ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πήρε παράταση μέχρι τις βουλευτικές ο Αβέρωφ

Δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν και έστειλε μήνυμα της ανοχής στην αυτοκριτική χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε ιδεολογικοπολιτικό συνέδριο

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Παράταση μέχρι και τις βουλευτικές του 2021 παίρνει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Αυτό είναι το μήνυμα που του έστειλαν οι Συναγερμικοί μετά και τη μαραθώνια συνεδρία του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου την περασμένη Δευτέρα. Πλην του Γιώργου Παμπορίδη, που έκανε παραίνεση για εκλογικό συνέδριο κινούμενος σε ήπιους τόνους, δεν υπήρξε αμφισβήτηση του Συναγερμικού Προέδρου από κανένα στέλεχος, αλλά ούτε και ζήτημα ανανέωσης της εντολής της ηγεσίας. Αυτό που πέρασε βεβαίως, όπως κατέγραψε η «Κ» από τη Δευτέρα, είναι ότι έγιναν αρκετά λάθη κατά τη διάρκεια του προεκλογικού που αν δεν διορθωθούν αμέσως, μέσα από ένα ιδεολογικό ξεκαθάρισμα και επανακαθορισμό αρχών, τα ποσοστά του κόμματος θα συνεχίσουν να πέφτουν. Στάλθηκε μάλιστα το μήνυμα πως ο ΔΗΣΥ έχει δύο χρόνια μπροστά του για να επανακάμψει σε ζήτημα ποσοστών και τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση για να κυβερνήσει.

Σε διαδικασία επανασύνδεσης

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεν έθεσε ζήτημα εκλογικού συνεδρίου, απατώντας με αυτό τον τρόπο στην πρόκληση Παμπορίδη, ούτε μίλησε υπέρ ενός ιδεολογικοπολιτικού συνεδρίου, διαμήνυσε ωστόσο από την αρχή ότι είναι διατεθειμένος να ακούσει όλες τις απόψεις. Ενδεικτικό ότι η συνεδρία κράτησε από τις έξι και μισή το απόγευμα μέχρι και τη μία και μισή το πρωί. Όπως μαθαίνει η «Κ», από το πρωί της Τρίτης ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επικοινώνησε με στελέχη τα οποία εξέφρασαν ανησυχίες για την πορεία του ΔΗΣΥ και εισηγήθηκαν αλλαγές, για να τους διαμηνύσει τις ευχαριστίες του για τις τοποθετήσεις τους αλλά και για να τους ζητήσει βοήθεια στη διαδικασία κωδικοποίησης των θέσεων στα μεγάλα ζητήματα του τόπου όπως το Κυπριακό, την οικονομία και τα κοινωνικά ζητήματα. Σε αυτή τη διαδικασία, όπως διαρρέεται από συναγερμικά πηγαδάκια, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ θέλει και τον Γιώργο Παμπορίδη αρωγό.

Σε δηλώσεις του την Τρίτη ο Αβέρωφ Νεοφύτου επεσήμανε πως «στον Δημοκρατικό Συναγερμό η κριτική και η αυτοκριτική είναι ό,τι πιο επιθυμητό. Είναι μέσα από την κριτική και την αυτοκριτική, που μας δίνεται η ευκαιρία να διορθώνουμε τα λάθη μας. Να γινόμαστε καλύτεροι για τον τόπο».

Εξέφρασε αισιοδοξία για την παραπέρα πορεία του Δημοκρατικού Συναγερμού προσθέτοντας τη βεβαίωσή του «ότι η κυβέρνησή μας θα ακολουθήσει το δρόμο των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος».

Τα τρία βήματα

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι βγήκε τελικά από τη μαραθώνια συνεδρία και αν υπάρχει έδαφος αλλαγών. Παρά την παραίνεση στελεχών όπως οι Ιωάννης Κασουλίδης, Γιώργος Παμπορίδης, Μιχάλης Σοφοκλέους και Ξένια Κωνσταντίνου να γίνει ιδεολογικοπολιτικό συνέδριο, κάτι τέτοιο δεν αποφασίστηκε, ούτε τέθηκε προς ψηφοφορία με το πέρας του συνεδρίου. Κληθείς μάλιστα την επόμενη μέρα να σχολιάσει αν ο ΔΗΣΥ θα πάει σε ιδεολογικοπολιτικό συνέδριο, ο Αβέρωφ Νεοφύτου απάντησε πως «δεν υπάρχουν κλειστά χαρτιά για να τα ανοίξουμε. Στον Δημοκρατικό Συναγερμό έγινε συζήτηση, δεν υπάρχει αμφισβήτηση της ταυτότητας, η ιδεολογική διακήρυξη παραμένει επίκαιρη και σήμερα και εκεί που χρειάζεται επικαιροποίηση θα γίνει με έναν δομημένο τρόπο όπως προβλέπουν οι διαδικασίες του κόμματος».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη ο Δημοκρατικός Συναγερμός δημοσιοποίησε τα επόμενα βήματά του, εμπλέκοντας στη διαδικασία παλαιότερα στελέχη όπως ο Ιωάννης Κασουλίδης και ο Παναγιώτης Δημητρίου. Όπως σημειώνεται στόχος:

• Η εις βάθος αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος από επιτροπή πολιτικών προσώπων που δεν είχαν καθημερινή διαχείριση των θεμάτων, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Δημητρίου.
• Η κάθοδος στη βάση με επαρχιακές συναντήσεις εντός του μήνα.
• Η κωδικοποίηση των θέσεων του ΔΗΣΥ με τον Ιωάννη Κασουλίδη να αναλαμβάνει το Κυπριακό, ενώ άλλα νέα στελέχη θα αναλάβουν θέσεις για την οικονομία, την ενέργεια, τα κοινωνικά θέματα, περιβάλλον κ.α.

Η μελέτη Νουρή

Αν και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απέφυγε να εκφράσει θέση για το αποτέλεσμα, ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ και επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας Νίκος Νουρής παρουσίασε τις εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα. Ο ίδιος κατέδειξε πως οι κύριες διαρροές του κόμματος σε διάφορες επαρχίες ήταν προς το ΕΛΑΜ και τη Δημοκρατική Παράταξη. Εκφράστηκε μάλιστα η εκτίμηση ότι αφαιρώντας το ποσοστό των Τ/κ που συμμετείχαν σε αυτές τις εκλογές αλλά και το ποσοστό της Ελένης Θεοχάρους και του Δημήτρη Συλλούρη οι οποίοι συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ το 2014, το κόμμα κυμαίνεται περίπου στα ίδια ποσοστά. Κίνηση που εκλήφθηκε από στελέχη ως προσπάθεια της ηγεσίας να θολώσει τα νερά και να δικαιολογήσει το αποτέλεσμα. Η εν λόγω τοποθέτηση προκάλεσε μάλιστα την αντίδραση στελεχών όπως του Μιχάλη Σοφοκλέους, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτη την όλη διαδικασία δικαιολόγησης του αποτελέσματος και διερωτήθηκε αν ο ΔΗΣΥ αποδέχεται πως τα ποσοστά του πλέον κυμαίνονται κάτω από 30%.

Αλλαγές προσώπων

Το πολιτικό γραφείο δεν έθιξε ζήτημα αλλαγής, ούτε μέρους της ηγεσίας παρά τη φημολογία που επικρατούσε τις προηγούμενες μέρες για αλλαγές στην ηγετική πυραμίδα και συγκεκριμένα για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου Λευτέρη Χριστοφόρου, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες αλλά και της Στέλλας Κυριακίδου που θα μεταβεί στις Βρυξέλλες το επόμενο διάστημα ως επίτροπος. Επισήμως είχε θίξει το ζήτημα ο πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίκκος Μαππουρίδης εισηγούμενος αυτοανανέωση αλλά και ο Μιχάλης Σοφοκλέους, ο οποίος στην ομιλία του έκανε λόγο για απουσία της ηγεσίας σε κρίσιμες στιγμές. Τοποθέτηση που φωτογράφιζε μεταξύ άλλων και τον Λευτέρη Χριστοφόρου, ο οποίος βάσει καταστατικού είναι επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας. Ο κ. Χριστοφόρου υπεραμύνθηκε του ρόλου του ξεκαθαρίζοντας πως η ηγεσία συνεδριάζει τακτικά. Πάντως, εδώ και καιρό συζητείται η επιστροφή του Χάρη Γεωργιάδη στην Πινδάρου η οποία συνδέεται και με αλλαγές στην ανώτατη πυραμίδα του κόμματος.

Το χρονοδιάγραμμα

Το ερώτημα είναι αν προκύπτουν οι όποιες αλλαγές στον ΔΗΣΥ τελικώς. Όλα τα στελέχη έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του κόμματος αν δεν παρθούν κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις αλλαγής πλεύσης. Τέθηκε θέμα για το ποια είναι η ιδεολογική θέση του Συναγερμού με τον Χάρη Γεωργιάδη να ξεκαθαρίζει πως πρέπει να αποφευχθούν τα δύο άκρα (Ακροδεξιά-Αριστερά) ενώ η Ξένια Κωνσταντίνου εξέφρασε την άποψη ότι η ροπή του ΔΗΣΥ προς την Ακροδεξιά θα οδηγεί σε απώλεια ποσοστών και σε απώλεια αξιοπιστίας του ΔΗΣΥ. Σημείωσε μαζί με τον Μιχάλη Σοφοκλέους τον κίνδυνο να αργοπεθάνει ο ΔΗΣΥ αλλά και για το ότι θα προκύψουν νέα κινήματα. Η τάση που επικρατεί εντός του ΔΗΣΥ είναι πως το κόμμα θα πρέπει μέσα από συγκεκριμένες αλλαγές να επαναφέρει τα χαμένα του ποσοστά και να απεγκλωβιστεί από τα ποσοστά που κυμαίνονται κάτω από το 30%. Ένα παρόμοιο ποσοστό όπως λέγεται από πολιτικές πηγές στις βουλευτικές εκλογές θα θέσει και τον ΔΗΣΥ αλλά και τον Αβέρωφ Νεοφύτου στην επικίνδυνη ζώνη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση