν να αναστείλουν τις εμπορικές κυρώσεις εναντίον της Γαλλίας και εμείς δεσμευθήκαμε να αναβάλουμε την καταβολή του ψηφιακού φόρου για το 2020 έως το τέλος του έτους, ώστε να δοθεί χρόνος για τις διεθνείς συζητήσεις.

Είναι ένα καλό νέο για την εξεύρεση λύσης σε ένα πολυσύνθετο πρόβλημα που αφορά όλες τις χώρες και είναι σημαντικό για τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Οι επενδύσεις στην ενέργεια

– Οι γαλλικές εταιρείες επιδεικνύουν ενδιαφέρον για τα ενεργειακά έργα στην Ελλάδα. Υπάρχουν προσδοκίες για αποτελέσματα στο εγγύς μέλλον;
– Παραδοσιακά, οι γαλλικές εταιρείες έχουν έντονη παρουσία στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα. Γαλλικοί όμιλοι όπως οι EDF EN Hellas, ENGIE, Eren, Eolfi, Akuo, Voltalia, Valorem και Suez διαθέτουν ανεπτυγμένη τεχνογνωσία στην παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας και οι εταιρείες αυτές ίσως ανακοινώσουν σύντομα νέες επενδύσεις στην Ελλάδα. Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλο δυναμικό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι γαλλικές επιχειρήσεις συνεργάζονται στενά με αντίστοιχες ελληνικές μέσω συμπράξεων και μεταφοράς τεχνογνωσίας. Στο φόρουμ της 29ης Ιανουαρίου, θα αναδειχθούν επενδυτικές ευκαιρίες στον συγκεκριμένο τομέα ενώ οι γαλλικές εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από τα επενδυτικά τους σχέδια στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X