ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 12:05
30°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Ο Ερντογάν μετά την Μέρκελ διαβουλεύεται με τους στρατηγούς

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Κρίσιμη σύσκεψη στην Άγκυρα κρίνει το μέλλον των νέων κινήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας ετοιμάζεται να θέσει επί τάπητος με το επιτελείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK) και τους στενούς συνεργάτες του τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και σειρά ζητημάτων που αφορούν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

Όπως όλα δείχνουν η επικοινωνία με την κ. Μέρκελ επέβαλλε στον Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν την καθυστέρηση της έναρξης του ταξιδιού του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Oruç Reis», με προορισμό μια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που η Ελλάδα προσεγγίζει ως «κόκκινη γραμμή». Στην Άγκυρα, καλά ενημερωμένες πηγές επισημαίνουν ότι η τελική απόφαση για την έναρξη του έργου του τουρκικού σκάφους θα ληφθεί στην συνέχεια, μετά την κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Λιβύη και Ανατολική Μεσόγειος

Όπως ενημερώνει το τουρκικό Προεδρικό, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (MGK) θα συνεδριάσει στις 15:00 υπό την προεδρία του Προέδρου Ερντογάν. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας θα ασχοληθεί με μια «γεμάτη» ατζέντα καθώς στην ημερήσια διάταξη ξεχωρίζουν κρίσιμες περιφερειακές εξελίξεις.

Η κρίσιμη συνεδρίαση έρχεται την ώρα που η διπλωματική κινητικότητα προκειμένου να εξασφαλιστεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη. Η Άγκυρα φιλοξενεί αυτές τις συνομιλίες εδώ και αρκετό καιρό. Πρόσφατα στην τουρκική πρωτεύουσα έφτασαν αντιπροσωπείες από τη Λιβύη, τη Μάλτα και τη Ρωσία. Ο Πρόεδρος Ερντογάν πραγματοποιεί επίσης, υψηλού επιπέδου τηλεφωνικές κλήσεις με παγκόσμιους ηγέτες.

Στο σημερινό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας θα μελετηθεί επίσης, η τελευταία κατάσταση στις γεωτρήσεις και τις εξερευνήσεις της Τουρκίας. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την στιγμή που επικρατεί μεγάλη ένταση στα ελληνοτουρκικά.

Κουρδικό και Καύκασος

Παράλληλα, ο κ. Ερντογάν αναμένεται να συζητήσει με τους συνεργάτες του και τους εκπροσώπους του TSK τις επιχειρήσεις κατά των οργανώσεων PKK και YPG. Οι εκθέσεις πληροφοριών που συνοδεύονται από μια γενική αξιολόγηση της τελευταίας κατάστασης σε αυτό το ζήτημα θα συζητηθούν σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Τέλος, ένα άλλο σημαντικό θέμα συζήτησης στην σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας θα είναι η ένταση στις σχέσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ