ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ν. Αναστασιάδης: Θετικό κλίμα αλλά και σοβαρές διαφωνίες

Ο Πρόεδρος ανέπτυξε τους προβληματισμούς του για τις πρωτοβουλίες Οζερσάι- Τατάρ για την Αμμόχωστο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο προέβη με το πέρας της συνάντησης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως συζητήθηκαν οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών. «Επαναβεβαιώθηκε πως η βάση για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού παραμένει η συμφωνηθείσα το 1977, δηλαδή η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, αρκεί, όπως έχω αναφέρει , αρκεί να οδηγεί σε λειτουργικό βιώσιμο κράτος καθόλα συμβατό με τα όσα ευρύτερα ισχύουν για τα υπόλοιπα 193 κράτη του ΟΗΕ», τονίζοντας παράλληλα πως τέθηκε και το θέμα της αποκέντρωσης των εξουσιών, το οποίο συναντά θετική ανταπόκριση.

Όσον αφορά το ζήτημα των υδρογονανθράκων, ο Πρόεδρος σημείωσε πως ήγειρε στον κ. Ακιντζί, «πρωτίστως τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, αγνοώντας τις συγκλίσεις των δυο κοινοτήτων, που προνοούν πως η ΑΟΖ της Κύπρου πρέπει να είναι συμβατή με το δίκαιο της θάλασσας (1982), και όχι αυτή που καθορίζει η Τουρκιά».

Συνέχισε λέγοντας πως «έκνομες ενέργειες δεν μπορούν να δημιουργούν θετικό κλίμα, αλλά επιτείνουν τις ανησυχίες των Ε/κ. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια υπήρξε και διάλογος για την πρόταση Ακιντζί για δημιουργία μεικτής επιτροπής η οποία να συνδιαχειρίζεται. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό γιατί η ΑΟΖ είναι θέμα κυριάρχου κράτος και όχι μιας επιτροπής. Μόνο κυρίαρχα κράτη αποφασίζουν για την ΑΟΖ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε δε πως δεν παρέμεινε μόνο σε στείρα άρνηση της τ/κ πρότασης, αλλά προχώρησε και σε αντιπροτάσεις που να δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας της άλλης κοινότητας.

Ο κ. Αναστασίαδης για το θέμα της κας Λούτ ανέφερε πως «δημιουργούνται προοπτικές και προϋποθέσεις να συνεχιστεί η συνεργασία με την κα Λουτ για να διαμορφωθούν όροι αναφοράς ανεξαρτήτως διαφωνιών που παραμένουν σε σημαντικά ζητήματα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση με τον ΓΓ , έτσι ώστε να δούμε πως παραπέρα προχωρούμε».

Στη συνάντηση ο Πρόεδρος έθεσε και ζητήματα Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), όπου ανέφερε «ανέπτυξα προβληματισμούς από τις πρωτοβουλίες του κ. Οζερσάι και Τατάρ όσον αφορά τα θέματα της Αμμοχώστου. Αν θέλουμε να υπάρξει κλίμα εμπιστοσύνης και προοπτική, θα πρέπει τα ΜΟΕ να αφορούν την ουσία των προβλημάτων όλων των πολιτών και όχι να είναι συμβολικά. Ήγειρα ξανά θέμα Αμμοχώστου, οδοφράγματα Κοκκίνων – Πυροΐου , καθώς και υπολοίπων 21 θεμάτων που ήγειρα κατά τη συνάντηση του Φεβρουαρίου».

Για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας ο Πρόεδρος τόνισε πως «έχω τονίσει ότι προκειμένου να δημιουργηθεί κατάλληλο κλίμα απαιτείται όχι απλά αποκλιμάκωση αλλά τερματισμός των ενεργειών της Τουρκιάς. Όχι δια λόγων αλλά δια έργων να συμβάλει στη δημιουργία θετικού κλίματος, να βοηθήσει έτσι ώστε να ξεπεραστούν προβλήματα που άπτονται των δικών της ευθυνών όπως είναι εγγυήσεις, στρατεύματα και σημαντικά άλλα θέματα που άπτονται σημαντικών ζητημάτων». Συμπερασματικά όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης «έχουμε θετικό κλίμα, έχουμε κοινή βάση, παραμένουν διαφωνίες επί σοβαρών θεμάτων». Τόνισε μάλιστα πως δεν μπορούν να γεφυρωθούν διαφορές χωρίς διάλογο.

Εν συνεχεία ο Πρόεδρος απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τη πρόταση Ακιντζί για συνδιαχείριση του Φυσικού Αερίου, με τον Πρόεδρο να αναφέρει πως «πέραν των άλλων προτάσεων που υπέβαλα και είναι προς όφελος των τ/κ, θα ενημερώνω τον κ. Ακιντζί για όποιες εξελίξεις στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας». Σημείωσε μάλιστα πως με τις αντιπροτάσεις που κατέθεσε στον τ/κ ηγέτη, ο τελευταίος είναι δεκτικός να τις μελετήσει.

Κληθείς να αναφερθεί στο θέμα της θετικής ψήφου, ο Πρόεδρος είπε ότι «είναι εκ των θεμάτων που παραμένει διαφωνία και από τη μια και από την άλλη πλευρά. Εγώ επιδιώκω αποκέντρωση, προκειμένου να δημιουργήσουμε μια λειτουργική Δημοκρατία που να μην εξαρτάται από τη μια κοινότητα η άλλη κοινότητα, και έχω επεξηγήσει ότι η πολιτική ισότητα όπως ερμηνεύεται από τα ψησίματα ΟΗΕ, από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και από τις εκθέσεις ΓΓ, δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα. Όμως η εμμονή σε μια θετική ψήφο εξουδετερώνει εν τη ουσία τη μη αριθμητική ισότητα και αντίθετα θέτει τη μια κοινότητα να εγκλωβίζει την άλλη στις δικές της αποφάσεις, αφού εκ των αποφάσεων της θετικής ψήφου εκείνης της κοινότητας θα εξαρτάται η απόφαση».

Σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο η διαδικασία σύνταξης όρων αναφοράς υπό την κα. Λούτ θα καθορίσουν το κατά πόσο θα οδηγηθούν οι δυο ηγέτες σε Τριμερή με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως « ησυνεργασία μας με την κα Λουτ, η προετοιμασία που επιδιώκουμε είναι για να επιτρέψουν στον ΓΓ να συγκαλέσει την τριμερή συνάντηση, δηλαδή τη συνάντηση του ΓΓ με τους δύο ηγέτες, προκειμένου να διαφανεί κατά πόσο μπορεί να συγκληθεί μια άτυπη συνάντηση κάτω από ποιους όρους, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος ώστε να μπορούμε να μιλούμε για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών στη συγκεκριμένη βάση που έχει συμφωνηθεί».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X