ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νίπτει τας χείρας του ο Οδυσσέας για το πόρισμα πολιτογραφήσεων

Επέρριψε ευθύνες σε Βοηθό Γενικό Ελεγκτή και δυο λειτουργούς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Έντονα ενοχλημένος για τα όσα καταγράφονται στο τελικό πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής και αφορούν την απουσία ελέγχων στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ), την περίοδο 2016 Αύγουστο του 2020 εμφανίσθηκε ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας. Στην 15σέλιδη ανακοίνωσή του ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αποποιείται κάθε ευθύνη, που εκ των πραγμάτων έχει ως επικεφαλής της Υπηρεσίας, ενώ προβαίνει σε μια ακατάσχετη ανάλυση για παθογένειες της Ελεγκτικής, κατά τον ίδιο, πριν το 2016 που με οδηγίες του ιδίου δρομολόγησαν την διαδικασία «αυτοαξιολόγησης και ομότιμης αξιολόγηση». Στην πολυσέλιδη ανακοίνωσή του ο Γενικός Ελεγκτής, στην ουσία αγγίζει επιφανειακά τα όσα αναφέρονται στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τον έλεγχο στο Υπουργείο Εσωτερικών το 2016, ρίχνοντας με άκομψο τρόπο το σύνολο των ευθυνών σε δυο λειτουργούς της Υπηρεσίας που προΐσταται, παραλείπει να σχολιάσει τις άλλες 6 περιπτώσεις που αναφέρονται στο πόρισμα για τις οποίες επίσης δεν πραγματοποίησε ελέγχους στο ΚΕΠ, ενώ πραγματοποιεί ανοιχτή επίθεση στο Βοηθό Γενικό Ελεγκτή Κυριάκο Κυριάκου και στην πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής.

Έλεγχος ΥΠΕΣ

Εν αντιθέσει με τα όσα ισχυρίζεται ο Γενικός Ελεγκτής στην ανακοίνωσή του, όπως αναφέρεται στο τελικό πόρισμα, ο έλεγχος που πραγματοποίησε λειτουργός της Ελεγκτικής το 2016 στο ΥΠΕΣ εντόπισε και κατέγραψε «πολύ σημαντικά ευρήματα», «όπως καταδεικνύουν τα σχετικά φύλλα εργασίας της λειτουργού της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που διεξήγαγε τον εν λόγω επιτόπιο έλεγχο». Επί του συγκεκριμένου ο Γενικός Ελεγκτής εκτός από την επίκληση παθογενειών στη λειτουργία της Υπηρεσίας, επιρρίπτει το σύνολο των ευθυνών σε δυο υφιστάμενούς του. «Η λειτουργός, λόγω της πολύ επιφανειακής φύσης του ελέγχου που διενεργούσε, και δίνοντας πίστη και στα όσα της αναφέρθηκαν από την αρμόδια λειτουργό του Υπουργείου Εσωτερικών, δεν αντιλήφθηκε το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος. Η Προϊσταμένη της λειτουργού που παρέλαβε το προσχέδιο της επιστολής μαζί με το σχετικό υποστηρικτικό υλικό, δεν αξιολόγησε τα ευρήματα ως τέτοια που θα δικαιολογούσαν προτεραιοποίηση του χειρισμού του θέματος και το άφησε για χρήση σε τυχόν μελλοντικό έλεγχο. Δεν ενημερώθηκε η αρμόδια Ανώτερη Πρώτη Ελεγκτής ούτε και ο Γενικός Ελεγκτής».

Διαψεύδει το πόρισμα

Στα περί μη ενημέρωσης του ιδίου για τον έλεγχο στο ΥΠΕΣ το 2016, το τελικό πόρισμα στην ουσία διαψεύδει τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη παρουσιάζοντας δυο στοιχεία. Το πρώτο είναι σημείωμα Ανώτερου Λειτουργού της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προς τον Γενικό Ελεγκτή ημερομηνίας 2812/2016, δυο μήνες μετά την έναρξη του ελέγχου στο ΥΠΕΣ, για πολιτογράφηση υπαλλήλου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο με την Επιτροπή να αναφέρει. «Ο Γενικός Ελεγκτής, όπως φαίνεται από το εν λόγω σημείωμα, σε αντίθεση με τις πιο πάνω αναφορές του, ήταν ενήμερος για τη διεξαγωγή του ελέγχου στο Υπουργείο Εσωτερικών για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις από το 2018. Το δεύτερο στοιχείο που παρατίθεται στο πόρισμα είναι ένα σημείο της κατάθεσης του Σωκράτη Χάσικου, ο οποίος, ενώπιον της Επιτροπής στις 10/12/2020, επιβεβαίωσε ότι, για το θέμα της διεξαγωγής του επιτόπιου ελέγχου στο Υπουργείο Εσωτερικών από την Ελεγκτική Υπηρεσία το 2016, επικοινώνησε με τον Γενικό Ελεγκτή «διαρκούσης της έρευνας, ήταν η πρώτη φορά που επικοινώνησα μαζί του...» καθώς και ότι «…στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι αφού κύριε έλεγξες το 2016, καταρχήν έπρεπε να βγάλει μια έκθεση να πει κάτι, δεν είπε τίποτε...».

Τι δεν είπε ο Ελεγκτής

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης στην πολυσέλιδη ανακοίνωσή του δεν είπε τίποτα για τις άλλες 6 περιπτώσεις που καταγράφονται στο πόρισμα και που στηρίζουν το σκεπτικό της Ερευνητικής Επιτροπής ότι από το 2016 έως και τον Αύγουστο του 2020 η Ελεγκτική δεν πραγματοποίησε ελέγχους στο ΚΕΠ παρά το γεγονός ότι είχε στοιχεία και καταγγελίες ενώπιον της. Οι 6 αυτές περιπτώσεις είναι:

• Αναφορές από τους Βουλευτές κ. Κωστή Ευσταθίου και κ. Ηλία Μυριάνθους, ημερομηνίας 25.9.2017 για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.
• Το 2017, έλεγχος για την προτεινόμενη ανάπτυξη στο χωριό Πέρα Πεδί, από συγκεκριμένο αλλοδαπό επενδυτή, ο οποίος πολιτογραφήθηκε κατ’ εξαίρεση.
• Τον Φεβρουάριο 2019, καταγγελία που υποβλήθηκε στην Ελεγκτική Υπηρεσία από τον κ. Γιώργο Περδίκη, αναφορικά με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.
• Συλλογή στατιστικών στοιχείων που ζήτησε η Ελεγκτική Υπηρεσία τον Ιανουάριο 2020 και αφορούσαν στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.
• Έλεγχος της κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης επενδυτή και της οικογένειάς του τον Ιανουάριο 2020. • Καταγγελία για παράνομη ή και παράτυπη κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση αλλοδαπών που έλαβε η Ελεγκτική Υπηρεσία στις 2.6.2020.

Ιδού και το σχόλιο της Ερευνητικής Επιτροπής στο τελικό πόρισμα. «Σχετικά με τη μη διεξαγωγή σχετικών ελέγχων και τη μη ετοιμασία εκθέσεων μέχρι και τον Αύγουστο του 2020, ο Γενικός Ελεγκτής προέβηκε σε δηλώσεις κατά την του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής. Για το θέμα αναφέρθηκε, επίσης, καθώς και μέσω των εκθέσεων του, οι οποίες ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε, βρίσκονται σε αντίθεση με άλλη μαρτυρία και στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής.

Τι ενόχλησε τον Γ. Ελεγκτή

Ο Γενικός Ελεγκτής πραγματοποίησε επίθεση στην Επιτροπή, την οποία κατηγορεί για μεροληπτική προσέγγιση και για παραπλανητικούς ισχυρισμούς βάζοντας στο κάδρο και τον Βοηθό Γενικό Ελεγκτή Κυριάκο Κυριάκου. «Στο τελικό πόρισμα της η Επιτροπή χρησιμοποιεί παραπλανητικούς ισχυρισμούς, αποκρύβει τη γνώση που λάμβανε και την εμπλοκή που είχε ο ίδιος ο Βοηθός Γενικού Ελεγκτή στο χειρισμό των θεμάτων εντός της Υπηρεσίας, με τρόπο που καθιστά προφανή την προσπάθεια της να πλήξει την Ελεγκτική Υπηρεσία και να της φορτώσει ευθύνη ακόμη και για την περίοδο μετά το 2019 όταν η Ελεγκτική Υπηρεσία αποφάσισε να διενεργήσει έλεγχο του ΚΕΠ αλλά μέχρι σήμερα συναντά προσκόμματα και κωλυσιεργίες». Η έκδηλη ενόχληση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη φαίνεται να έχει προκληθεί από τα συμπεράσματα στα οποία έχει καταλήξει η Ερευνητική Επιτροπή και τα οποία με τα άλλα στοιχεία θα τύχουν αξιολόγησης από τον Γενικό Εισαγγελέα. Για την Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρετε. «Ωστόσο, εάν ο Γενικός Ελεγκτής, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχονται, επέλεγε να προβεί σ’ ετοιμασία έκθεσης για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα από το 2016, έτος που η Ελεγκτική Υπηρεσία έκανε έλεγχο και απέκτησε γνώση των προβλημάτων, ή έστω και αργότερα όταν είχε γίνει λήπτης αρκετών καταγγελιών, τότε τα προβλήματα και οι αδυναμίες του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος θα έρχονταν στην επιφάνεια. Ενδεχομένως, δε το Πρόγραμμα να είχε μια ευκαιρία να διορθωθεί, να λειτουργήσει ορθά και να αποφευχθεί ο τερματισμός του, αλλά και συνάμα να αποφύγουμε τον διασυρμό της χώρας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση