ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εκτός ατζέντας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων οι κυρώσεις σε Τουρκία

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, στο Συμβούλιο, θα λάβει χώρα μία «εις βάθος συζήτηση» στην οποία θα τεθούν επί τάπητος όλες οι πτυχές των ευρωτουρκικών σχέσεων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

H τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, η Λιβύη, το προσφυγικό - μεταναστευτικό και γενικότερα οι ευρωτουρκικές σχέσεις θα τεθούν επί τάπητος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, στο Συμβούλιο, θα λάβει χώρα μία «εις βάθος συζήτηση» στην οποία θα τεθούν επί τάπητος όλες οι πτυχές των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Ο σκοπός, όπως το έθεσε, είναι να αναζητηθούν τρόποι να «ξεμπλοκαριστεί μία πολύ δύσκολη σχέση» ενώ οι κυρώσεις στην Τουρκία φαίνεται να είναι εκτός ατζέντας.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κοινοτικό αξιωματούχο, η αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αναγκαία προϋπόθεση για οποιαδήποτε πρόοδο στις ευρωτουρκικές σχέσεις και για αυτό συναίνεση επ’ αυτού θα επιδιώξει ο Ζοσέπ Μπορέλ.

Η αποτροπή των «παράνομων δραστηριοτήτων» της Τουρκίας, όπως «οι γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου», και των ενεργειών υπονόμευσης της επιχείρησης «Ειρήνη» από το τουρκικό ναυτικό, είναι κρίσιμης σημασίας ώστε να αντιστραφεί η επιδείνωση των σχέσεων με την Άγκυρα, σημειώνει η ίδια πηγή. Η παραβίαση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη ενδέχεται στο προσεχές μέλλον να επιφέρει κυρώσεις, αναφέρει, τόσο κατά ατόμων και εταιρειών όσο και κατά χωρών. Ωστόσο, δεν υπάρχει η δυνατότητα αυστηροποίησης των κανόνων εμπλοκής της «Ειρήνης», ώστε να είναι εφικτή η επιβίβαση και ο έλεγχος σε πλοία χωρίς τη συναίνεσή τους (αυτό θα απαιτούσε τροποποίηση του σχετικού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ). Σχετικά με το ενδεχόμενο κυρώσεων για τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, «δεν υπάρχει πρόθεση να τεθεί σε αυτή τη φάση στο τραπέζι».

Ερωτηθείς σχετικά με νέα ενδεχόμενη πρωτοβουλία επίλυσης του Κυπριακού και προσφυγής Ελλάδας και Τουρκίας στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα, τόνισε ότι «στο τέλος της ημέρας χωρίς λύση στο πρόβλημα του νησιού (Κυπριακό) δεν υπάρχει πραγματική και μόνιμη λύση, όμως η έναρξη διαπραγματεύσεων για αυτό είναι στο χέρι των ΗΕ και του ΓΓ, όχι στο χέρι της ΕΕ να τις διεξάγει». Χαρακτήρισε δε καλές τις ιδέες όπως η διάθεση των εσόδων από το αέριο.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι «ο επιμερισμός των κερδών είναι το κλειδί για την βελτίωση της κατάστασης». Απαντώντας σε έτερη ερώτηση τόνισε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι το ζήτημα αν έσοδα θα πρέπει να διαμοιραστούν ήταν πάντα κομμάτι στο διακοινοτικό διάλογο εδώ και πάρα πολλά χρόνια». «Το έθεσε ο Πρόεδρος Ν.Αναστασιάδης στον κ.Ακιντζί και το αντίστροφο, αλλά δεν υπήρξε ως τώρα συμφωνία».

«Η Ελλάδα η Τουρκία και το ΗΒ είναι εγγυήτριες δυνάμεις, όλοι έχουν κάποιο έννομο συμφέρον», δήλωσε και διευκρίνισε ότι «όμως η γεωτρητική δραστηριότητα της Τουρκίας είναι παράνομη».

Στο κρίσιμο Συμβούλιο ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης μεταβαίνει το πρωί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθούν ξανά με φυσική παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών των Κρατών Μελών.

Αναφορά και για την Αγία Σοφία από τον Νίκο Δένδια

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έστειλε την παραμονή του Συμβουλίου το μήνυμα πως πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία της ΕΕ, της UNESCO και του ΟΗΕ για την Αγία Σοφία και πως η Ελλάδα θα μετατραπεί σε φορέα αντίληψης της παγκόσμιας κοινότητας σε αυτό καθώς και ότι θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα μια προσπάθεια προς όλες τις εκκλησίες.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο κ. Δένδιας είπε πως στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, θα αναφερθεί στην Αγία Σοφία, τονίζοντας πως η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και πως θα στηρίξει την Κύπρο στην επιβολή κυρώσεων που αφορούν τα κυπριακά δικαιώματα.

«Θα φύγω τα χαράματα της Δευτέρας από την Αθήνα για τις Βρυξέλλες μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη. Πριν από τη σύνοδο έχουμε σύσκεψη με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Όμως, αυτές οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας. Εκεί η διεθνής κοινότητα πρέπει να πάρει τις δικές της ευθύνες» ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Το ΣΕΥ ξεκινά στις 9:30 το πρωί τοπική ώρα και θα ολοκληρωθεί γύρω στις 14:00 ώρα Βρυξελλών. Η Τουρκία είναι το δεύτερο ζήτημα που θα συζητηθεί μετά την ανασκόπηση της κατάστασης στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Οι Υπουργοί θα εξετάσουν επιπλέον και το ζήτημα του Χονγκ-Κονγκ σε σχέση με τι τελευταίες αποφάσεις της Κίνας και ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στο διάλογο Πρίστινας - Βελιγραδίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση