ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Politico: Ρυθμιστής για τις τιμές των φαρμάκων η Στέλλα Κυριακίδου

Ανάλυση με τα πέντε πρόσωπα καταλύτες στον τομέα της Υγείας στην Ευρώπη δημοσίευσε η διεθνούς φήμης ιστοσελίδα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η διεθνούς φήμης ιστοσελίδα Politico, δημοσίευσε μια ανάλυση γύρω από το κεφαλαιώδες για την Ευρωπαϊκή Ένωση θέμα των τιμών των φαρμάκων. Το εν λόγω ζήτημα απασχόλησε έντονα τόσο την προηγούμενη σύνθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής, όσο και των κρατών-μελών, χωρίς να γίνει κατορθωτό να θεσπιστεί μια ενιαία και επωφελής για τους πολίτες στρατηγική. Το βάρος της ευθύνης μεταφέρεται πλέον σε πέντε παίκτες-κλειδιά όπως υποστηρίζει το Politico, με πρώτη και καλύτερη τη νέα επίτροπο Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.

Η γενική αναδόμηση των χαρτοφυλακίων από τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ευρωπαϊκή επιτροπή Υγείας, και οι διευρυμένες αρμοδιότητες της εν λόγω επιτροπής, καθιστούν την κα Κυριακίδου, ως βασικό ρυθμιστή χάραξης πολιτικής για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες ως επίσης και τα εμπόδια που υψώνονται από χώρες-μέλη της Ένωσης. Επαφίεται σε πέντε άτομα, σύμφωνα πάντα με το Politico, να καταφέρουν το ακατόρθωτο.

Στέλλα Κυριακίδου (Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας)

Ο πρώτος ρυθμιστής σύμφωνα με το Politico είναι η Κύπρια Επίτροπος, αρμόδια για θέματα Υγείας Στέλλα Κυριακίδου. Χαρακτηριστικό το προσωνύμιο που της αποδίδεται ως «Μητέρα Τερέζα» του κυπριακού κοινοβουλίου. Στο άρθρο επισημαίνεται η θετική απήχηση που έχει η κα Κυριακίδου σε όλα τα κόμματα της Κύπρου για να τονιστεί πως το «χάρισμα» αυτό θα είναι αναγκαίο και στη νέα πρόκληση που έχει ενώπιον της. Την συνεργασία της Κομισιόν με τον διεθνή οργανισμό ΗΤΑ (Health Technology Assessment).

Πρακτικά αυτό μεταφράζεται στη συνεργασία των κρατών τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναφορικά με το κατά πόσο ένα φαρμακευτικό σκεύασμα είναι ουσιαστικά χρήσιμο, πόσο καλά λειτουργεί, πόσοι άνθρωποι ενδεχομένως να το χρειάζονται και κατά πόσο παύει να είναι αναγκαίο. Κύριο σημείο που πρέπει να εστιάσει η κα Κυριακίδου αφορά το «πόσο καλά λειτουργεί», τομέας γνωστός και ως «κλινική αξιολόγηση». Ο προκάτοχος της κας Κυριακίδου, Λιθουανός Βιτένις Αντριουκάιτις κατηγορείται πως ακολουθούσε μια πιο «επιθετική» γραμμή ως προς την απαίτηση οι χώρες-μέλη να χρησιμοποιούν αποκλειστικά τις ευρωπαϊκές επιστημονικές αξιολογήσεις.

Τη δεδομένη χρονική συγκυρία, η νέα ευρωπαία επίτροπος υγείας καλείται να βγάλει την Κομισιόν από ένα διαφαινόμενο αδιέξοδο, μιας και αρκετές χώρες δημιουργούν ένα κοινό μέτωπο, το οποίο απορρίπτει την ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική για τα φάρμακα, αντιπροτείνοντας την αποδοχή υποδείξεων σε εθελοντική μονάχα βάση.

Γιένς Σπάν (Γερμανός Υπουργός Υγείας)

Η Γερμανία ηγείται των χωρών που αντιτίθενται στην επιθυμία της Κομισιόν, παρόλο που το 2018 δήλωνε πως δεν είναι δογματικά αντίθετη σε από κοινού εργασίες που αφορούν την διαπίστωση πόσο καλά λειτουργεί ένα φάρμακο. Αντιτίθεται ωστόσο στο ζήτημα της παροχής οικονομικών πόρων αποκλειστικά για το συγκεκριμένο ζήτημα. Θιασώτες μάλιστα αυτής της λογικής υποστηρίζουν πως είναι αχρείαστος ένας τέτοιος συνασπισμός από τη στιγμή που η κάθε χώρα θα λειτουργεί αυτόνομα.

Ο Σπάν γνωρίζει καλά πως η επιθυμία της κας φον ντερ Λάιεν αποτελεί ένα ιδιαιτέρως φιλόδοξο εγχείρημα. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τα ευρωπαϊκά κράτη συνεργάζονται ήδη σε εθελοντική βάση σε πειραματική βάση στις αξιολογήσεις, παρόλα αυτά επικρατεί ανησυχία, πως ενδεχόμενη αποτυχία στη νέα αυτή πρωτοβουλία, ενδεχομένως να σημάνει και το οριστικό τέλος σε μια πανευρωπαϊκή στρατηγική για την υγεία.

Σύμφωνα με το Politico, ο Γερμανός Υπουργός καλοβλέπει το ενδεχόμενο ανάληψης πρωτοβουλίας ως μεσάζοντας το δεύτερο εξάμηνο του 2020, όταν η Γερμανία θα έχει την προεδρία του Συμβουλίου. Ο Σπάν εξάλλου φαίνεται να εποφθαλμιά την ηγεσία του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος από την Άνγκελα Μέρκελ, και σε μια ενδεχόμενη θετική προσέγγιση με τον ίδιο πρωταγωνιστή, αναμένεται να του προσδώσει και πολιτικά οφέλη.

Τίμο Βόλγκεν (Γερμανός Ευρωβουλευτής, Σοσιαλοδημοκράτης)

O Βόλγκεν μεταφέρει το όλο θέμα στις ατζέντες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και θεωρείται ως ο μεγαλύτερος αντίπαλος της «γραμμής του Βερολίνου» ως προς την κοινή ευρωπαϊκή στρατηγικής για τα φάρμακα.

Ο Βόλγκεν με μεγαλύτερο του «όπλο» το Youtube, αναφέρεται σε σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας, όπως είναι οι φωτιές στον Αμαζόνιο, με αποτέλεσμα να θεωρείται ως ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους πολιτικούς στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα όμως μετατρέπεται σε έναν από τους κυριότερους «παίκτες» του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου αναφορικά με τις τιμές των φαρμάκων.

Ευρωβουλευτής από το 2016, ο Βόλγκεν αναφέρει το Politico, αναμένεται να δώσει μεγαλύτερη μάχη στο κοινοβούλιο της Γερμανίας παρά της Ευρώπης, μιας και η προσπάθεια να πείσει τους σοσιαλδημοκράτες συναδέλφους του να υποστηρίξουν την ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική για τα φάρμακα αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα.

Μπρόυνο Μπρούινς (Υπουργός Υγείας, Ολλανδία)

Τη στιγμή που οι Βρυξέλλες παραμένουν διχασμένες ως προς την ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική φαρμάκων, ο Μπρούινς βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για συναντίληψη, πρωταγωνιστώντας σε μια προσπάθεια διατλαντικής συνεργασίας με στόχο τη μείωση των τιμών των φαρμάκων.

Τον Οκτώβριο μάλιστα ο Μπρούινς σκοπεύει να παρουσιάσει επίσημα ένα διεθνές πρόγραμμα σε συνεργασία με τον Καναδά και άλλες χώρες της Ευρώπης. Η πρωτοβουλία αυτή είναι επικεντρωμένη στο να παρέχει στα εθνικά συστήματα υγείας την ευχέρεια να προγραμματίζουν έγκαιρα για τις τιμές φαρμάκων που δεν έχουν ακόμη προωθηθεί στην αγορά. Όπως επισημαίνει ο Μπρούινς, μια τέτοια πρωτοβουλία θα διευκολύνει τις έγκαιρες χρονικά διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις και τους φαρμακοβιομήχανους, για να αποφεύγονται οι «ανεξήγητα υψηλές τιμές» ενός φαρμάκου μόλις αυτό βγει στην αγορά.

Μάιντερτ Μπόισεν (Διευθυντής NICE, Αγγλία)

Το Politico θέτει το φιλολογικό ερώτημα, κατά πόσο το Brexit θα σημάνει και το τέλος της εμπλοκής της Βρετανίας στις κοστολογήσεις φαρμάκων. Η απάντηση είναι πως όχι. Και αυτό διότι η αγγλική φαρμακοβιομηχανία «NICE», αναμένεται να διατηρήσει την επιρροή της στο παγκόσμιο φαρμακευτικό γίγνεσθαι και όσον αφορά τον τομέα των νέων θεραπειών. Ο Μπόισεν αναμένεται να είναι ο πρωτεργάτης της όλης διαδικασίας.

Από το 2004 εργάζεται στη NICE, ενώ τον Απρίλιο του 2018 ανέλαβε το πηδάλιο του τμήματος της εκτίμησης νέων τεχνολογιών. Τους αμέσως επόμενους μήνες ο Μπόισεν αναμένεται να ανακοινώσει μια έρευνα που θα περιλαμβάνει νέους τρόπους υπολογισμού της αξίας των φαρμάκων, όπως για παράδειγμα αν μπορεί ένας ασθενής να επιστρέψει στη δουλειά.

Πέραν αυτών, ο ίδιος και η ομάδα του αναμένεται να παρουσιάσουν τρόπους πρόσβασης σε φάρμακα υψηλού κόστους που αφορούν κληρονομικές ασθένειες. Το Politico εκτιμά πως η δημοσιοποίηση της έρευνας του Μπόισεν θα «αντηχήσει σε όλη την υφήλιο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση