ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κραδασμοί του πολέμου στην Κύπρο - Οι ξένοι στρατιώτες και η επίταξη νοσοκομείων

Η κατάλληλη προετοιμασία των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας απασχολεί σήμερα, Τρίτη, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), που συγκάλεσε ο ΠτΔ.

Του Παύλου Νεοφύτου

Βροχή ήταν τα ερωτήματα που δέχθηκε από τους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, στην πρώτη  συνάντηση που είχε μαζί τους για το καθιερωμένο από εδώ και πέρα «briefing», και σε αυτά κυριάρχησε εύλογα το θέμα της πολεμικής κρίσης στην περιοχή μας και πώς αυτή εμπλέκει, αλλά και επηρεάζει την Κύπρο. Υπενθυμίζεται ότι συνέρχεται από τις 16.00 το απόγευμα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για  τα περαιτέρω προληπτικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την κατάλληλη προετοιμασία των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με βάση την κατάσταση όπως εξελίσσεται στη Μέση Ανατολή, όπως δήλωσε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μεταξύ των ζητημάτων, για τα οποία ζητήθηκαν περαιτέρω διευκρινίσεις, ήταν ο αριθμός των χωρών, οι οποίες έχουν ζητήσει τη συνδρομή και συνεργασία της Κύπρου για να σταθμεύσουν στρατεύματά τους, τα οποία ενδεχομένως να μπορούν να δράσουν σε κάποιο στάδιο. Ο κ. Λετυμπιώτης ξεκαθάρισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει ανταποκριθεί σε αιτήματα για στρατεύματα που μπορούν να δράσουν. Αναφέρθηκε ωστόσο στην άδεια για παρουσία μικρού αριθμού στρατιωτών από τη Γερμανία, την Ολλανδία και τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο, τόνισε, διμερών συφωνιών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με σκοπό τους την υποβοήθηση σε περίπτωση εκκένωσης αμάχων. Σημείωσε ότι οι στρατιωτικές ομάδες βρίσκονται σε επιφυλακή, σε περίπτωση που πρέπει να εκκενώσουν υπηκόους των χωρών τους από την εμπόλεμη ζώνη και δεν υπάρχουν εμπορικοί τρόποι να γίνει αυτό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ειδικά για τις ομάδες της Γερμανίας και της Ολλανδίας, έγινε αναφορά σε ρεπορτάζ που δημοσίευσε τη Δευτέρα (23/10) η «Κ». Όπως σημειώνεται σε αυτό, η γερμανική ομάδα ειδικών δυνάμεων ήδη χρησιμοποιεί υποδομές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με στοιχεία, στο Ισραήλ ζουν περίπου εκατό χιλιάδες Ισραηλινοί με γερμανικά διαβατήρια, ενώ η Χαμάς, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, κρατά οκτώ Γερμανούς ομήρους. Η ομάδα ειδικών δυνάμεων θα ξεκινήσει επιχειρήσεις εφόσον πάρει θετική απόφαση επιτροπή του γερμανικού Κοινοβουλίου. Ανάλογο αίτημα για παροχή διευκολύνσεων σε στρατιωτική ομάδα έχει υποβάλει και η Ολλανδία. Όπως ανακοινώθηκε επίσημα από ολλανδικής πλευράς, περίπου 200 Ολλανδοί στρατιώτες θα μεταφερθούν στην Κύπρο, εάν και εφόσον προκύψει ανάγκη από μια ενδεχόμενη επιδείνωση της κρίσης στο γειτονικό Ισραήλ. Τόσο η Γερμανία όσο και η Ολλανδία στέλνουν μεταγωγικά αεροσκάφη καθώς και ένα πλοίο, κίνηση που σχετίζεται με την απομάκρυνση υπηκόων τους που θα μεταφερθούν από την εμπόλεμη περιοχή.

Η περίθαλψη ατόμων από την εμπόλεμη ζώνη σε κυπριακά νοσηλευτήρια

Την ίδια ώρα η «Κ» επεσήμανε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο το πρόβλημα έλλειψης κλινών στα δημόσια νοσηλευτήρια, μεταφέροντας την απορία πώς με το συγκεκριμένο πρόβλημα θα μπορούσαν, στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής δράσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην οποία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, να ανταποκριθούν και στην περίθαλψη ατόμων από την εμπόλεμη ζώνη, στο σενάριο γενίκευσης του πολέμου. Σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη, στο παρόν στάδιο αυτή δεν είναι μία ορατή παράμετρος, κάτι που απορρέει, όπως είπε, από τις αναλύσεις της κυβέρνησης. Σημείωσε ότι θα αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα και σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη, θα αξιοποιηθούν και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Επανέλαβε ότι αναλύονται όλα τα δεδομένα και ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να μη λάβει έγκαιρα τα όποια μέτρα πρέπει να ληφθούν.

Μελέτη προληπτικών μέτρων

Για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, το οποίο συνέρχεται από τις 16.00 το απόγευμα, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι θα συζητηθούν περαιτέρω προληπτικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την κατάλληλη προετοιμασία των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με βάση την κατάσταση όπως εξελίσσεται στη Μέση Ανατολή. Ο εκπρόσωπος είπε πως θα αξιολογηθεί η κατάσταση όπως εξελίσσεται και πώς ενδέχεται να επηρεάσει την περιοχή μας γενικότερα αλλά και τη χώρα μας συγκεκριμένα, σημειώνοντας πως σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επικαιροποιημένο υπόμνημα ως προς τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η κρίση στην περιοχή στην κυπριακή οικονομία. Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του Υφυπουργού Τουρισμού στο ΣΕΑ, ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως η σύνθεση του ΣΕΑ διαμορφώνεται ανάλογα με την ατζέντα που θα το απασχολήσει. Σε αυτή τη συγκεκριμένη συνεδρία του ΣΕΑ, πρόσθεσε, επειδή η κρίση στην περιοχή μας όπως εξελίσσεται αφορά διάφορους τομείς και διάφορα επίπεδα, θεωρήθηκε σκόπιμο να συμμετέχει και ο υφυπουργός Τουρισμού, αφού ένας από τους τομείς που ενδεχομένως αναμένεται να επηρεαστεί είναι και ο τουρισμός. «Είναι μια αξιολόγηση των δεδομένων», σημείωσε, προσθέτοντας πως θα γίνεται μια επικαιροποίηση ανά τακτά οικονομικά διαστήματα από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, «ούτως ώστε να είμαστε σε θέση έγκαιρα να λαμβάνουμε εκείνα τα διορθωτικά μέτρα που θα θωρακίζουν την κυπριακή οικονομία».

Σε ερώτηση εάν υπάρχουν περιπτώσεις όπου πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα, ενδεχομένως σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό όπως έχει καταρτιστεί, ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως αυτή τη στιγμή δεν εντοπίζεται αυτή η ανάγκη, αλλά πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε κάθε δυνατή επίπτωση. «Για αυτό ακριβώς παρακολουθούμε στενά και διαρκώς τις εξελίξεις», επεσήμανε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση