ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παραμένει στην ηγεσία του ΑΚΕΛ ο Άντρος και συντονίζεται με Νικόλα

Ενημέρωσε την γραμματεία του κόμματος για την απόφαση ενώ παράλληλα πραγματοποίησε νέο τετ α τετ με τον Νικόλα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μπορεί ο ανασχηματισμός του Νίκου Αναστασιάδη να μονοπώλησε τις εξελίξεις και την επικαιρότητα, ωστόσο και στα υπόλοιπα κόμματα γίνονται διεργασίες και κινήσεις. Ο Άντρος Κυπριανού έλαβε την απόφασή να παραμείνει στην ηγεσία του ΑΚΕΛ και το ανακοίνωσε στη γραμματεία του κόμματος, η οποία και το ενέκρινε ομόφωνα. Στο κόμμα της Αριστεράς, έχει αποφασιστεί να μην ανακοινωθεί η απόφασή του κ. Κυπριανού επίσημα αλλά να αφήσει το όλο θέμα λίγο πολύ να διαχυθεί. Καθόλου τυχαίο και το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα όταν ερωτάται για το αν θα παραμείνει στην ηγεσία του ΑΚΕΛ, αναφέρει πως αυτό θα το αποφασίσει το συνέδριο του κόμματος. Κατά πόσο δηλαδή θα εγκρίνει δηλαδή την παραμονή του ή αν θα εκλέξει άλλο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής εφόσον βεβαίως υπάρξει ανθυποψήφιος. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι μετά την απόφασή του, πραγματοποίησε νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, όπου επανέλαβαν την θέλησή τους για συντονισμό και συνεργασία τόσο εντός όσο και εκτός της βουλής.

Φθινόπωρο αποφάσεων

Όπως ανέφερε από τις αρχές του μήνα η «Κ», ο Άντρος Κυπριανού ήγειρε το θέμα του εσωκομματικού συνεδρίου στην κεντρική γραμματεία ζητώντας την άποψη των μελών για το κατά πόσο θα έπρεπε να παραμείνει ή να φύγει. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο γ.γ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης ήταν ιδιαίτερα ένθερμος υπέρ της παραμονής του, ενώ και άλλα στελέχη υπογράμμισαν πως υπάρχουν και θετικά αλλά και αρνητικά από την παραμονή του. Κανείς βεβαίως εντός της Κεντρικής Γραμματείας δεν εκφράστηκε τουλάχιστον επίσημα αρνητικά σε ένα σενάριο παραμονής του. Του ζητήθηκε ωστόσο να λάβει ο ίδιος τις αποφάσεις του και να τους ενημερώσει. Απόφαση που λήφθηκε και ανακοινώθηκε το περασμένο δεκαήμερο. Το όλο θέμα δεν έχει συζητηθεί στο Πολιτικό Γραφείο και ούτε φαίνεται πως θα συζητηθεί. Θα ανακοινωθεί όπως όλα δείχνουν στην Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, ενώ δικαίωμα εκλογής θα έχει οποιοδήποτε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής το επιθυμεί. Προφανώς τόσο ο Στέφανος Στεφάνου όσο και ο Γιώργος Λουκαϊδης, τα δύο πρόσωπα των οποίων το όνομα ακούστηκε για την διαδοχή δεν προτίθενται να αμφισβητήσουν τον κ. Κυπριανού και να διεκδικήσουν, δεν αποκλείεται ωστόσο να υπάρξουν εκπλήξεις από άλλα στελέχη.

Οι αιτίες

Οι εξελίξεις στο κυπριακό φαίνεται να είναι ο κύριος λόγος της απόφασής του κ. Κυπριανού να παραμείνει καθώς πολλοί και από το ΑΚΕΛ αλλά και από την ευρύτερη Αριστερά τον πίεσαν να μείνει ενόψει των εξελίξεων αλλά και της ψιθυρολογίας ότι ο Πρόεδρος φλερτάρει με άλλες μορφές λύσης. Υπάρχουν βεβαίως στελέχη του ΑΚΕΛ που επισημαίνουν ότι το κόμμα έχει μπει ήδη σε μία διαδικασία ανάκαμψης με τον Άντρο Κυπριανού στο τιμόνι και τυχόν αλλαγή αυτή την περίοδο θα προκαλέσει αστάθεια. Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν πως κακώς ο κ. Κυπριανού έσπευσε να προαναγγείλει αποχώρησή του σε συνέντευξή του στην «Κ» καθώς για ένα μεγάλο διάστημα υπήρξε ψιθυρολογία για την επόμενη μέρα στο κόμμα που προκάλεσε αναστάτωση στο κόμμα. Συζήτηση όπως λένε αχρείαστη σε μία κρίσιμη καμπή για το κόμμα. Στην εξίσωση της παραμονής του, ρόλο έπαιξε και το μικρό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι και τις βουλευτικές εκλογές. Όπως λένε στελέχη της Αριστεράς, η διάδοχη κατάσταση θα είχε να προσαρμοστεί και να προετοιμαστεί σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα για τις βουλευτικές εκλογές που είναι το μεγάλο στοίχημα για το κατά πόσο το κόμμα θα ανακάμψει.

Το ερώτημα που μένει αναπάντητο, είναι κατά πόσο ο κ. Κυπριανού θα μείνει μέχρι και τις βουλευτικές εκλογές του 2021 και στη συνέχεια να παραιτηθεί τηρώντας το καταστατικό του κόμματος που λέει πως τα στελέχη αφυπηρετούν στα 65 τους.

Ο Άντρος Κυπριανού είχε νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο και επανέλαβαν την θέλησή τους για συντονισμό και συνεργασία τόσο εντός βουλής όσο και εκτός

Τετ α τετ με Νικόλα

Το σίγουρο είναι πως ο Άντρος Κυπριανού έχει ήδη αρχίσει και επαφές και κινήσεις με ορίζοντα και τις βουλευτικές εκλογές του 2021 και τις προεδρικές εκλογές του 2023. Πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα ακόμα μία συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, όπου και επανέλαβαν την θέλησή τους να προχωρήσουν και σε συντονισμό, τόσο εντός της βουλής όσο και εκτός. Ανοικτό είναι αν θα δούμε πλέον σταύρωμα νομοσχεδίων με τη ψήφιση ΔΗΚΟ ΑΚΕΛ, καταψήφιση προϋπολογισμού των δύο κομμάτων, ενώ ερωτήματα εγείρονται για το που μπορεί να τα βρουν τα δύο κόμματα σε πολιτικές εκτός βουλής. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Κυπριανού είχε αναφέρει τον περασμένο Μάιο πως στο κυπριακό, χωρίζει χάος τα δύο κόμματα. Το τι άλλαξε είναι ένα ζήτημα σχετικό. Σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους, η ψιθυρολογία ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξακολουθεί να σκέφτεται άλλες μορφές λύσης και δη συνομοσπονδία, έφερε κοντά τους δύο πολιτικούς αρχηγούς.

Το κατά πόσο η εν λόγω συνάντηση προαναγγέλλει την απαρχή της συνεργασίας των δύο κομμάτων με γνώμονα το 2023, είναι λίγο πρόωρο να συζητηθεί. Σημειώνεται ωστόσο πως ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει αμβλύνει κατά πολύ την ρητορική του απέναντι στο ΑΚΕΛ, υπενθυμίζοντας συχνά την καλή συνεργασία που είχαν τα δύο κόμματα στο παρελθόν. Ο γ.γ του ΑΚΕΛ έχει ήδη διαμηνύσει σε συνέντευξή του στην «Κ» πως το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να στηρίξει υποψήφιο για την προεδρία είτε τον Νικόλα Παπαδόπουλο είτε άλλο δηκοϊκό στέλεχος. Υπάρχουν ωστόσο και στελέχη που υπογραμμίζουν με νόημα πως το ΑΚΕΛ δεν έχει πλέον την ευχέρεια να μείνει εκτός εξουσίας για ακόμα μία πενταετία και να αφήσει τον δρόμο ανοικτό στον ΔΗΣΥ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση