ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 
Τελευταία Ενημέρωση: 23:52
10°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Ο Γιώργος Παμπορίδης στην «Κ» - Υπηρετούνται συμφέροντα αντί αρχές στον ΔΗΣΥ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Αν πίστευα πως διεκδικώντας την ηγεσία του Συναγερμού θα το μετέτρεπα σε ριζοσπαστικό κόμμα, τότε θα το έκανα

Αντί για αρχές και αξίες υπηρετούνται συμφέροντα στον ΔΗΣΥ, λέει στη συνέντευξή του στην «Κ» ο πρώην υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης. Απαντά γιατί δεν διεκδικεί την προεδρία του κόμματος ή κάποια άλλη θέση ούτως ώστε να αλλάξει τα κακώς έχοντα. Χαρακτηρίζει ανόητους όσους ασχολούνται με το 2023, σημειώνοντας, ωστόσο, πως θα τον ενδιέφερε να έχει εκτός από λόγο και ρόλο. Σχολιάζει και την εξωτερική πολιτική, η οποία, όπως λέει, αφήνεται σε τακτικισμούς. Απαντά στο αν προσωποποιεί το πρόβλημα στο πρόσωπο του Νίκου Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας πως δεν έχει καμία προσωπική διαφορά μαζί του, αλλά διαφωνεί με το ότι εστιάζεται στο περιτύλιγμα παρά στο περιεχόμενο.

Θα μπορούσαμε να περιορίσουμε ως κράτος την προκλητικότητα της Τουρκίας;

Θεωρώ πως ναι, γιατί ως κράτος είχαμε αρκετά χρόνια να προβλέψουμε τις εξελίξεις αλλά κυρίως να χαράξουμε στρατηγική. Αυτό που με λυπεί είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ουδέποτε χάραξε μεσοπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη στρατηγική. Οι κινήσεις μας στον τομέα των υδρογονανθράκων, αλλά και σε όλους τους τομείς της ζωής μας, έχουν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Είμαστε πάντα των επόμενων ημερών και εβδομάδων αλλά ποτέ των στρατηγικών προγραμματισμών. Αυτό αντανακλάται και πάνω στην ενεργειακή μας πολιτική. Η κουλτούρα της προχειρότητας είναι διάχυτη, όπως και η κουλτούρα του βραχυπρόθεσμου. Αυτό είναι λυπηρό γιατί θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν μπορεί να αφήνονται σε τακτικισμούς. Πρέπει να τυγχάνουν στρατηγικού προγραμματισμού και να υπηρετούνται στόχοι μακρόπνοοι.

Πού κάναμε λανθασμένη διάγνωση;

Το μόνο πράγμα που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία στο οπλοστάσιό της είναι το διεθνές δίκαιο. Δεν διαθέτουμε άμυνα, δεν διαθέτουμε στρατό ξηράς ή ναυτικό ή αεροπορία, που θα μας επιτρέψουν να επιβάλουμε την κυριαρχία μας. Είμαστε ένα μικρό κράτος με περιορισμένους πόρους που τελούμε υπό κατοχή ήδη και απειλούμαστε από περαιτέρω εισβολές και κατοχές από την Τουρκία. Όταν έρθει η ώρα του «λογαριασμού», οι περισσότεροι από τους γείτονές μας έχουν εναλλακτικούς τρόπους να δράσουν. Η μόνη που δεν έχει είναι η Κύπρος. Είναι μία ανοχύρωτη πολιτεία και δύσκολα θα μπορέσει να παραμείνει εκτός των διεκδικήσεων των παρανομιών του Ερντογάν, σε ένα σενάριο όπου θα μοιραστεί η πίτα της ανατολικής Μεσογείου με τρόπους συμφεροντολογικούς.

Διαβάστε την συνέντευξη της Μαρίνας Οικονομίδου στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινήτο σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ