ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ποιοι επωφελούνται από τις νέες εγγραφές

Αυξημένο το ενδιαφέρον στις επικείμενες ευρωεκλογές από ότι το 2014

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Με το βλέμμα στραμμένο στην αυξημένη εγγραφή Κοινοτικών ψηφοφόρων αλλά και στον μεγάλο αριθμό Τουρκοκυπρίων που επικαιροποίησαν την διεύθυνσή τους, είναι τα κομματικά επιτελεία, ενόψει ευρωεκλογών. Η προθεσμία εγγραφής νέων ψηφοφόρων έληξε την Τρίτη το απόγευμα με τον αριθμό των νέων Κύπριων ψηφοφόρων να είναι σχετικά αυξημένος σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014. Μέχρι το απόγευμα της Τρίτης ο αριθμός έφτασε τους 4951 νέων ψηφοφόρων από τους 40000 μη εγγεγραμμένους ψηφοφόρους. Το μεγάλο ερώτημα είναι ποια κόμματα θα επωφεληθούν από τη συμμετοχή των νέων ψηφοφόρων.

ΔΗΣΥ και ΔΗΠΑ

Στους 2702 είναι οι Κοινοτικοί ψηφοφόροι που εγγράφηκαν φέτος σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Εσωτερικών και ο έφορος εκλογών ενώ το 2014 έφταναν τους 1671. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, τόσο ο Δημοκρατικός Συναγερμός όσο και η Δημοκρατική Παράταξη έχουν κινητοποιηθεί πλήρως το τελευταίο διάστημα εγγράφοντας Κοινοτικούς ψηφοφόρους. Δεν θα πρέπει άλλωστε να παραλείπεται πως ο αριστίνδην υποψήφιος της Δημοκρατικής Παράταξης Λευτέρης Δημητρίου, υπήρξε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας στην Κύπρο, ενώ και ο Δημοκρατικός Συναγερμό φαίνεται να έχει στενούς δεσμούς με Έλληνες που βρίσκονται στην Κύπρο. Σύμφωνα πάντως με τις δηλώσεις του εφόρου εκλογών Δημήτρη Δημητρίου στο κρατικό ραδιόφωνο, η εγγραφή Κοινοτικών ψηφοφόρων δεν αφορά μόνο την Κύπρο αλλά και την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, ένας μεγάλος αριθμός Κοινοτικών ψηφοφόρων ενδεχομένως να ψηφίσει Ελλαδίτες υποψηφίους ευρωβουλευτές και όχι Κύπριους. Όπως σημειώθηκε από τον κ. Δημητρίου, στο ενδεχόμενο που επιλέξουν να ψηφίσουν για την Ελλάδα, η αρμόδια υπηρεσία της Ελλάδας θα πρέπει να διαβιβάσει τα στοιχεία στο υπουργείο εσωτερικών για την ανάλογη ενημέρωση του αρχείου και για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο διπλής ψήφου.

ΑΚΕΛ και Τουρκοκύπριοι

Σημαντικός βεβαίως θεωρείται και ο αυξημένος αριθμός Τ/κ που έσπευσαν να επικαιροποιήσουν την διεύθυνσή τους το τελευταίο διάστημα όπως και να εκδώσουν ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Τ/κ οι οποίοι διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές, χρειάζονται εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους όπως άλλωστε ισχύει και με τους Ε/κ. Σε ότι αφορά τους Τ/κ που διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές θα πρέπει περιληφθούν στον κατάλογο κάτω από δύο προϋποθέσεις. Αφενός να έχουν αποκτήσει ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας από το σύστημα αρχείου πληθυσμού και αφετέρου η διεύθυνσή τους στα Κατεχόμενα θα πρέπει να είναι καταχωρημένη στο σύστημα. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι ο κ. Δημητρίου εδώ και μερικούς μήνες προσπάθεια επικαιροποίησης των διευθύνσεων.

Το 2014, οι Τ/κ που είχαν ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας έφταναν τους 59000 με μόλις 2000 να ψηφίζουν. Σήμερα φτάνουν τους 80.000 οι Τ/κ που έχουν επικαιροποιήσει την διεύθυνσή τους και έχουν εκδώσει ταυτότητα. Κίνηση που συνδέεται με τις ευρωεκλογές, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στην κάλπη. Θα πρέπει να σημειωθεί πως πέραν του υποψηφίου του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, υποψηφιότητα θέτει και ο σχηματισμός Γιασεμί, ο οποίος αποτελείται από 6 Τουρκοκυπρίους συμπεριλαμβανομένου του εκδότη της Αφρίκα Σενέρ Λεβέντ. Κάτι που θεωρείται πως κινητοποίησε την τ/κ κοινότητα. Μία τέτοια εξέλιξη θεωρείται πως ευνοεί το ΑΚΕΛ. Και αυτό γιατί ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ έχει εδώ και καιρό ξεκινήσει την καμπάνια του στα Κατεχόμενα με τη συμμετοχή αρκετών Τ/κ ακτιβιστών και πολιτικών. Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, στηρίζει ανεπίσημα μάλιστα τον κ. Κιζίλγιουρεκ, ενώ το ΑΚΕΛ έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό καμπάνια στην τ/κ πλευρά, ενημερώνοντάς τους μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα για το πώς μπορούν να ψηφίσουν.

Σημαντική θεωρείται και η συμμετοχή των ψηφοφόρων του εξωτερικού. Το υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά ότι θα περάσει τους 5000 νέους ψηφοφόρους από το Βέλγιο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα. Όπως σημειώνεται και από το υπουργείο Εσωτερικών έχουν ενεργοποιηθεί οι συγκεκριμένες πρεσβείες αλλά και οι κομματικοί μηχανισμοί που υπάρχουν στο εξωτερικό. Τόσο ο ΔΗΣΥ όσο και το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ έχουν επιχειρήσει κινητοποίηση των ψηφοφόρων του εξωτερικού, μέσω των φοιτητικών παρατάξεων. Το ΑΚΕΛ μάλιστα ελπίζει ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν δομές και μετανάστες νέας γενιάς, ενώ ο ΔΗΣΥ στην ενεργοποίηση ψηφοφόρων στην Ελλάδα.

Οι λόγοι της αύξησης

Ποιοι είναι ωστόσο οι λόγοι της αύξησης της συμμετοχής συγκριτικά με το 2018; Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Δημητρίου στο κρατικό ραδιόφωνο, ρόλο έπαιξε το ότι στάληκαν εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών εδώ και καιρό επιστολές σε σπίτια για να υποβληθούν αιτήσεις αλλά και ιδιαίτερη κινητοποίηση κομμάτων και υποψηφίων. Όπως είπε ρόλο έπαιξε και η διαφημιστική καμπάνια που ξεκίνησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη σημασία της συμμετοχής. Στο ίδιο πλαίσιο φαίνεται να κινητοποιήθηκαν και αρκετοί στρατιώτες, καθώς ο έφορος εκλογών είχε αποστείλει επιστολή στο ΓΕΕΦ για να παράσχει διευκολύνσεις και άδειες στους στρατεύσιμους για να προχωρήσουν στην εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους. Στις 19 Απριλίου θα προκηρυχθούν επίσημα οι εκλογές με τα κόμματα να μπαίνουν επίσημα στον προεκλογικό.

ΕΝΤΥΠΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση