ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
Πολιτική

Οδυσσέας: Χωρίς κανονισμούς η μίσθωση συνεργατών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σύμφωνα με τα ευρήματα της ελεγκτικής υπηρεσίας δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για τα καθήκοντα τα προσόντα και τις απολαβές τους

Στη δημοσιότητα δόθηκε το πρωί της Τετάρτης η έκθεση του γενικού ελεγκτή για την προεδρία και το προεδρικό μέγαρο. Σύμφωνα με τα ευρήματα του γενικού ελεγκτή, μεταξύ άλλων τίθεται θέμα μη ύπαρξης κανονισμών αναφορικά με τους συμβούλους συνεργάτες στην προεδρία, την αγορά υπηρεσιών από τρία συγκεκριμέα άτομα χωρίς την προκήρυξη προσφορών και χωρίς να συναφθούν συμβάσεις.

Οι αμοιβές συνεργατών

Σύμφωνα με τα ευρήματα του γενικού ελεγκτή στις 31 Δεκεμβρίου το 2018 υπηρετούσαν στο Προεδρικό 10 ειδικοί συνεργάτες στους οποίους καταβλήθηκε το συνολικό ποσό των 289.730 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Όπως σημειώνεται οι αμοιβές των συμβούλων συνεργατών για το 2018 κυμαίνονται από 17.400-47.519 ευρώ. Μάλιστα σύμφωνα με την έκθεση υπήρχαν 8 σύμβουλοι οι οποίι παρείχαν τις υπηρεσίες τους αμισθί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η παρατήρηση του γενικού ελεγκτή είναι πως δεν υπάρχουν κανονισμοί που να διέπουν το ύψος των απολαβών και θέματα όπως καθήκοντα θέσης σχετική πείρα, ακαδημαϊκά προσόντα, αλλά το ύψος των απολαβών των συνεργατών και τα καθήκοντα της θέσης των πλείστων εξ αυτών καθορίζονται στη συμφωνία παροχής υπηρεσιών.

Σημειώνεται στην έκθεση ότι σε προηγούμενες επιστολές η ελεγκτική υπηρεσία είχε εισηγηθεί να θεσπιστεί σε συνεργασία με το υπουργείο οικονομικών νομικό πλαίσιο και βάσει αυτού κανονισμοί αναφορικά με την αμοιβή και τα άλλα ωφελήματα των επιτρόπων και ειδικών συμβούλων του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως σημειώνεται, έγινε εισήγηση όπως η Προεδρία καθορίσει τις ανάγκες της σε συμβούλους, το ύψος της αμοιβής τους ανάλογα με τα καθήκοντα της θέσης και τα απαραίτητα προσόντα. Η ελεγκτική υπηρεσία εισηγήθηκε να προχωρούν σε αγορά υπηρεσιών για κάλυψη των αναγκών και να δημοσιοποιούνται για σκοπούς διαφάνειας, τα προσόντα, η θέση και η αμοιβή των συμβούλων που επιλέγονται.

Η συνεργάτιδα του Καδή

Σύμφωνα με την έκθεση του γενικού ελεγκτή υπάρχει ζήτημα στην περίπτωση της συνεργάτιδας του υπουργού Γεωργίας, η οποία εγάζεται ταυτόχρονα σε ιδιωτική εταιρεία παροχής υπηρεσιών επικοινωνίας. «Ουσιαστικά» σημειώνεται «είναι ως εάν ο Υπουργός να μισθώνει υπηρεσίες από το συγκεκριμένο γραφείο παρακάμπτοντας τις νόμιμες διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων».

Μεγάλη ανελαστικότητα

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του γενικού ελεγκτή, ο προϊστάμενος διοίκησης προεδρίας, απαντώντας στις παρατηρήσεις της ελεγκτικής υπηρεσίας γύρω από τη θέσπιση κανόνων γύρω από την αμοιβή και τα άλλα ωφελήματα, επεσήμανε πως κάτι τέτοιο θα προσέδιδε μεγάλη ανελαστικότητα στην ευχερεια λειτουργίας του Προέδρου της Δημοκρατίας και την απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων του κατά τον αποτελεσματικότερο τρόπο. Σε ο,τι αφορά την κοινοποίηση των συμφωνιών αγοράς υπηρεσιών η Προεδρία πληροφόρησε την ελεγκτική υπηρεσία πως θα προχωρήσει στην υιοθέτηση της σύστασης του γενικού ελεγκτή.

Ζήτημα βεβαίως προκύπτει βάσει της έκθεσης και για τρεις συμβούλους που βρίσκονται στο Προεδρικό οι οποίοι εργοδοτούνταν προηγουμένως από τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων μέσω του ιδρύματος που φέρει το όνομά του. «Εκφράσαμε την άποψη ότι η μίσθωση των υπηρεσιών τους από την Δημοκρατία συγκρούεται με τις αρχές χρηστής διοίκησης αφού δίνεται η εικόνα ότι ουσιαστικά η Δημοκρατία αναλαμβάνει τα έξοδα λειτουργίας ενός ιδιωτικού ιδρύματος τη στιγμή που ο Επίτροπος αναπτύσσει επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή και είναι διευθυντής και μέτοχος σε μεγάλο αριθμό εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον ίδιο τομέα» σημειώνεται στην έκθεση.

Όπως προστίθεται ο ένας εκ των τριών συμβούλων εργοδοτείτο από τον επίτροπο στις ιδιωτικές του επιχειρηματικές δραστηριότητες και παράλληλα διετέλεσε διευθυντής σε αριθμό εταιρειών που ανήκουν στον επίτροπο και σε συγγενικά του πρόσωπα και οι οποίες εξασφάλισαν χρηματοδότηση για αναπτύξεις στο Τρόοδος από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της διοίκησης της Προεδρίας, ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων ενεργώντας ως σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε προηγουμένως εργοδοτήσει ορισμένα πρόσωπα προκειμένου να τον βοηθήσουν στο έργο του. Όπως σημειώνεται οι υπηρεσίες των εν λόγω προσώπων κατά το διάστημα εκείνο χρηματοδοτούνταν από το Ίδρυμα Γιαννάκη Παπαδούρη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ