ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 10:20
29°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Οι αντιδράσεις των κομμάτων για τις πολιτογραφήσεις

Newsroom K

Τι λένε για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για ανάκληση 26 περιπτώσεων πολιτογραφήσεων

Για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για ανάκληση 26 περιπτώσεων πολιτογραφήσεων μετά από την αναστάτωση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες για την παραχώρηση διαβατηρίων στο πλαίσιο του Επενδυτικού Προγράμματος, τοποθετήθηκαν τα κόμματα.

Ανάληψη πολιτικών ευθυνών για τα διαβατήρια, ζητεί το ΑΚΕΛ

Ανάληψη πολιτικών ευθυνών για το θέμα των υπηκοοτήτων ζητεί το ΑΚΕΛ με τον ΓΓ του κόμματος να εκφράζει λύπη γιατί έπρεπε να βγει στο φως της δημοσιότητας και μετά η κυβέρνηση να πάρει μέτρα. Δήλωσε επίσης ότι ο Αρχιεπίσκοπος και ο κάθε ιερωμένος πρέπει να μείνουν μακριά από τέτοιες υποθέσεις και διερωτήθηκε τί παράδειγμα δίνουμε στην κοινωνία.

Μετά από την συνάντηση με αντιπροσωπεία του τουρκοκυπριακού ΡΤΚ στα γραφεία του ΑΚΕΛ, κι ενώ δεν ήταν γνωστές οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Αντρος Κυπριανού ρωτήθηκε για το θέμα των διαβατηρίων και εξέφρασε λύπη γιατί «χρειάστηκε να υπάρχει αυτή η τόσο έντονη αντιπαράθεση στο εσωτερικό, να βγουν στην επιφάνεια τόσες και πολλές παρατυπίες και παρανομίες που έγιναν ηθελημένα ή άθελα, για να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να συζητήσει το θέμα και να πάρει αποφάσεις».

Την ώρα που άλλες χώρες, που τις αφορούσε το θέμα άμεσα, πήραν αποφάσεις σε χρόνο μηδέν, πρόσθεσε. «Διερωτώμαι λοιπόν γιατί η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού χρειάστηκε τόσο χρόνο για να αποφασίσει τί θα πράξει με τα συγκεκριμένα ζητήματα που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Διερωτήθηκε επίσης κατά πόσο κλείνει το θέμα εάν η κυβέρνηση άρει σήμερα κάποιες υπηκοότητες για να απαντήσει ο ίδιος ότι δεν κλείνει. Υπάρχουν, είπε, ευθύνες, σε μικρότερο βαθμό ενδεχομένως σε υπηρεσιακό επίπεδο που ο ίδιος δεν γνωρίζει, αλλά «υπάρχουν τεράστιες ευθύνες σε πολιτικό επίπεδο. Κι αυτές οι ευθύνες θα πρέπει να αναληφθούν. Και οι ευθύνες αναλαμβάνονται – όπως αντιλαμβάνεστε – με συγκεκριμένο τρόπο».

«Αυτά που έγιναν δεν είναι λάθη, είναι απαράδεκτα»

«Μας ενοχλεί το γεγονός ότι χρειάστηκε να βγουν αδιάσειστα στοιχεία για να μετατρέψει η κυβέρνηση τη θέση της από κάποιοι συνωμοτούν εναντίον μας, το ΑΚΕΛ θέλει να μας ασκεί εξουθενωτική αντιπολίτευση σε μια προσπάθεια να μας προκαλέσει προβλήματα, ως το σημείο του ναι έγιναν λάθη, πρέπει να δούμε και να αντιμετωπίσουμε», είπε.
«Δεν έγιναν απλά λάθη σε αυτή την ιστορία, θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Αυτά τα οποία έγιναν είναι απαράδεκτα, έχουν δυσφημίσει τη χώρα μας διεθνώς, υποχρέωσαν διεθνείς οργανισμούς, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον ΟΟΣΑ, διεθνή πρακτορεία, να ασχοληθούν μαζί μας με τρόπο απαξιωτικό και προσβλητικό για τη χώρα μας. Για να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να πάρει αυτά τα μέτρα, τα οποία είναι προφανές ότι σύρεται για να τα πάρει», πρόσθεσε.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα πρέπει να διερευνηθούν και τα στοιχεία τα οποία λένε ότι η Τράπεζα Κύπρου είχε ενημερώσει από το 2015 για το Jho Low, όπως επίσης, να διερευνηθεί και ποια είναι η έκθεση η οποία έγινε από την ΜΟΚΑΣ όταν υποβλήθηκε η καταγγελία από την Τράπεζα Κύπρου στην ΜΟΚΑΣ, πού την απέστειλε η ΜΟΚΑΣ και γιατί δεν αντιμετωπίστηκε το συγκεκριμένο ζήτημα από τότε, από το Γενάρη του 2016 και αντιμετωπίζεται σήμερα.

«Την πολιτική ευθύνη έχει ο εκάστοτε Πρόεδρος»

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επανέλαβε ότι περιμένουν ξεκάθαρες απαντήσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ιδιωτικό αεροπλάνο Σαουδάραβα επιχειρηματία και κατά πόσο το χρησιμοποίησε για οικογενειακές διακοπές στις Σεϋχέλλες, αλλά και πού έχει επενδύσει ο συγκεκριμένος. «Είναι προς το συμφέρον του κ. Αναστασιάδη να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα εάν θεωρεί ότι δεν υπάρχει τίποτε το επιλήψιμο. Ενόσω αφήνει να αιωρείται αυτή η κατηγορία σε βάρος του, μόνο ζημιά προκαλείται στον ίδιο και τη χώρα μας».

Ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε ότι το 2013 εξήγγειλε χάρτα δεοντολογίας όπως την ονόμασε, που θα διέπει τον τρόπο λειτουργείας και του ιδίου αλλά και των Υπουργών και στον οποίο είχε προσδιορίσει ότι δώρα αξίας πάνω από 150 ευρώ πρέπει να δηλώνονται.

«Χρειάζεται να απαντήσει ξεκάθαρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Και αντί να οπτασιάζεται εχθρούς και συνομωσίες, ας δει ποιες είναι οι δικές του ασήκωτες ευθύνες και οι ευθύνες της κυβέρνησής του για την δυσφήμιση που έχει υποστεί η Κυπριακή Δημοκρατία», είπε.

Οι εκάστοτε Πρόεδροι της Δημοκρατίας έχουν την ευθύνη για τις πράξεις των κυβερνήσεών τους, πρόσθεσε. «Όταν ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας, ευθύνονταν ο Δημήτρης Χριστόφιας. Τώρα αντιλαμβάνομαι ότι δεν μπορεί να ευθύνεται ο κλητήρας του Προεδρικού είτε οποιοσδήποτε άλλος».

Σε ερώτηση μέχρι πού φτάνει αυτή η ανάληψη των ευθυνών που ζητεί, εάν αφορά και παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Κυπριανού απάντησε: «αφήστε να δούμε τα πράγματα στην εξέλιξή τους».

Κληθείς να σχολιάσει την εμπλοκή του Αρχιεπισκόπου, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι είναι λυπηρό το ότι ο προκαθήμενος της εκκλησίας έχει εμπλακεί. «Δεν είναι δουλειά ούτε του Αρχιεπισκόπου, ούτε οποιουδήποτε άλλου μέρους του εκκλησιάσματος να ασχολείται με τέτοια ζητήματα. Και λυπούμαι όχι μόνο γιατί ο Αρχιεπίσκοπος δεν έχει συνειδητοποιήσει το βάρος και το μέγεθος του ατοπήματος που έχει διαπράξει, αλλά προσπαθεί κιόλας να το δικαιολογήσει, με τρόπο – κατά την άποψή μου - απαράδεκτο».

Το χειρότερο απ’ όλα, συνέχισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είναι ότι στέλνουμε το μήνυμα στον κόσμο ότι «δικαιούστε να κάνετε ό,τι θέλετε, αγνοώντας τους νόμους, την δεοντολογία και θα μείνετε στο απυρόβλητο, θα ζητάτε και ρέστα από πάνω», με βάση τα πρότυπα που τα πολιτικά πρόσωπα δημιουργούν.

Αυτό είναι το σωστό παράδειγμα που πρέπει να δώσουμε εμείς στην κοινωνία, διερωτήθηκε ο κ. Κυπριανού λέγοντας ότι «μετά αναμένουμε να έχουμε μια καλύτερη κοινωνία. Κατρακυλήσαμε στην κλίμακα της διαφθοράς της Παγκόσμιας Τράπεζας. Κατρακυλήσαμε ταυτόχρονα και στην κλίμακα του κράτους δικαίου. Είμαστε πρωταθλητές τα τελευταία 5 χρόνια. Είμαστε η χώρα με την μεγαλύτερη αύξηση στην υποχώρηση και στις δύο κλίμακες».

«Εάν ο Πρόεδρος νιώσει την ανάγκη να μας συναντήσει»

Σε ερώτηση εάν η χθεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που ακυρώθηκε θα ορισθεί ξανά, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «νιώσει την ανάγκη να συναντηθεί με το ΑΚΕΛ και δείξει τον σεβασμό του έναντι στο ΑΚΕΛ, εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην τον συναντήσουμε».

ΔΗΚΟ: Αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες πρέπει να αποδοθούν

Εάν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για εκχώρηση διαβατηρίων που δεν έπρεπε να δοθούν, αυτές πρέπει να αποδοθούν μέχρι το υψηλότερο επίπεδο, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

«Η ανάκληση διαβατηρίων, που κακώς έχουν δοθεί, θα είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, κληθείς να σχολιάσει το θέμα εκχώρησης διαβατηρίων στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

«Αυτά τα περιστατικά», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, «δείχνουν τα κενά του συστήματος πολιτογράφησης που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα. Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί ή να αρκεστεί σε μια απλή διαφοροποίηση της διαδικασίας εκχώρησης αυτών των διαβατηρίων».

«Εμείς», πρόσθεσε, «θέλουμε να δούμε η κυβέρνηση να καταθέτει πριν από το τέλος του Ιανουαρίου, συγκεκριμένους και ξεκάθαρους κανονισμούς που θα περιλαμβάνουν με διαφάνεια τα αντικειμενικά κριτήρια στη βάση των οποίων θα γίνονται αυτές οι πολιτογραφήσεις και θα εκχωρούνται διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σημείωσε ότι «πρέπει αυτούς τους κανονισμούς να τους εγκρίνει η Βουλή των Αντιπροσώπων για να εξαφανιστεί πλέον αυτή η σκιά διαφθοράς και διαπλοκής που έχει απλωθεί πάνω από την κυπριακή πολιτεία και που αμαυρώνει το καλό όνομα της Κύπρου στο εξωτερικό και προκαλεί τεράστια ζητήματα σε ότι αφορά την αξιοπιστία της Κυπριακής οικονομίας και των δομών του κράτους».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ύπαρξης πολιτικών ευθυνών, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος δήλωσε: «Αγγίζουν όλους εκείνους που, ενδεχομένως να έχουν λάβει προειδοποιήσεις για συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπου δεν έπρεπε να δοθούν κυπριακά διαβατήρια και τις αγνόησαν. Δεν γνωρίζω ποια είναι αυτά τα πρόσωπα αλλά σίγουρα θα πρέπει να υπάρξει μια ενδελεχής έρευνα από ανεξάρτητους θεσμούς για να δούμε τι πήγε λάθος.

«Αυτές οι πολιτικές ευθύνες, εάν υπάρχουν, πρέπει να αποδοθούν μέχρι το υψηλότερο επίπεδο», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

ΕΔΕΚ: Τα μέτρα του Υπουργικού για τις πολιτογραφήσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση

«Τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο για τις πολιτογραφήσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει τα παθήματα του παρελθόντος να αποτελέσουν μάθημα για το μέλλον. Γνώμονας όλων μας θα πρέπει να είναι η προστασία της αξιοπιστίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αποφυγή δημιουργίας οποιωνδήποτε πρόσθετων προβλημάτων στην κυπριακή οικονομία, οι επιπτώσεις στην οποία μπορεί να είναι σοβαρές. Καλούμε όλους σε αυτοσυγκράτηση και να πρυτανεύσει κλίμα συνεργασίας»

Κίνημα Οικολόγων: Από τις χιλιάδες πολιτογραφήσεων θα «ξεσκαρτάρουμε» - εκ των υστέρων - μόνο τις είκοσι έξι;

Σε μια ύστατη απόπειρα της Κυβέρνησης να καθαρίσει το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας - αναφορικά με το θέμα των πολιτογραφήσεων - αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό να προχωρήσει σε διαδικασία αποστέρησης του κυπριακού διαβατηρίου σε 26 άτομα.  Αρκετές μέρες μετά τον διεθνή διασυρμό μας για την υπόθεση των Καμποτιανών και του καταζητούμενου επιχειρηματία Τζο Λόου, αποφασίζουμε να ανακαλέσουμε τις κυπριακές υπηκοότητές. Όμως η ζημία έχει γίνει.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, επαναλαμβάνουμε πως οι ενέργειες της Κυβέρνησης δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετές. Ανάμεσα στις χιλιάδες υπηκοοτήτων, που απλόχερα η Κυβέρνηση παραχώρησε, ξεχωρίζουν μόλις μερικές, οι οποίες έπρεπε ήδη να είχαν ανακληθεί από την επόμενη μέρα της δημοσιοποίησης. Η ανάκληση υπηκοοτήτων των προβληματικών και ύποπτων περιπτώσεων έπρεπε να γίνει άμεσα.

Η μόνη λύση στην κατρακύλα είναι η διαφάνεια. H Βουλή πρέπει να ψηφίσει άμεσα την πρόταση Νόμου που κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για τη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα αλλά και σε ό,τι αφορά τα γραφεία που κάνουν αυτή τη δουλειά αλλά και τις επενδύσεις. Από την έρευνα περιμένουμε να αναδειχθούν οι ποινικές ευθύνες. Οι κυβερνώντες πρέπει όμως να αναλάβουν τις πολίτικες τους ευθύνες άμεσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ