ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 23:59
23°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Οι δυσκολίες στο Δικαστήριο της Χάγης

Του Γιάννου Λύτρα

Με φαξ εστάλη η διακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα

Διά μέσου του Δικαστηρίου της Χάγης, η Κυπριακή Δημοκρατία καταβάλλει άλλη μια προσπάθεια για διασφάλιση των νόμιμων δικαιωμάτων της απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Αυτό ανέφερε, μιλώντας στην «Κ», ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας, ο οποίος διευκρίνισε ότι η διαδικασία εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών είναι σε εξέλιξη.

Το γεγονός ότι η Κύπρος και η Τουρκία δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις, στάθηκε εμπόδιο, σε πρώτη φάση, ως προς την επίδοση της διακοίνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών, διευκρίνισε ο κος Σεντώνας, λέγοντας ότι συνάντησαν την αρνητική απάντηση της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα. Ερωτηθείς να απαντήσει σε σχέση με την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας σε άλλο μέσο αποστολής της διακοίνωσης, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξήγησε ότι αυτή εστάλη στην τουρκική πρεσβεία μέσω τηλεομοιοτύπου, έτσι ώστε να υπάρχει απόδειξη.

Στην προκειμένη περίπτωση, ένεκα της άρνησης της Τουρκίας για συνεργασία, προβλέπεται ότι θα είναι δύσκολη διαδικασία.

Το Δικαστήριο της Χάγης, είπε ο κος Σεντώνας, για να εκδικάσει μια υπόθεση που αφορά στην διαφωνία δύο κρατών επί μιας συνθήκης, χρειάζεται η παρουσία και των δύο μερών, με την απόφασή του να είναι δεσμευτική. Στην προκειμένη περίπτωση, ένεκα της άρνησης της Τουρκίας για συνεργασία, προβλέπεται ότι θα είναι δύσκολη διαδικασία.

Παρ’ όλ’ αυτά, τόνισε, η απόφαση δεν ελήφθη χωρίς μελέτη. Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι εδώ και καιρό σε διαβούλευση με τους νομικούς συμβούλους της Δημοκρατίας, με στόχο η υπόθεση να εξελιχθεί όσο το δυνατόν πιο θετικά για την Κύπρο.

Ερωτηθείς για τις πιθανές συνέπειες τις οποίες μπορεί να υποστεί η Τουρκία από την συγκεκριμένη διαδικασία στο Δικαστήριο της Χάγης, ο κος Σεντώνας επέλεξε να μην τοποθετηθεί, καθώς η διαδικασία, όπως είπε, βρίσκεται σε εξέλιξη. Αρκέστηκε, ωστόσο, να πει ότι είναι νωρίς να προδικάσουμε την κατάληξη. Πρόκειται για ένα μέτρο, πρόσθεσε, το οποίο, με την θετική του έκβαση θα αποτελέσει άλλον ένα μοχλό πίεσης στην Τουρκία για να σταματήσει τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ωστόσο, σημείωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, έχουμε απέναντί μας ένα κράτος το οποίο δεν έδειξε ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο και επιδεικνύει μια συμπεριφορά δύσκολη ως προς την συνεργασία για μια διευθέτηση. Αυτό που έχει σημασία στο παρόν στάδιο, είπε καταληκτικά ο κος Σεντώνας, είναι να δοθεί χρόνος στο Υπουργείο Εξωτερικών να κάνει τους απαραίτητους χειρισμούς και να επανέλθει σε μελλοντικό χρόνο για να δώσει την συνολική εικόνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ