ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 00:03
24°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Ο Ερντογάν άνοιξε τη στρόφιγγα των προσφυγικών ροών και προς Κύπρο

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

221 αφίξεις μέσα σε μια ημέρα η πλειοψηφία τους από το Καμερούν και άλλες αφρικανικές χώρες σε συναγερμό η Λευκωσία

Τα όσα διαδραματίζονται στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο, τα τελευταία εικοσιτετράωρα φαίνεται να είναι μόνο ένα κομμάτι των επιδιώξεων του Ταγίπ Ερντογάν, με αιχμή του δόρατος μετανάστες και πρόσφυγες που αναμένουν να περάσουν στην Ευρώπη. Ο Τούρκος πρόεδρος, πιεσμένος από την εξέλιξη των εχθροπραξιών στα τουρκοσυριακά σύνορα αλλά και την αποτυχία να πιέσει την Ελλάδα και Ευρώπη, χρησιμοποιώντας ανθρώπινες ψυχές, βάζει στο κάδρο των σχεδίων του και την Κύπρο. Μια εκτίμηση που δεν αποτελεί υπερβολή εάν ληφθεί υπόψη ότι μέσα σε μια μέρα, μόνο, στην Κύπρο και τις ελεύθερες περιοχές αφίχθηκαν, συνολικά 221 άτομα από θάλασσα και κατεχόμενες περιοχές, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός για τα εδώ δεδομένα. Εξέλιξη που έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση η οποία ανησυχεί πως το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν μπορεί να θεωρηθεί μεμονωμένο γεγονός. Οι 221 νέες αφίξεις προσέγγισαν την Κύπρο σε δυο φάσεις. Οι 120 έφθασαν στο Ακάκι, μέσω κατεχομένων, και οι άλλοι 101 με πλοιάριο στην ελεύθερη Αμμόχωστο.

Σε εγρήγορση

Οι τελευταίες εξελίξεις στο κομμάτι των ροών, ουσιαστικά ήλθαν να επιβεβαιώσουν τον προβληματισμό που εξέφραζαν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, το προηγούμενο διάστημα για το σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, στην πλευρά των μη ελεγχόμενων περιοχών από την Δημοκρατία. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών και Άμυνας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίσθηκε ιδιαίτερα ανήσυχος. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η προσοχή στρέφεται στην Ε.Ε προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η επιδίωξη της Λευκωσίας για απλούστευση των διαδικασιών άμεσης επιστροφής προσώπων που προέρχονται από περιοχές όπου η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο και ως εκ τούτου δεν είναι δικαιούχοι πολιτικού ασύλου. Το κυπριακό αίτημα θα τεθεί επί τάπητος στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών που θα συνεδριάσει την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Το όλο θέμα θεωρείται άμεσης προτεραιότητας από κυπριακής πλευράς μιας και όπως υποστηρίζεται θα εκτονώσει έως ένα βαθμό, τις πιέσεις που δέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία από τις αυξημένες ροές.

Το προφίλ

Το τι επιδιώκεται σε πολιτικό επίπεδο, επιβεβαιώνεται και από το προφίλ των ροών. Από τις 221 αφίξεις της Τρίτης, η συντριπτική πλειοψηφία προέρχεται από χώρες που δεν είναι σε εμπόλεμη κατάσταση. Συγκεκριμένα τα 120 πρόσωπα που εντοπίστηκαν στο Ακάκι η πλειοψηφία τους προέρχεται από το Καμερούν και τα υπόλοιπα από άλλες αφρικάνικες χώρες. Στην περίπτωση του πλοιαρίου που ξεκίνησε από τη Μερσίνα της Τουρκίας και έφθασε σε περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου, οι επιβαίνοντες είναι Σύριοι κάτι που εντείνει τις ανησυχίες της κυβέρνησης για ενδεχόμενη έκρηξη των αφίξεων μέσω Τουρκίας. Και οι 221 νέες αφίξεις έχουν μεταφερθεί στο κέντρο φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά, στο οποίο στήθηκαν σκηνές προκειμένου να είναι σε θέση να τους φιλοξενήσει.

Θέματα ασφάλειας

Εκτός από τα πρακτικά προβλήματα φιλοξενίας που δημιουργούν οι αυξημένες ροές, εκφράζονται έντονες ανησυχίας και για θέματα ασφάλειας. Οι κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας, σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν έχουν εντοπίσει πρόσωπα τα οποία είναι καταχωρημένα στα ευρωπαϊκά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, ως ιδιαίτερα επικίνδυνα και με δράση σε εμπόλεμες περιοχές. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που προκαλούν επίσης ανησυχίας στις κρατικές ασφαλείας. Πρόκειται για πρόσωπα που προέρχονται από περιοχές όπως τη Σομαλία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν με υψηλό δείκτη εγκληματικότητας. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες προσώπων, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν στην διάθεσή του οι αρμόδιες υπηρεσίες, φθάνουν στην κατεχόμενη Κύπρο μέσω Τουρκίας χωρίς να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερη δυσκολία. Τα πρόσωπα αυτά κρατούνται στο κέντρο κράτησης παράτυπων μεταναστών στη Μενόγεια.

ΣΧΟΛΙΑ

Σαν πολυ πολύ καθυστερημένα ανησύχησε η κυβέρνηση. τόσα χρόνια με την τουρκία στο σβέρκο τι περίμεναν να μας λυπηθει. αυτό ειναι το μεγαλυτερο της όπλο. αναίμακτα μας διαλύει. μόνοι που κερδίζουν τα μκο και τα κολλέγια

Haris

Άμεσες απελάσεις των παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσης τους με συνοπτικές διαδικασίες η Κύπρος να ξυπνήσει και να πάψει να το παίζει καλό παιδί για τα μάτια των Ευρωπαίων και άλλων εδώ παίζεται η υπόσταση μας και η επιβίωση μας σαν ξεχωριστή οντότητα. Άμεση συζήτηση στην ΕU του θέματος κυρώσεων στις Turkish airlines που μεταφέρει από παντού μετανάστες με φτηνά εισιτήρια.

Leon

Eδώ έχουμε μια καθαρή υπόθεση ενός μεγαλομανή και νευρασθενή ηγέτη, τύπου Χίτλερ, που τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα ΟΛΩΝ του επιτρέπουν να καταστρέφει, ακόμη και τη δική του πατρίδα. Μπορεί προς το παρόν να φαίνεται ότι ενεργεί για το συμφέρον της πατρίδας του Τουρκίας, όμως σε τελική ανάλυση μάλλον το αντίθετο θα καταφέρει.
Η αρρωστημένη εμμονή του να δημιουργήσει μια νέα ισλαμική αυτοκρατορία φυτεύοντας παντού τζαμιά τελικά θα αναποδογυρίσει τον ίδιο. Και η εποχή του αναποδογυρίσματος του έχει φθάσει, όσο και να πιστεύει ότι είναι κυρίαρχος του παιγνιδιού. Το ίδιο πίστευε και ο άλλος ασθενής, Χίτλερ.
Ο πόλεμος στη Συρία που είναι δικής του έμπνευσης του έδωσε την ευκαιρία να ξεριζώνει ανθρώπους και να τους στέλνει όπου ο ίδιος επιθυμεί, δημιουργώντας νέα εδάφη που θα τα ενσωματώσει στην Τουρκία.
Αν οι ΗΠΑ, ΕΕ (Γερμανία!) και Ρωσία δεν αντιληφθούν το παιγνίδι του ασθενούς Τούρκου ηγέτη, η ανθρωπότητα θα κλάψει επί ερειπίων και θα χρειαστούν πολλά χρονιά μέχρι να επανέλθουν φυσιολογικές καταστάσεις. Είναι ακριβώς το ίδιο που έκανε ο Χίτλερ και ανάγκασε το μεγάλο Τσώρτσιλ να πει το ανεπανάληπτο ‘Η Γερμανία θα πρέπει να βομβαρδίζεται κάθε 50 χρόνια, είτε βρίσκεται σε πόλεμο είτε όχι’! Ο Ερντογάν σουλτάνος βαδίζει προς τα εκεί!
Και ως κατακλείδα, θα έλεγα σε όλους αυτούς που θέλουν να ονομάζονται δήθεν προοδευτικοί (ΑΚΕΛ και συνοδοιπόροι) να ανοίξουν τα μάτια τους πριν καταστρέψουν, με τις ιδεολογίες τους, την πατρίδα μας.

ΑΚΑ

1. «Ο Τούρκος πρόεδρος, πιεσμένος από … την αποτυχία να πιέσει την Ελλάδα και Ευρώπη ... βάζει στο κάδρο των σχεδίων του και την Κύπρο … Στην περίπτωση του πλοιαρίου .. οι επιβαίνοντες είναι Σύριοι κάτι που εντείνει τις ανησυχίες της κυβέρνησης για ενδεχόμενη έκρηξη των αφίξεων μέσω Τουρκίας» Πρόκειται για εικασία χωρίς καμία τεκμηρίωση. Δεν είναι νέο φαινόμενο η άφιξη πλοιαρίων με Σύριους πρόσφυγες από Τουρκία.
2. «… τα 120 πρόσωπα που εντοπίστηκαν στο Ακάκι η πλειοψηφία τους προέρχεται από το Καμερούν και τα υπόλοιπα από άλλες αφρικάνικες χώρες.» Η θέση ότι οι Αφρικανοί , Καμερουνέζοι δεν είναι πρόσφυγες αλλά πεινασμένοι μετανάστες είναι ρατσιστική, βασίζεται στη άποψη ότι Αφρικανός=φτωχός και πεινασμένος «μαύρος που έρχεται να φάει το φαΐ των μορών μας…» Επίσης λανθασμένη αφού η κατάσταση στο Καμερούν ιδιαίτερα είναι χώρα προαφύγων επί του παρόντως ( https://www.icirnigeria.org/nearly-60000-cameroonian-refugees-arrive-in-nigeria-as-violence-rocks-country/?fbclid=IwAR3PNe2KAzluDd4KLwVCVAVRFsJdQ8XhZDX-CPn3oru8np8wHrGFYsIMPGM )
3. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που προκαλούν επίσης ανησυχίας στις κρατικές ασφαλείας. Πρόκειται για πρόσωπα που προέρχονται από περιοχές όπως τη Σομαλία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν με υψηλό δείκτη εγκληματικότητας. Αυτό είναι ρατσιστικό, απαγορευμένο από το νόμο racial profiling!

Doros

Να κλείσουν όλα τα οδοφράγματα...Μερική επιστράτευση εφέδρων ως συνοριοφύλακες για να φυλάνε την πράσινη γραμμή....

George

Είμαστε και εμείς αλληλεγγύη με το μαζικό αντιρατσιστικό , αντιφασιστικό κίνημα της Ελλάδας, που έστειλε τους δολοφόνους ναζί τραμπούκους της Χρυσής Αυγής/Ελαμ στο εδώλιο του κατηγορουμένου για εγκληματική οργάνωση.
Είμαστε αλληλεγγύη με όλους τούς πρόσφυγες και μετανάστες που αναγκάζονται να φύγουν από τα σπίτια τους από τους βομβαρδισμούς και τη οικονομική εκμετάλλευση των ιμπεριαλιστών της ΕΕ και των Αμερικανών.
ΟΧΙ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ, ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΠΟΛΕΜΟΚΑΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΣΥΕΛΑΜ.

Levant
Διαβάστε όλα τα σχόλια (6) Διαβάστε λιγότερα σχόλια
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ