ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πολιτικά δεν έκλεισε ο Συνεργατισμός

Ντόμινο πολιτικών εξελίξεων προκάλεσε η παραίτηση Αρέστη στο πολιτικό σκηνικό

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Την ίδια ώρα που ο Χάρης Γεωργιάδης αμφισβητούσε επίσημα το πόρισμα του Συνεργατισμού αλλά και την αντικειμενικότητα κάποιων εκ των μελών της διερευνητικής επιτροπής σε συνέντευξη Τύπου, ο Δημοκρατικός Συναγερμός επιχειρούσε να αλλάξει την ατζέντα καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό του ΡΙΚ. Κίνηση που άλλαξε για λίγο τη σειρά της επικαιρότητας, αλλά όχι τόσο ώστε να κλείσει το κεφάλαιο του Συνεργατισμού.

H συμβολική παραίτηση του Προέδρου της διερευνητικής επιτροπής Γιώργου Αρέστη από την προεδρία της «Πειθαρχικής Επιτροπής της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας του Ελεγκτικού Επαγγέλματος» εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του υπουργού Οικονομικών απέναντι στο πόρισμα, προκάλεσε κύκλο αντιδράσεων ενώ πραγματοποιείται σήμερα πορεία διαμαρτυρίας για τον Συνεργατισμό, την οποία στηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Επόμενος σταθμός η συζήτηση του πορίσματος στην Ολομέλεια της Βουλής την 4η Απριλίου. Κίνηση που καταδεικνύει πως ο Συνεργατισμός είναι κάθε άλλο από κεφάλαιο τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τα κόμματα.

Παραίτηση με συμβολισμούς

Η απόφαση του Προέδρου της διερευνητικής επιτροπής Γιώργου Αρέστη να παραιτηθεί από την προεδρία της «Πειθαρχικής Επιτροπής της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας του Ελεγκτικού Επαγγέλματος» εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την στάση που τήρησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Οικονομικών ήταν αρκετή για να προκαλέσει μία σειρά αντιδράσεων και να ανακινήσει εκ νέου το θέμα. Ενδεικτικό ότι μετά τη δημοσιοποίηση της παραίτησης, ο κ. Αρέστη μίλησε στο κρατικό ραδιόφωνο για προσβλητική αμφισβήτηση του πορίσματος από πλευράς της κυβέρνησης. Όπως είπε γίνεται μία προσπάθεια αποδόμησης του πορίσματος και αλά καρτ απαξίωσής του.

Μία σειρά γεγονότων

Μία σειρά κινήσεων από πλευράς της κυβέρνησης φαίνεται πως υπήρξε ο λόγος που οδήγησε τον Γιώργο Αρέστη σε παραίτηση. Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε συνέντευξη Τύπου μίλησε για fake news στο πόρισμα, ενώ σε συνέντευξή του στην «Κ» είχε διερωτηθεί για την επιλογή του Γιώργου Γεωργίου ως μέλους της ερευνητικής επιτροπής δεδομένου ότι όπως είπε ήταν ανθυποψήφιος του Νικόλα Χατζηγιάννη στον Συνεργατισμό. Τοποθέτηση που αποτελούσε ευθεία μομφή στις επιλογές του γενικού εισαγγελέα ο οποίος και διόρισε τον κ. Γεωργίου.

Ακολούθησαν βεβαίως και οι δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη, που παραλλήλισε το πόρισμα με την υπόθεση της Πετράνας Μίλκοβα θέλοντας να υπογραμμίσει την αντιφατικότητα των ευρημάτων του πορίσματος. Κίνηση που φέρεται πως αποτέλεσε την κορυφή του παγόβουνου για την παραίτηση Αρέστη.

Όπως είχε αναφέρει η «Κ» την περασμένη Κυριακή, από πλευράς της κυβέρνησης διαρρέετο ότι οι σχέσεις Γιώργου Αρέστη και υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη δεν ήταν και οι καλύτερες. Όχι μόνο για την κόντρα και την ανταλλαγή ειρωνειών κατά τη διάρκεια κατάθεσης του Χάρη Γεωργιάδη ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής, αλλά και γιατί, όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Αρέστη είχε παραιτηθεί από την Επιτροπή Αποκλεισμού Οικονομικών Φορέων μετά την επιμονή του κ. Γεωργιάδη να μην του εγκρίνει συγκεκριμένο συνεργάτη. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, υποστήριξε πως αφέθηκε χωρίς απαραίτητη στήριξη σε τεχνικό και ανθρώπινο επίπεδο.

Η πορεία

Για την παραίτηση Γιώργου Αρέστη αντέδρασαν όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για απαξίωση του πορίσματος και αμφισβήτηση των θεσμών. Σήμερα μάλιστα πραγματοποιείται πορεία διαμαρτυρίας που συνδιοργανώνουν αγροτικές και εκπαιδευτικές οργανώσεις έξω από την ΠΑΣΥΔΥ με πορεία προς το Προεδρικό για τα τεκταινόμενα στον Συνεργατισμό.

Την εκδήλωση στηρίζουν οι αγροτικές οργανώσεις ΠΕΚ, ΕΚΑ, ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ, ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ, ΕΥΡΩΑΓΡΟΤΙΚΟΣ, η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ και ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου. Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας θα συμμετάσχουν και οργανώσεις συνταξιούχων.

Στόχος της πορείας είναι η διαμαρτυρία για τα όσα έγιναν στον Συνεργατισμό και οδήγησαν στο κλείσιμο, ζητώντας απόδοση ευθυνών, τερματισμό της διαδικασίας αποξένωσης της περιουσίας του Συνεργατισμού και της εξεύρεσης τρόπου για να επιστραφούν οι περιουσίες αυτές, συμπεριλαμβανομένων των κτιρίων, των αποθηκών, των συσκευαστηρίων, των εργοστασίων, των οικοπέδων στους νόμιμους δικαιούχους τους, που δεν είναι άλλοι από τα μέλη των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων των Ταμιευτηρίων των Δασκάλων, των Καθηγητών, των Αστυνομικών, των Δημοσίων Υπαλλήλων κ.α.

Πίσω και το ΑΚΕΛ

Την πορεία διαμαρτυρίας στηρίζουν, σύμφωνα με ανακοινώσεις, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγοι, ωστόσο σύμφωνα με ασφαλείς πηγές μεγάλη εμπλοκή φέρεται να έχει το ΑΚΕΛ γύρω από την διοργάνωση. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Άντρος Κυπριανού σε συνέντευξή του στον Active εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης, αναφερόμενος σε κυβερνώντες και ΔΗΣΥ λέγοντας χαρακτηριστικά : Δεν έχω συναντήσει πιο θρασείς και ανήθικους».

Πάει Βουλή το πόρισμα

Όμως η πορεία διαμαρτυρίας δεν θα είναι η τελευταία κίνηση γύρω από τον Συνεργατισμό. Στις 4 Απριλίου αναμένεται να συζητηθεί το πόρισμα στην Ολομέλεια της Βουλής. Ήδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να στρέψουν τα βέλη τους γύρω από τις ευθύνες του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, αλλά και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος έβαλε ασπίδα γύρω από τον κ. Γεωργιάδη διαμηνύοντας πως δεν θα τον θυσιάσει ως άλλη Ιφιγένεια.

Το πώς θα κινηθεί ο ΔΗΣΥ είναι ένα ζήτημα ανοικτό. Δεδομένων όμως και των προηγούμενων τοποθετήσεων του Αβέρωφ Νεοφύτου για ευθύνες όλων των κομμάτων στο διαχρονικό «φαγοπότι» του Συνεργατισμού, αναμένεται πως έτσι θα κινηθεί και ενώπιον της Βουλής. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο ΔΗΣΥ έχει ήδη διορίσει ολιγομελή επιτροπή στον ΔΗΣΥ για μελέτη του πορίσματος, η οποία φαίνεται πως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Ήδη κόμματα τα οποία δεν συμμετείχαν στον Συνεργατισμό όπως Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι και ΕΛΑΜ θα επιρρίψουν ευθύνες στα κόμματα που συμμετείχαν στην επιτροπεία μεταξύ άλλων, ενώ το ΑΚΕΛ διά του Άντρου Κυπριανού έχει διαμηνύσει πως το κόμμα είναι έτοιμο να συζητήσει τις ευθύνες του ΑΚΕΛ πριν το 2013.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση