ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 23:56
25°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Μυστικό τετ α τετ, για τις μεταρρυθμίσεις

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να διασφαλίσει την στήριξη του ΔΗΚΟ σε θέματα τις εσωτερικής διακυβέρνησης

Πιάστηκαν μάλλον στον ύπνο οι στενοί συνεργάτες του Προέδρου Αναστασιάδη όταν ρωτήθηκαν από δημοσιογράφους για ποιο λόγο ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανηφόρησε προς τον Προεδρικό λόφο το πρωί της Δευτέρας. Και αυτό γιατί οι πλείστοι εξ αυτών δεν γνώριζαν πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε αναλάβει πρωτοβουλία να συναντήσει τον ΔΗΚΟϊκό Πρόεδρο. Το είχαν διευθετήσει σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι δύο στη Λεμεσό. Αν και ο Πρόεδρος παρέβλεψε να δημοσιοποιήσει την εν λόγω συνάντηση, ο Νικόλας Παπαδόπουλος ενημέρωσε την προηγούμενη βδομάδα το εκτελεστικό γραφείο του κόμματος, ότι αναμένεται συνάντηση.

Τοπική αυτοδιοίκηση και δημόσια υπηρεσία

Προεδρικοί κύκλοι αλλά και στελέχη του ΔΗΚΟ ανέφεραν πως η συνάντηση επικεντρώθηκε στα της εσωτερικής διακυβέρνησης. Υπενθυμίζεται πως το επόμενο διάστημα αναμένεται να οδηγηθεί στη βουλή η μεταρρύθμιση των δικαστηρίων αλλά και τις μεγαλεπήβολες μεταρρυθμίσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και δημοσίας υπηρεσίας. Γι αυτό ακριβώς τον λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θέλησε να διασφαλίσει προφανώς πως θα έχει τη στήριξη του ΔΗΚΟ, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ανάλογη πλειοψηφία στη βουλή. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξέφρασε την άποψη του κόμματος για τα εν λόγω ζητήματα τις επιφυλάξεις του αλλά και τη θέση του κόμματος για άλλα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης.

Με κανέναν άλλο

Το ενδιαφέρον βεβαίως είναι πως ενώ από το Προεδρικό, ανέφεραν πως εμπίπτει στο πλαίσιο συναντήσεων του Προέδρου με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων, δεν έχει μέχρι στιγμής διευθετηθεί συνάντηση με ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγους.

Ενόψει ανασχηματισμού

Η συνάντηση των δύο πολιτικών ανδρών γίνεται βεβαίως στη σκιά του κυπριακού και του επικείμενου ανασχηματισμού. Σημειώνεται πως την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί μία πρώτη συνάντηση του Προέδρου με τους στενούς του συνεργάτες για το θέμα του ανασχηματισμού. Γι αυτό ακριβώς τον λόγο πολλοί διερωτήθηκαν κατά πόσο η συνάντηση με τον ΔΗΚΟϊκό Πρόεδρο έγινε με αφορμή τον ανασχηματισμό. Όχι με στόχο προφανώς να γίνει συγκυβέρνηση το ΔΗΚΟ, αλλά ίσως για να επιλεγούν άτομα που δεν θα προκαλέσουν την αντίδραση του κόμματος του Κέντρου. Και από το Προεδρικό πάντως και από το ΔΗΚΟ, απορρίπτουν ότι τέθηκε θέμα ανασχηματισμού.
Το ίδιο λέχθηκε βεβαίως και από τις δύο πλευρές για το κυπριακό. Κίνηση που εγείρει ερωτήματα βεβαίως, δεδομένου ότι επίκειται τριμερής και πενταμερής. Αλλά και εξαιτίας του ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος διαφωνεί τόσο με τους εν λόγω όρους αναφοράς όσο και με το να οδηγηθούμε σε μία άτυπη πενταμερή συζητώντας τους εν λόγω όρους. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, παρέθεσε διάσκεψη τύπου κατά την οποία έψεξε την πολιτική Αναστασιάδη στο κυπριακό, αλλά και όσα λέγονται στο παρασκήνιο περί λύσης δύο κρατών και συνομοσπονδίας, υπογραμμίζοντας πως γι αυτά θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του ο Πρόεδρος. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ