ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
Πολιτική

Τα κόμματα καταδικάζουν την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Newsroom K

Ως ΔΗΣΥ έχουμε ήδη καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισμα καταδίκης της απόφασης της Τουρκίας για την Αγία Σοφία, αναφέρει το κόμμα

Τα κόμματα με ανακοινώσεις που εξέδωσαν καταδικάζουν την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας της Τουρκίας να ακυρώσει το διάταγμα του 1934 που όριζε το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείο και τη μετατροπή της σε τζαμί.

ΔΗΣΥ

Ο Δημοκρατικός Συνάγερμός με ανακοίνωση του αναφέρει, Η Τουρκία με την απόφασή της για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, παραβίασε ακόμη μια φορά και με προκλητικό τρόπο κάθε έννοια διεθνούς δικαίου αγνοώντας όλες τις διεθνείς εκκλήσεις κυβερνήσεων, χωρών και Σωμάτων όπως η UNESCO που μάταια καλούσαν την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί το παγκοσμίου φήμης ιστορικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό μνημείο και να μην προβεί σε αυτή την ενέργεια.

Η ανακοίνωση 

Η Τουρκία με την απόφασή της για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, παραβίασε ακόμη μια φορά και με προκλητικό τρόπο κάθε έννοια διεθνούς δικαίου αγνοώντας όλες τις διεθνείς εκκλήσεις κυβερνήσεων, χωρών και Σωμάτων όπως η UNESCO που μάταια καλούσαν την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί το παγκοσμίου φήμης ιστορικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό μνημείο και να μην προβεί σε αυτή την ενέργεια.

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός έχουμε ήδη καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισμα καταδίκης της απόφασης της Τουρκίας για την Αγία Σοφία.

Επιπρόσθετα και σε όλους τους τόνους, έχοντας κι ως Κυπριακή Δημοκρατία υποστεί τη βεβήλωση μνημείων πολιτισμού στην κατεχόμενη γη μας ως αποτέλεσμα της τουρκικής βαρβαρότητας, καταδικάζουμε την απόφαση της κυβέρνησης της Τουρκίας η οποία κινείται έξω από κάθε λογική θρησκευτικού σεβασμού αλλά και των δεσμεύσεων και νομικών υποχρεώσεων που έχει η Τουρκία απέναντι στην Αγία Σοφία ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

ΔΗΚΟ

Η σχετική απόφαση του Τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας, καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη έντονης κινητοποίησης Κυβερνήσεων, Διεθνών Οργανισμών και πολιτών, προκειμένου να καταδικαστούν και εν τέλει ν’ ανατραπούν οι προκλητικές αποφάσεις της Τουρκίας, αναφέρει το Δημοκρατικό Κόμμα.

Αυτούσια η ανακοίνωση 

Καταδικάζουμε με θλίψη και οργή την υλοποίηση των απειλών Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η σχετική απόφαση του Τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας, καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη έντονης κινητοποίησης Κυβερνήσεων, Διεθνών Οργανισμών και πολιτών, προκειμένου να καταδικαστούν και εν τέλει ν’ ανατραπούν οι προκλητικές αποφάσεις της Τουρκίας.

Καλούμε εκ νέου τους πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο να ενισχύσουν την πρωτοβουλία που ανέλαβε το Δημοκρατικό Κόμμα για διαμαρτυρία και καταδίκη της ωμής αυτής πρόκλησης, υπογράφοντας το σχετικό ψήφισμα στον σύνδεσμο: http://tiny.cc/2wa3rz
Ουδείς δικαιούται να διαγράψει την ιστορία, ουδείς δικαιούται να προσβάλλει την υπόσταση μνημείων πολιτιστικής και θρησκευτικής αξίας.

Η δύναμη της κοινωνίας των πολιτών είναι ισχυρή.

Η σύσσωμη αντίδραση μπορεί να στρέψει τη διεθνή κοινή γνώμη εναντίον της Τουρκίας, η οποία παραβιάζει συστηματικά και κατάφωρα τις διεθνείς υποχρεώσεις της και θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι η επαίσχυντη απόφαση – με τη βούλα του Ερντογάν – που ανοίγει τον δρόμο για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ξεγυμνώνει ακόμα μία φορά την απόλυτη βαρβαρότητα που διακατέχει διαχρονικά την τουρκική ηγεσία.

Η ανακοίνωση 

Η καταδικαστέα απόφαση του Ερντογάν για την Αγία Σοφία επιβεβαιώνει την ισλαμοφασιστική του νοοτροπία.

Λυπούμαστε που πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα δεν διέγνωσαν την προκλητική συμπεριφορά του Ερντογάν και μάλιστα τον πίστωναν με καλή διάθεση και πρόθεση για επίλυση του κυπριακού με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Η επαίσχυντη απόφαση – με τη βούλα του Ερντογάν – που ανοίγει τον δρόμο για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ξεγυμνώνει ακόμα μία φορά την απόλυτη βαρβαρότητα που διακατέχει διαχρονικά την τουρκική ηγεσία.

Συμμαχία Πολιτών

Πρόκειται για την απόλυτη αποκάλυψη του φασιστικού και φανατικού χαρακτήρα του αδίστακτου Ερντογάν, ο οποίος δεν σέβεται καμία αξία για τους άλλους λαούς και θρησκείες, αναφέρει χαρακτηριστικά με ανακοίνωση της η Συμμαχία Πολιτών.

Αυτούσια η ανακοίνωση 

Η Συμμαχία Πολιτών καταδικάζει μ’ αποτροπιασμό και έντονα τη σημερινή απόφασης ντροπής.
Πρόκειται για την απόλυτη αποκάλυψη του φασιστικού και φανατικού χαρακτήρα του αδίστακτου Ερντογάν, ο οποίος δεν σέβεται καμία αξία για τους άλλους λαούς και θρησκείες.

Η πρόκληση της Άγκυρας αποτελεί την κορωνίδα μίας σειράς προκλήσεων και παράνομων ενεργειών της Τουρκίας. Ο Ερντογάν δεν διστάζει να τα βάλει με κανέναν, έχοντας πολλά μέτωπα ανοικτά ταυτόχρονα.

Η τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα θα εντείνεται όσο οι μεγάλες δυνάμεις και η ΕΕ κρύβονται πίσω απ’ το δάχτυλό τους. Ο Ερντογάν δεν καταλαβαίνει από λόγια. Μόνο μέσω των κυρώσεων που θα επιφέρουν ουσιαστικό κόστος στην Τουρκία, μπορεί να υποκύψει η Τουρκία. Αυτό δείχνει το πρόσφατο παρελθόν και αυτό τον δρόμο πρέπει ν’ ακολουθήσουν οι μεγάλες δυνάμεις.

Εξυπακούεται ότι προς αυτό το δρόμο πρέπει να οδεύσει και η Κυβέρνηση. Οι λεκτικές καταδίκες αποδεδειγμένα δεν αποφέρουν αποτέλεσμα. Εκτιμούμε ότι έχει πειστεί ακόμα και ο πιο δύσπιστος ότι η τουρκική επιθετικότητα δεν έχει όρια. Όποιος συνεχίζει να εφαρμόζει ή διεκδικεί την πολιτική των λεκτικών καταδικών, πλέον θεωρείται συνένοχος στο έγκλημα της Τουρκίας.

Κίνημα Αλληλεγγύη

Το Κίνημα Αλληλεγγύη με ανακοίνωση του αναφέρει πως, Η απόφαση είναι σαφώς επίδειξη ισχύος από τον ανερμάτιστο παράφρονα δικτάτορα Ερντογάν ο οποίος έχει κάνει τον Χίτλερ να ωχριά μπροστά στις αποκοτιές του.

Η ανακοίνωση 

Η απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας, ενός από τα πιο εμβληματικά μνημεία της Χριστιανοσύνης σε τζαμί, συνιστά βαρύτατη ύβρι για την Ελλάδα, τον Ελληνισμό, τον Χριστιανισμό και κάθε ελεύθερο πνεύμα επί της γης.

Η απόφαση είναι σαφώς επίδειξη ισχύος από τον ανερμάτιστο παράφρονα δικτάτορα Ερντογάν ο οποίος έχει κάνει τον Χίτλερ να ωχριά μπροστά στις αποκοτιές του.

Η Αγία Σοφία δεν είναι διαθρησκευτικό πολιτισμικό μνημείο αλλά μνημείο του Χριστιανισμού. Ας μην υπονομεύουν οι δήθεν εκσυγχρονιστές τον αγώνα των Ελλήνων και η Αθήνα ας απαντήσει με σκληρά μέτρα στην Τουρκία όπως η απέλαση του Τούρκου πρέσβη και το κλείσιμο όλων των τουρκικών προξενείων στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα πρέπει επίσης να ζητήσει την προστασία του μνημείου από την ΟΥΝΕΣΚΟ και των ψηφιδωτών από την καταστροφή του ασβεστώματος.

Η Τουρκία είναι έτοιμη να επιτεθεί στην Ελλάδα για αυτό συνεχίζει τις προκλήσεις. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ