ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νικόλας: Η διάσκεψη της Γενεύης ήταν πανωλεθρία για την ε/κ πλευρά

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ

ΚΥΠΕ

Η διάσκεψη της Γενεύης ήταν μια πανωλεθρία για την ε/κ πλευρά, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως "τα αποτελέσματα της Πενταμερούς Διάσκεψης δυστυχώς καταδεικνύουν την ολοκληρωτική αποτυχία της πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια στο Κυπριακό".

Μιλώντας σε διαδικτυακή διάσκεψη Τύπου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως "ο Νίκος Αναστασιάδης θα μείνει στην ιστορία ως ο Πρόεδρος της διχοτόμησης. Αυτή η Πενταμερής θα μείνει στην ιστορία ως η Πενταμερής με την οποία τα δυο κράτη μπήκαν πάνω στο τραπέζι και ξεκίνησε με αυτό τον τρόπο η συζήτηση για τη διχοτόμηση της πατρίδας μας. Οι ευθύνες του Νίκου Αναστασιάδη και όσων στηρίζουν την πολιτική του για αυτή την εξέλιξη είναι τεράστιες", πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως η Τουρκία πέτυχε στη Γενεύη τρία στα τρία, δηλαδή να θέσει για πρώτη φορά τη λύση των «δυο κρατών» στο τραπέζι, ο ΓΓ του ΟΗΕ να μην αντιδρά μετά την κατάθεση της πρότασης για δυο κράτη, αλλά αντίθετα, να δηλώνει ότι θα επιχειρήσει «να τετραγωνίσει τον κύκλο» και να οριστεί η νέα Πενταμερής μετά το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έτσι ώστε να το ξεπεράσει αλώβητη και να πάρει την αυξημένη της χρηματοδότηση.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε πως η Τουρκία μπόρεσε να καταθέσει την πρόταση των δυο κρατών «επί ίσοις όροις» με τις θέσεις της ε/κ πλευράς, επειδή ακριβώς ο ΓΓ κάλεσε μια άτυπη διάσκεψη χωρίς προϋποθέσεις. "Και οι δυο θέσεις στη συνέχεια τέθηκαν στο τραπέζι ως ίσες", επεσήμανε, και πρόσθεσε πως "στις δηλώσεις του ο ΓΓ του ΟΗΕ πουθενά δεν αποκάλεσε τις θέσεις της τουρκικής πλευράς απαράδεκτες". Είπε εξάλλου πως αποτελεί άγνοια του τρόπου που λειτουργεί η διεθνής διπλωματία, το να πανηγυρίζουν κάποιοι, επειδή το αίτημα της Τουρκίας δήθεν δεν έγινε αποδεκτό στη Γενεύη. "Δεν ήταν αυτός ο στόχος της Τουρκίας. Στόχος της ήταν να γίνει αποδεκτή η συζήτηση. Και το πέτυχε", ανέφερε.

Ο κ. Παπαδόπουλος συνέχισε λέγοντας πως "δυστυχώς τα πράγματα είναι πλέον πάρα πολύ δύσκολα για να επανέλθουν οι διαπραγματεύσεις πάνω σε μία σωστή βάση. Αν συνεχιστεί η συζήτηση για συνομοσπονδία δυο κρατών, αν δεν εμποδίσουμε την αλλαγή της βάσης που ήδη ξεκίνησε η Τουρκία, με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούμε σε ένα νέο αδιέξοδο, ή, στη διχοτόμηση|", πρόσθεσε.

Σημείωσε πως "εδώ μας οδήγησε η αποτυχημένη πολιτική του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ τα τελευταία 13 χρόνια", για να επισημαίνει πως αυτά που πρέπει να γίνουν είναι να επιμένουμε στο ξεκαθάρισμα της βάσης των διαπραγματεύσεων, να αποφευχθεί ο «τετραγωνισμός του κύκλου» με αλλαγή της βάσης σε «συνομοσπονδία», να καταβληθεί προσπάθεια έτσι ώστε να μην γίνει αποδεκτή η απαίτηση της Τουρκίας για συζήτηση της «κυριαρχίας» στην επόμενη έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, να αναληφθούν πρωτοβουλίες με τα μόνιμα μέλη του ΣΑ για να ανατραπούν τα αποτελέσματα της Γενεύης και μάλιστα πριν την επόμενη Πενταμερή, γιατί αν πάμε και στην επόμενη χωρίς προετοιμασία τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά για την ε/κ πλευρά.

Επίσης, ανέφερε, πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες να προκληθεί κόστος στην Τουρκία για να εξαναγκαστεί να συμβιβαστεί, πρέπει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη να αποτρέψει την αύξηση της χρηματοδότησης της Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και πρέπει να συνεχίσει το ενεργειακό μας πρόγραμμα, ώστε να διαμορφωθούν με αυτόν τον τρόπο συμμαχίες στην ΕΕ και στην ανατολική Μεσόγειο που θα μας αναβαθμίσουν γεωστρατηγικά. "Με άλλα λόγια πρέπει να εφαρμοστεί μια Νέα Στρατηγική", πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σε σχέση με την τοποθέτηση του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μετά την άτυπη διάσκεψη για τετραγωνισμό του κύκλου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως οι δηλώσεις του κ. Γκουτέρες «είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και απογοητευτικές. Φτάσαμε στο σημείο να καταθέτει η Τουρκία πρόταση για δυο κράτη και ο ΓΓ των ΗΕ να μην χαρακτηρίζει αυτή την πρόταση απαράδεκτη, αντίθετα λέει ότι θα επιχειρήσει να τετραγωνίσει τον κύκλο», είπε. Ανέφερε ακόμη πως η συνομοσπονδία δεν είναι η μέση λύση αλλά η συνεργασία μεταξύ δυο κυρίαρχων κρατών.

«Έχουμε μπει σε μίαν επικίνδυνη πορεία πιθανής αλλαγής της βάσης των διαπραγματεύσεων και είναι πλέον πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα για να επανέλθουν οι διαπραγματεύσεις πίσω σε μια σωστή βάση καθώς πλέον η Τουρκία έχει ενώπιόν της την αποδοχή της συζήτησης αυτού του ενδεχομένου και επομένως δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει πίσω στη συζήτηση της ομοσπονδίας», πρόσθεσε. Είπε ακόμη πως ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που έχει αποδεχτεί αυτή τη σύνθεση διάσκεψης, δηλαδή την Πενταμερή, είναι ο Νίκος Αναστασιάδης.

Απαντώντας στο ερώτημα αν η Κύπρος έχει ισχυρούς συμμάχους εντός της ΕΕ για να αποτρέψει τις χρηματοδοτήσεις της Τουρκίας από την Ένωση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «κανένας δεν μας παίρνει σοβαρά υπόψη στην ΕΕ για τον λόγο ότι οι απειλές για βέτο είναι μια μπλόφα. Δεν θεωρούν ότι η Κύπρος αποτελεί οποιονδήποτε κώλυμα στην αναβάθμιση της σχέσης της Τουρκίας με την αύξηση της χρηματοδότησής της και αυτή η εντύπωση πρέπει να αλλάξει στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως το Εθνικό Συμβούλιο "έκανε πάρα πολύ λίγα στη Γενεύη. Στην ουσία απλά ενημερωνόμασταν. Κανένας ουσιαστικός διάλογος δεν υπήρξε, καμία συζήτηση". Ανέφερε πως ένα μήνα πριν τη Γενεύη ο Πρόεδρος τους είχε υποσχεθεί ότι θα υπάρξει ειδική συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για συζητήσουν για την πρόταση του Προέδρου για αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος κάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο στη Γενεύη απλά για επικοινωνιακούς σκοπούς και όχι για ουσιαστική συζήτηση.

"Μας είπε δυο μέρες πριν τη Γενεύη ότι θα πάμε εκεί και θα το συζητήσουμε. Πήγαμε εκεί δεν το συζητήσαμε. Φυσικά δεν υπήρξε και ουσιαστική συζήτηση επειδή το τρένο είχε ήδη πάρει τη δική του πορεία", σημείωσε. Επεσήμανε πως "καμία διάθεση δεν υπάρχει από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας να μπει σε έναν παραγωγικό διάλογο για να βρούμε τους τρόπους αντιμετώπισης των αδιεξόδων στα οποία μας έχει οδηγήσει η δική του πολιτική".

Coronapass

Ερωτηθείς για το θέμα του Coronapass, της βεβαίωσης που θα χρησιμοποιείται με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για τις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις των πολιτών, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως αναμένουν να ακούσουν τις διευκρινίσεις που θα δώσει ο Υπουργός Υγείας για τι ακριβώς εννοούν όταν λένε Coronapass, πώς ακριβώς αυτό θα εφαρμοστεί και πώς θα ελέγχεται. Παράλληλα έκανε λόγο για "ανικανότητα της Κυβέρνησης" σε ό,τι αφορά την Πύλη Εμβολιασμού που και σήμερα είχε τεχνικά προβλήματα.

Ενδιάμεσο πόρισμα

Ερωτηθείς για την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο σχετικά με την απόφαση της Βουλής για το ενδιάμεσο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τις κατ` εξαίρεση πολιτογραφήσεις, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως η προσφυγή του Γενικού Εισαγγελέα κατά της απόφασης της Βουλής δείχνει ότι τόσον ο ίδιος όσο και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας δεν αποτελούν μέρος της προσπάθειας για έλεγχο, διαφάνεια και κάθαρση, αλλά αντίθετα αποτελούν μέρος του προβλήματος.

"Αποτελούν μέρος της προσπάθειας συγκάλυψης και απόκρυψης. Αντί να προβληματιστούν για το γεγονός ότι έχουν ο ίδιοι εξόφθαλμα ασυμβίβαστο και σύγκρουση συμφέροντος γιατί συμμετείχαν στην Κυβέρνηση για την οποία το πόρισμα Νικολάτου διαπιστώνει παρανομίες και να εξαιρεθούν, προσπαθούν με αυτήν την προσφυγή να φιμώσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων", ανέφερε. Πρόσθεσε πως αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους επιχειρούν με αυτή την προσφυγή να εμποδίσουν τη Βουλή να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση