ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νιαζί: Απαντά στις επικρίσεις για το γραφείο στα κατεχόμενα

Στις 11 Οκτωβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του πολιτικού του γραφείου στα κατεχόμενα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να προχωρήσει στο άνοιγμα του πολιτικού γραφείου στα Κατεχόμενα εξήγησε στο κρατικό ραδιόφωνο ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.

Υπενθύμισε πως είχε αναφερθεί συχνά στην προεκλογική του εκστρατεία για το συγκεκριμένο θέμα. «Τα βασικά μου ζητήματα ήταν η δημιουργία μιας μικρής ομάδας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και στις Βρυξέλλες και στην Λευκωσία, η ανάπτυξη του θέματος της τουρκικής βοήθειας και ένα γραφείο στα κατεχόμενα για επαφή με τους τ/κ. Αυτή την στιγμή έχω τ/κ και ε/κ βοηθούς και στις Βρυξέλλες και στη Λευκωσία, αναπτύξαμε το θέμα της τουρκικής βοήθειας και βάλαμε και το γραφείο το οποίο θα ανοίξει στις 11 Οκτωβρίου. Όποιος δει πως λειτουργούν στην Ευρωβουλή αντιλαμβάνεται ότι, κάθε ευρωβουλευτής είναι υποχρεωμένος να έχει γραφεία στην χώρα του. Είναι κίνηση της Ευρωβουλής να μείνει ο βουλευτής σε επαφή με τους ψηφοφόρους στην χώρα του».

Ερωτηθείς για το ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην περίπτωση του, διότι πρόκειται για καθεστώς κατοχής, είπες πως «τα γραφεία έχουν επαφή με τους ψηφοφόρους και με την κοινωνία. Είναι σωστό ότι το πρωτόκολλο 10 δεν ισχύει για τα κατεχόμενα, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν τ/κ ψηφοφόροι και μάλιστα χιλιάδες. Το γραφείο είναι η επαφή με τους τ/κ ευρωπαίους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως έχω γραφείο στις ελεύθερες περιοχές, έχω και στα κατεχόμενα. Αυτό γίνεται επειδή είμαι ένας ευρωβουλευτής που προέρχεται και από τις δύο κοινότητες, συνεργάζεται με αυτές και έχει ψηφοφόρους και στις δύο. Νομίζω είναι μια μεγάλη υπερβολή ότι μέσω ενός γραφείου ενός ευρωβουλευτή, προκύπτει θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Βρίσκω υπερβολικά τα σχόλια. Εδώ και μέρες βλέπω μια εθνικιστική συμπεριφορά που ότι κάνω βλέπετε καχύποπτα. Έπρεπε όσοι θέλουμε την λύση του Κυπριακού να έχουμε επαφή με την τ/κ κοινότητα και να φροντίσουμε να φέρουμε τους τ/κ πιο κοντά στην ΕΕ».

Την ίδια στιγμή επισήμανε πως «από το 2004 που παρακολουθώ τις εκλογές, έχω πει ότι οι ε/κ ευρωβουλευτές έπρεπε να βγάλουν φυλλάδια και στην τουρκική γλώσσα για να προσεγγίσουν τους τ/κ ψηφοφόρους. Το ερώτημα είναι εάν θέλουμε οι τ/κ να έχουν μια άμεση επαφή με την Ε.Ε ή θέλουμε να αφήσουμε την συγκεκριμένη κοινωνία εκεί που είναι για να υπάρχει μια επικυριαρχία της Τουρκίας».

Παράλληλα σημείωσε πως «αυτή την στιγμή οι τ/κ ευρωπαίοι πολίτες δεν μπορούν να κάτσουν εξετάσεις για να εργαστούν σε ευρωπαϊκά σώματα αν δεν κατέχουν δύο ξένες γλώσσες γιατί η τουρκική δεν είναι αναγνωρισμένη. Ενώ οι ε/κ επειδή είναι αναγνωρισμένη η Ελληνική χρειάζονται μια ξένη γλώσσα για να εργάζονται».

Καταλήγοντας τόνισε πως «χρειάζεται και συνεργασία της Κυπριακής κυβέρνησης για να προωθήσουν πέντε πράγματα για τους τ/κ. Άρα το θέμα είναι αν θέλει η κυπριακή κυβέρνηση να ενισχύσει αυτή την θέση».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X