ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νομική δράση εξετάζει η Ε.Ε. για το θέμα των «χρυσών διαβατηρίων»

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ ζητεί έρευνα και αλλαγές στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο Al Jazeera

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμα του το Al Jazeera, o Επίτροπος Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Didier Reynders, εξετάζει τη δυνατότητα νομικής δράσης κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Ο κ. Reynders, σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο, ζήτησε επίσης αλλαγές στα επενδυτικά προγράμματα πολιτογραφήσεων όλων των Κρατών-Μελών, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος προτιμά να καταργηθούν πλήρως.

Τα σχόλια του Επιτρόπου έρχονται μετά τις δημοσιεύσεις της Ερευνητικής Μονάδας του Al Jazeera, επί των λεγόμενων «Cyprus Papers», τα οποία υποστηρίζουν ότι η ΚΔ φαίνεται ότι ενέκρινε την έκδοση διαβατηρίων σε Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα και άτομα που έχουν εμπλακεί σε εγκληματικές ενέργειες.

Το Al Jazeera αναφέρει πως ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, ότι ζήτησε από την νομική υπηρεσία της Ένωσης να προβεί σε ανάλυση, βάση του νομικού πλαισίου που διέπει τα Κ-Μ, για την εκκίνηση «διαδικασίας επί παραβάσει» ή την υποβολή νομοθετικής πρότασης για την αλλαγή των κανονισμών που διέπουν τα προγράμματα πολιτογραφήσεων.

Επιπλέον, ο κ. Reynders πρόσθεσε ότι «θα ήθελε να υπάρξει δράση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παρουσίαση νέας νομοθεσίας», προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης επί του παρόντος βαρύνει την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις και άλλων στο παρελθόν, το πρώτο στοιχείο είναι να βεβαιωθούμε ως Ε.Ε. ότι έχει ξεκινήσει νομική έρευνα σε εθνικό επίπεδο, από το δικαστικό σύστημα της ΚΔ», δήλωσε στο αραβικό δίκτυο. «Είναι καθήκον του κυπριακού δικαστικού συστήματος να ερευνήσει την κατάσταση, και εάν είναι δυνατόν να γίνει ανάκληση της ιθαγένειας σε άτομα από την τις κυπριακές αρχές»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Al Jazeera, ο Επίτροπος επικεντρώθηκε επίσης στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των Κ-Μ της Ένωσης, ζητώντας την μεγαλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ υπερεθνικών αρχών.

«Θέλουμε να υπάρχουν όλες οι δυνατές πληροφορίες σχετικά με τα άτομα που αιτούνται ιθαγένεια σε κάποιο Κ-Μ, κάτι που θα καταστεί δυνατό μόνο με μεγαλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών με την Europol και άλλα θεσμικά όργανα της Ένωσης».

«Συστημικό πρόβλημα» λέει η Transparency International

Το αραβικό δίκτυο σημειώνει στο δημοσίευμα του ότι τα σχόλια Reynders χαιρέτισε η γνωστή ΜΚΟ κατά της διαφθοράς, Transparency International, ζητώντας όμως από τα όργανα της Ε.Ε. να μην πάρουν βιαστικές αποφάσεις.

«Η αποκάλυψη των “Cyprus Papers” δείχνει ότι δεν πρόκειται μόνο για μεμονωμένα περιστατικά ή περιστασιακές λάθος λήψεις αποφάσεων», δήλωσε η Laure Brillaud, ανώτερη αξιωματικός της Transparency International.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ένα συστημικό πρόβλημα, του οποίου ο μόνος τρόπος επίλυσης είναι η Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει στην αναστολή του ΚΕΠ και να ανακαλέσει τα διαβατήρια από τα πρόσωπα αυτά. Παράλληλα, η κυπριακή δικαιοσύνη πρέπει να ξεκινήσει έρευνα επί της κατάχρησης που υφίσταται το εν λόγω πρόγραμμα».

Ωστόσο, το μέλος της Transparency International σημείωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ε. προτείνει αλλαγές στα προγράμματα πολιτογραφήσεων.

«Η Ε.Ε. δεν πρέπει να σπαταλήσει περισσότερο χρόνο και να κινήσει τη διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου, και ενδεχομένως άλλων Κ-Μ, για παραβίαση της Αρχής της Ειλικρινής Συνεργασίας», δήλωσε. «Αυτό που πρέπει να υπάρξει από πλευράς Βρυξελών είναι νέες νομοθετικές προτάσεις για τη θεμελιώδη μεταρρύθμιση των συστημάτων πολιτογράφησης ή έναν οδικό χάρτη για τον τερματισμό των επικίνδυνων αυτών».

«Προπαγάνδα, όχι δημοσιογραφία»

Το αραβικό πρακτορείο υπογραμμίζει επίσης την απάντηση της Κυβέρνησης για τις αποκαλύψεις, τις οποίες χαρακτήρισε ως «προπαγάνδα, όχι δημοσιογραφία».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου κύριος, Νίκος Νουρής, κατά την διάσκεψη Τύπου που έλαβε χώρα για το θέμα την Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2020, κατηγόρησε το Al Jazeera για «μια σκόπιμη παραποίηση των δεδομένων και των πληροφοριών», χωρίς όμως να παρέχει οποιαδήποτε στοιχεία για τους «ισχυρισμούς» του.

Παράλληλα, επικαλείται τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, στις οποίες ο ίδιος τόνισε πως «Όλα τα εν λόγω άτομα, των οποίων θα αποφύγουμε την ονομαστική αναφορά για ευνόητους λόγους, κατά τη στιγμή της υποβολής των αιτήσεών τους, πληρούσαν τα κριτήρια και ήταν κάτοχοι καθαρών ποινικών μητρώων από τις χώρες καταγωγής και τις χώρες διαμονής τους».

Τέλος, το Al Jazeera σημειώνει ότι συνεχίζεται η έρευνα από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με την πηγή των εγγράφων που διέρρευσαν και παρουσιάζονται στα «Cyprus Papers».

Τι είναι η «διαδικασία επί παραβάσει»

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην ιστοσελίδας της η Κομισιόν «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντοπίζει πιθανές παραβιάσεις του δικαίου της ΕΕ με βάση δικές της έρευνες ή καταγγελίες από πολίτες, επιχειρήσεις ή άλλα ενδιαφερόμενα μέρη».

Επίσημη διαδικασία

Σε περίπτωση που το κράτος μέλος δεν κοινοποιήσει μέτρα για την πλήρη μεταφορά των διατάξεων των οδηγιών, ή δεν διορθώσει την εικαζόμενη παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να κινήσει επίσημη διαδικασία επί παραβάσει. Η διαδικασία περιλαμβάνει συγκεκριμένα στάδια που καθορίζονται στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθένα από τα στάδια αυτά ολοκληρώνεται με μια επίσημη απόφαση:

  1. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποστέλλει επίσημη επιστολή ζητώντας περισσότερες πληροφορίες από το συγκεκριμένο κράτος μέλος, το οποίο με τη σειρά του πρέπει να αποστείλει αιτιολογημένη απάντηση εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, συνήθως 2 μηνών.

  2. Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το κράτος μέλος αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που υπέχει από το δίκαιο της Ένωσης, έχει δικαίωμα να διαβιβάσει αιτιολογημένη γνώμη: πρόκειται για επίσημο αίτημα συμμόρφωσης με το δίκαιο της ΕΕ. Εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι το κράτος μέλος παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ. Καλεί επίσης το κράτος μέλος να την ενημερώσει σχετικά με τα μέτρα που έλαβε, εντός ορισμένης προθεσμίας, συνήθως 2 μηνών.

  3. Αν το κράτος μέλος εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οι περισσότερες περιπτώσεις επιλύονται χωρίς να χρειαστεί η προσφυγή στο Δικαστήριο.

  4. Εάν το κράτος μέλος δεν κοινοποιήσει μέτρα έγκαιρης εφαρμογής των διατάξεων μιας οδηγίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να ζητήσει από το Δικαστήριο την επιβολή κυρώσεων.

  5. Εάν το Δικαστήριο κρίνει ότι το κράτος μέλος έχει παραβιάσει το δίκαιο της ΕΕ, οι εθνικές αρχές πρέπει να λάβουν μέτρα για να συμμορφωθούν με την απόφαση του Δικαστηρίου.

Μη συμμόρφωση με δικαστική απόφαση

Εάν, παρά την απόφαση του Δικαστηρίου, το κράτος μέλος εξακολουθεί να μην επανορθώνει την κατάσταση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να το παραπέμψει εκ νέου στο Δικαστήριο.

Οικονομικές κυρώσεις

Κατά την παραπομπή ενός κράτους μέλους στο Δικαστήριο για δεύτερη φορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει στο Δικαστήριο την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, οι οποίες συνίστανται σε ένα κατ’ αποκοπή ποσό και/ή μια ημερήσια αποζημίωση.

Οι κυρώσεις αυτές υπολογίζονται αφού ληφθούν υπόψη:

  • Η σπουδαιότητα των κανόνων που παραβιάστηκαν και οι συνέπειες της παραβίασης αυτής στα γενικά και ειδικά συμφέροντα.
  • Η περίοδος μη εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
  • Η ικανότητα του κράτους μέλους να πληρώσει, με εξασφάλιση του αποτρεπτικού χαρακτήρα των κυρώσεων.

Το ποσό που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να τροποποιηθεί στην απόφαση του Δικαστηρίου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X