ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 08:29
27°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Ναυτική συμμαχία στην ανατ. Μεσόγειο σχεδιάζει η Άγκυρα

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Με Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Αλγερία, Γεωργία, Λιβύη, Λίβανος, Πακιστάν, Τυνησία και Ιορδανία θα ανταλλάσσει ευαίσθητες πληροφορίες για την περιοχή.

Υπό την σκιά των τελευταίων εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, η Άγκυρα στρέφει την προσοχή της στην ανατολική Μεσόγειο και στα περίχωρα της Κύπρου. Το Πολεμικό Ναυτικό της γειτονικής χώρας δημιουργεί νέα σχέδια για την περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Άγκυρα και τον φιλοκυβερνητικό τύπο της Τουρκίας, το επιτελείο του τουρκικού στρατού καταβάλλει προσπάθειες για να ενισχύσει το διεθνές προφίλ της «Επιχείρηση Ασπίδας Μεσογείου». Πρόκειται για μια ναυτική άσκηση του τουρκικού στρατού που ξεκίνησε στην Μεσόγειο το 2006 και σταδιακά έλαβε μόνιμο χαρακτήρα, με τα τουρκικά πολεμικά σκάφη να περιφρουρούν σημαντικές περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.

Το τουρκικό σχέδιο

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εδώ και ενάμιση χρόνο η Τουρκία συνομιλεί με διάφορες χώρες για την προοπτική της ένταξής τους στην επιχείρηση που διεξάγει. Αυτές οι χώρες είναι οι εξής: Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Αλγερία, Γεωργία, Λιβύη, Λίβανος, Πακιστάν, Τυνησία και Ιορδανία.

Οι συνομιλίες της Άγκυρας με τις συγκεκριμένες χώρες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Σε περίπτωση που επιτευχθεί τελική συμφωνία οι συνολικά 10 χώρες θα ανταλλάσσουν ευαίσθητες πληροφορίες και θα συντονίζουν τα βήματα τους στην περιοχή. Στο συγκεκριμένο στάδιο η Άγκυρα δεν αναμένει την συμμετοχή πολεμικών σκαφών των εν λόγω χωρών στις επιχειρήσεις της.

Οι τελευταίες πληροφορίες

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Άγκυρα, η «Επιχείρηση Ασπίδας Μεσογείου» διεξάγεται ετησίως με την συμμετοχή πολεμικών σκαφών από τις βάσεις του Άκσας, της Μερσίνης και της Αμμοχώστου. Επίσης, συμμετάσχουν και εναέρια μέσα.
Η Τουρκία μοιράζεται με το ΝΑΤΟ το 70% των πληροφοριών και δεδομένων που εξασφαλίζει από τη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Ο τουρκικός τύπος μεταδίδοντας την σχετική είδηση υπενθυμίζει ότι «το 2018, έξι ερευνητικά σκάφη και σκάφος γεώτρησης SAIPEM 12000 που ανήκε στην ιταλική εταιρία ENΙ, η οποία επιχείρησε να προχωρήσει σε μη εξουσιοδοτημένες ερευνητικές δραστηριότητες εκ μέρους της ε/κ πλευράς σε περιοχή δικαιοδοσίας της ‘ΤΔΒΚ’ με στη ναυτική μας δικαιοδοσία, εμποδίστηκαν δυο φορές».

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το μόνο που μπορεί να σχολιοάσει κανείς είναι την αχρηστεία των ημετέρων και των μυστικών υπηρεσιών που κοιμούνται

αντονιο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ