ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σύνοδος MED7: Ισχυρή καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας

Οι ηγέτες εκφράζουν τη βαθιά τους λύπη για την απροθυμία της Τουρκίας να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες στη Μεσόγειο

Kathimerini.gr

Την πλήρη στήριξή τους στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου όσον αφορά την ΑΟΖ εξέφρασαν οι ηγέτες των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στο περιθώριο των εργασιών της 7ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της Ε.Ε. που διεξάγεται στη Βαλέτα της Μάλτας.

Στη διακήρυξη της Συνόδου αναφέρεται: «Επαναλαμβάνουμε την πλήρη στηριξή μας και αλληλεγγύη στη Δημοκρατία της Κύπρου, στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων όσον αφορά την έρευνα την εκμετάλλευση και την ανάπτυξη των πλουτοπαραγωγικών της πηγών εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το ευρωπαικό και διεθνές δίκαιο (...) Υπενθυμίζουμε την υποχρεώση της Τουρκίας να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη που η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειλλημένες εκκλήσεις της ΕΕ σχετικά με τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για πιθανές ή υπαρκτές δραστηριότητες γεώτρησεις μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ. Ζητούμε από την ΕΕ να συνεχίσει να ασχολείται με το ζήτημα και σε περίπτωση που η Τουρκία δεν πάψει τις παράνομες δραστηριότητές της να εξετάσει την λήξη κατάλληλων μέτρων σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».

 

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Οποιος δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να λάβει μέτρα εναντίον της Τουρκίας, εάν δεν τερματίσει την παράνομη δραστηριότητα της στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οπως είπε οι ηγέτες που πήραν μέρος στη συνάντηση εξέφρασαν την πλήρη στήριξη τους προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, σχετικά με όσα συμβαίνουν στην Κυπριακή ΑΟΖ. Επισήμανε, ακόμα, ότι τα ζητήματα αυτά δεν είναι μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας, αλλά είναι ευρωτουρκικά, όπως ευρωτουρκικά είναι και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την Ελλάδα και την Τουρκία.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην οικονομική ζώνη της Κύπρου. Ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη του στην Κύπρο και την αλύγιστη πίστη του στην κυριαρχία της. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δείξει κανένα δείγμα αδυναμίας προς την Τουρκία», διαμήνυσε ο Μακρόν.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη οι MED7 να εκφράσουν την πλήρη αλληλεγγύη τους με την Κύπρο αναφορικά με την κλιμακούμενη κατάσταση με την Τουρκία. Αυτό, πρόσθεσε, είναι κάτι που σίγουρα πρέπει να έχει την πλήρη υποστήριξη όλων μας.

«Η Κύπρος έχει απόλυτο δικαίωμα να εφαρμόσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, δηλαδή να προχωρήσει σε οποιαδήποτε δραστηριότητες θεωρεί ότι είναι προς όφελος της χώρας της στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό είναι κάτι που συζητήσαμε και στη συνάντηση και εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας στην Κύπρο», τόνισε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ εξέφρασε πλήρως την αλληλεγγύη της ισπανικής κυβέρνησης στον κυπριακό λαό και στην κυπριακή κυβέρνηση για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας.

Αποσπάσματα από την Κοινή Διακήρυξη

Παρ. 17. …η πλήρης και αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής και η αποτελεσματική συνεργασία της Τουρκίας με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραμένει σημαντική.

18. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στην Κύπρο και επαναλαμβάνουμε την υποστήριξη μας στις προσπάθειες της αποστολής καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη συνολική λύση του Κυπριακού, σύμφωνη με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές και αξίες της ΕΕ. Η λύση πρέπει να διασφαλίζει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου χωρίς εγγυήσεις, δικαιώματα επέμβασης και παρουσία ξένων στρατευμάτων. Προς τον σκοπό αυτό αναμένουμε η Τουρκία να επιδείξει έμπρακτη δέσμευση για μια συνολική λύση εντός του πλαισίου των ΗΕ. Είναι τεράστιας σημασίας ότι η ΕΕ παραμένει ενεργά εμπλεκόμενη στις διαπραγματεύσεις για την επανέναρξη τους και στην προσπάθειες προς τον σκοπό αυτό. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα παραμείνει μέλος της ΕΕ και συνεπώς η λύση πρέπει να διασφαλίζει ότι η Κύπρος θα παραμείνει ένα πλήρως λειτουργικό μέλος της Ένωσης, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

21. …αναγνωρίζουμε ότι η Δυτική και η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένας στρατηγικός διάδρομος για μεταφορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος μέσω υποδομών όπως ο EastMed.

22. Επαναλαμβάνουμε την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη μας προς την Κυπριακή Δημοκρατία στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων για να εξερευνά, να εκμεταλλεύεται και να αναπτύσσει τους φυσικούς της πόρους εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα με προηγούμενα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επαναλαμβάνουμε την υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη που η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ με τις οποίες καταδικάζει τις συνεχιζόμενες παράνομες δράσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για τις πραγματικές ή πιθανές γεωτρήσεις ενός της ΑΟΖ της Κύπρου. Ζητούμε από την ΕΕ να παραμείνει εμπλεκόμενη στο θέμα και στην περίπτωση που η Τουρκία δεν σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες της, να εξετάσει τη λήψη κατάλληλων μέτρων σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο.

23. Καλούμε την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της υπό το πλαίσιο διαπραγμάτευσης περιλαμβανομένης και της πλήρους και χωρίς διακρίσεις εφαρμογής του πρωτοκόλλου συμφωνίας σύνδεσης προς όλα τα κράτη μέλη. Επαναλαμβάνουμε ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι ουσιώδης. Προς τον σκοπό αυτό καλούμε ξανά την Τουρκία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κύπρο.

Οι ευχαριστίες του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ευχαριστίες για την πλήρη στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία σχετικά με τις εξελίξεις στην ΑΟΖ, εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Στις δηλώσεις του επανέλαβε την αποφασιστικότητα του να συμβάλλει για τη δημιουργία συνθηκών ώστε να βρεθεί μια μόνιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό, ενώ ευχαρίστησε τους άλλους ηγέτες για την υποστήριξη τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους φίλους ηγέτες της σημερινής Συνόδου για τη σταθερή στήριξη τους σχετικά με το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της ΑΟΖ της και ιδιαίτερα για την ομόφωνη έκφραση απαρέσκειας και καταδίκης της παραβίασης του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας από πλευράς Τουρκίας», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. 



Πρόθεσε δε «Ενημέρωσα τους ηγέτες για τις συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειές της Τουρκίας που δυστυχώς κλιμακώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες με πρωτοφανείς παραβιάσεις του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Συμπεριφορές από όλους καταδικαστέες, άκρως αντίθετες ως προς τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαιτέρως αν αναλογιστεί κανείς ότι η παραβίαζουσα χώρα δεν είναι άλλη από την Τουρκία που είναι και υποψήφια προς ένταξη χώρα».

Παράλληλα εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη του προς τους φίλους -όπως τους χαρακτήρισε- Ηγέτες για τη στήριξη και αλληλεγγύη όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις.

«Στόχος, η ΕΕ και οι εταίροι μας να αξιοποιήσουν όλα τα διπλωματικά μέσα και επιρροή, προκειμένου να τερματισθούν άμεσα οι έκνομες αυτές ενέργειες», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση