ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Μηταράκης στην «Κ»: Οι τουρκικές αρχές, συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη διέλευση μεταναστών

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Δομές που να παρέχουν ασφάλεια στους αιτούντες ασύλου η προτεραιότητα της Ελλάδας

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στην «Κ» ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας αναφέρεται στα τελευταία περιστατικά με μετανάστες στο Αιγαίο και την εμπλοκή των τουρκικών αρχών εξηγεί που οφείλεται η μείωση των ροών προς τα νησιά ενώ απαντά στο ερώτημα για το τύπο δομών φιλοξενίας μεταναστών.

Τα τελευταία περιστατικά στο Αιγαίο δείχνουν επιστροφή της Τουρκίας στη πρακτική της εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών;

Όπως ανέφερα στην επιστολή που απέστειλα στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ κ. Ίλβα Γιόχανσον, άνθρωποι που αναχώρησαν από μία ασφαλή χώρα όπως είναι η Τουρκία και μεταβαίνουν σε λέμβους που συνοδεύονται από τουρκικές ακταιωρούς, ούτε διώκονται, ούτε σε κίνδυνο βρίσκονται. Παρουσιάσαμε σαφείς αποδείξεις για την υποστήριξη που παρείχε η Τουρκία, σε αυτές τις αποτυχημένες απόπειρες παράνομων διελεύσεων και είναι πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι οι τουρκικές αρχές, συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη διέλευση μεταναστών, με σαφή σκοπό τη δημιουργία προπαγάνδας μέσω των ΜΜΕ, ασκώντας πιέσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και επιδιώκοντας να προκαλέσει με αυτό τον τρόπο κλιμάκωση με την Ελλάδα. Η Ελλάδα, υποστηριζόμενη από τον FRONTEX, θα συνεχίζει να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως είναι νομικά υποχρεωμένη να κάνει. Όπως πράξαμε και στο παρελθόν, θα συνεχίζουμε να μην ανεχόμαστε καμία απόπειρα παράνομων διελεύσεων, ενορχηστρωμένων από την Τουρκία. Και η ΕΕ, οφείλει να αντιδράσει με συντονισμένο τρόπο σε αυτού του είδους τις ενέργειες, που δεν στοχεύουν συγκεκριμένα ένα κράτος μέλος, αλλά την Ευρώπη στο σύνολό της.

Που αποδίδεται η κάθετη πτώση των αφίξεων προς τα ελληνικά νησιά το 2020 και αρχές του 2021;

Εφαρμόζουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική 6 σημείων, για την μείωση των ροών. Ξεκινώντας από την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας, με πολύ καλή συνεργασία με την FRONTEX. Επίσης επιταχύναμε αποφασιστικά την διαδικασία διαχωρισμού προσφύγων από οικονομικούς μετανάστες, με νομοθετικές και επιχειρησιακές αλλαγές, καθιστώντας την Υπηρεσία Ασύλου σε μια από τις πιο αποτελεσματική στην Ευρώπη. Τονίσαμε την ανάγκη απελάσεων, προχωράμε στην δημιουργία των νέων κλειστών / ελεγχόμενων δομών, στον έλεγχο των ΜΚΟ, στον περιορισμό των ωφελημάτων προς τους μετανάστες. Ώστε να μην είμαστε θελκτικός προορισμός για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών.

Κλειστές ή ανοιχτές δομές φιλοξενίας μεταναστών;

Αυτονόητα η προτεραιότητα είναι οι δομές να παρέχουν ασφάλεια σε αιτούντες άσυλο και εργαζόμενους καθώς και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και εργασίας. Αυτονόητα επίσης οι δομές υποδοχής αιτούντων άσυλο πρέπει να παρέχουν μέγιστες συνθήκες ασφάλειας και περιμετρικά και εντός. Στην Ελλάδα κατασκευάζουμε τις νέες Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές Νήσων (ΚΕΔΝ) Θα υπάρχουν σύγχρονες υποδομές, σύγχρονο σύστημα ελέγχου εισόδου/ εξόδου, προδιαγραφές ασφάλειας. Θα υπάρχουν υποδομές και εγκαταστάσεις που θα διασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ζώνες ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση (μονήρεις άντρες, οικογένειες κλπ), εκπαίδευση για τα παιδιά, υγειονομική περίθαλψη, δραστηριότητες για τον ελεύθερο χρόνο. Με την τήρηση των μέτρων ασφαλείας, όσοι διαμένοντες δικαιούνται από την Ελληνική & Ευρωπαϊκή νομοθεσία δικαίωμα κυκλοφορίας, θα μπορούν να εξέρχονται από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, ενώ από τις 8 το βράδυ ως τις 8 το πρωί οι δομές θα είναι κλειστές. Στην είσοδο θα υπάρχει ενδελεχής έλεγχος προσώπων και αποσκευών. Για όσους προβλέπεται στο νόμο πχ. Νέες αφίξεις, προς απέλαση ή παραβατικοί, οι δομές θα είναι κλειστές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ